Jangan Abaikan, Perlu Tahu 4 Gejala Limfadenopati

, Jakarta - Limfadenopati adalah gangguan kesihatan yang berlaku akibat pembengkakan dan pembesaran kelenjar getah bening. Terdapat banyak kelenjar getah bening yang tersebar di seluruh tubuh manusia dan merupakan sebahagian daripada sistem imun. Kelenjar ini berfungsi untuk membantu tubuh melawan virus atau bakteria yang boleh membahayakan kesihatan.

Kelenjar getah bening tersebar di beberapa bahagian badan, bermula dari ketiak, di belakang telinga, leher, bahu, pangkal paha, dan di belakang kepala. Sebenarnya, ukuran kelenjar ini boleh bertambah besar, tetapi mempunyai had normal. Nah, pembesaran yang berlaku secara berlebihan atau melebihi had normal boleh menjadi tanda gangguan limfadenopati.

Baca juga: Perkara yang Perlu Tahu Mengenai Kelenjar getah bening

Untuk menentukan kehadiran atau ketiadaan gangguan ini, perlu melakukan pemeriksaan kesihatan. Sebabnya, ukuran pembesaran kelenjar normal antara satu orang boleh berbeza dengan orang lain. Bergantung pada beberapa faktor, seperti usia, imuniti, dan keadaan kesihatan keseluruhan. Walaupun begitu, terdapat beberapa gejala limfadenopati yang perlu diperhatikan, apa itu?

1. Kelenjar yang membesar

Salah satu gejala khas keadaan ini adalah berlakunya kelenjar getah bening yang membesar atau membengkak. Bengkak dapat dikenali dengan penampilan benjolan di bawah kulit. Benjolan yang berlaku boleh mencetuskan rasa sakit, tetapi kadang-kadang tidak menimbulkan rasa sakit sama sekali.

2. Ruam Kulit

Selain ketulan, orang dengan penyakit ini juga sering mengalami gejala lain, salah satunya adalah penampilan ruam pada kulit. Biasanya, gejala yang muncul bergantung pada penyebabnya, lokasi pembengkakan, dan keadaan badan.

3. Kelemahan dan Penurunan Berat Badan

Orang yang mengalami gangguan ini juga sering merasa lemah secara tiba-tiba. Bukan hanya itu, limfadenopati juga boleh menyebabkan seseorang mengalami penurunan berat badan tanpa sebab yang pasti. Tetapi perlu diingat, kedua-dua keadaan ini boleh dianggap sebagai gejala limfadenopati jika disertai dengan pembengkakan kelenjar getah bening.

Baca juga: 5 Penyakit Yang Diketahui Kerana Benjolan di Leher

4. Demam

Selain gejala ini, orang yang menghidap penyakit ini juga biasanya mengalami demam dan sering berpeluh pada waktu malam. Tetapi kadang-kadang, orang dengan penyakit ini sama sekali tidak mempunyai gejala. Oleh itu, pemeriksaan rutin, terutamanya jika anda mengalami bengkak yang tidak hilang, sangat penting untuk dilakukan untuk mengetahui keadaan sebenar badan.

Penyebab Lymphadenopathy

Selain mengenali simptom, penting juga untuk mengetahui apa yang menyebabkan limfadenopati. Keadaan ini boleh berlaku kerana beberapa sebab:

  • Jangkitan

Salah satu penyebab limfadenopati adalah jangkitan, seperti jangkitan telinga. Di samping itu, keadaan ini juga boleh berlaku kerana jangkitan pada gigi atau gusi, faringitis, jangkitan kulit, tuberkulosis, hingga HIV.

  • Penyakit autoimun

Limfadenopati juga boleh timbul akibat penyakit autoimun, yang merupakan penyakit yang terjadi akibat serangan oleh sistem imun tubuh sendiri. Beberapa jenis penyakit autoimun yang berkaitan dengan keadaan ini adalah lupus dan rheumatoid arthritis.

Baca juga: Inilah makna benjolan di belakang telinga

  • Penyakit Lain

Pembengkakan kelenjar getah bening juga boleh berlaku, kerana penyakit tertentu. Limfadenopati boleh berlaku pada orang yang menderita barah, seperti limfoma dan leukemia.

Sebagai tambahan kepada sebab-sebab di atas, terdapat kemungkinan keadaan lain yang boleh mencetuskan limfadenopati. Segera berjumpa doktor jika anda mengalami gejala yang menyerupai penyakit. Sekiranya ragu-ragu dan memerlukan nasihat doktor, gunakan aplikasinya hanya! Anda boleh berbincang dan menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!