Selalunya Mengalami Otot Kaku? Cuba Atasi dengan 2 Cara Ini

ÔÇťApabila anda mengalami otot yang kaku, anda dapat merasakan ketidakselesaan dan juga kesakitan. Cara mengatasinya, anda perlu melakukan beberapa perkara, seperti penjagaan di rumah dalam bentuk urutan atau kompres. Selain itu, regangan juga perlu dilakukan secara teratur. "

, Jakarta - Otot adalah salah satu bahagian tubuh yang penting, terutama ketika bergerak untuk melakukan aktiviti. Otot adalah salah satu bahagian tubuh yang rentan terhadap gangguan, terutama ketika jarang atau terlalu sering digunakan.

Salah satu masalah yang boleh berlaku adalah kekejangan otot. Keadaan ini membuatkan anda berasa tidak selesa. Lalu, apa yang boleh dilakukan untuk mengatasi otot kaku? Inilah perbincangan penuh.

Baca juga: Otot yang kaku boleh menjadi gejala Fibromyalgia

Beberapa Cara Berkesan untuk Mengatasi Otot Kaku

Kekejangan otot adalah masalah yang berlaku apabila bahagian badan ini terasa sesak dan menjadi lebih sukar untuk bergerak daripada biasa. Ia lebih kerap berlaku semasa rehat. Semasa mengalami masalah ini, anda dapat merasakan beberapa gejala, seperti sakit otot, kekejangan, dan rasa tidak selesa.

Masalah otot kaku biasanya berlaku selepas bersenam, melakukan kerja fizikal yang berat, atau mengangkat berat. Di samping itu, anda mungkin mengalami kekejangan otot setelah tidak aktif secara fizikal, seperti ketika anda bangun pada waktu pagi atau bangun dari kerusi untuk duduk lama.

Apabila anda mengalami masalah otot kaku, apakah beberapa cara untuk merawat otot yang kaku? Berikut adalah beberapa cara:

1. Penjagaan Rumah

Anda boleh merawat otot yang kaku dengan beberapa rawatan di rumah. Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan, seperti berehat, melakukan urutan, dan menggunakan kompres panas atau sejuk. Kompres panas dapat berfungsi dengan lebih baik pada otot yang tegang, sementara yang sejuk diberikan ketika mengalami pembengkakan dan keradangan.

Anda juga menggunakan kompres panas atau sejuk ke kawasan kaku tidak lebih dari 20 minit. Biarkan otot berehat selama 20 minit sebelum menggunakan kompres baru.

Sekiranya anda tidak pasti mengenai keadaan yang berlaku pada otot untuk memutuskan sama ada menggunakan kompres panas atau sejuk, lebih baik bertanya kepada doktor anda dengan segera.

Anda boleh meminta doktor mengenainya dari aplikasi . Untuk dapat berinteraksi secara langsung, anda hanya perlu muat turun permohonan dan perbualan dapat dilakukan melalui ciri Berbual atau Panggilan Suara / Video. Muat turun aplikasi sekarang juga di telefon pintar awak!

Baca juga: Cara merawat sakit otot yang boleh dilakukan di rumah

2. Regangan

Cara lain untuk mengatasi otot yang kaku adalah melakukan regangan secara berkala. Kaedah ini mampu menjaga otot tetap lentur dan mencegah kekakuan. Sebenarnya, regangan dapat meningkatkan peredaran darah dan mengurangkan keradangan yang boleh terjadi. Beberapa cara anda boleh mencuba peregangan termasuk:

  • Luangkan masa untuk bersenam dengan kerap.
  • Regangkan sebelum dan selepas bersenam.
  • Mandi dengan air suam.
  • Urut pada bahagian otot yang kaku dan sakit.

Jadi, apa yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan kekejangan otot? Sebenarnya, ada beberapa perkara yang perlu diperhatikan, seperti:

  • Lakukan senaman postur badan yang kerap.
  • Sentiasa pastikan anda berasa selesa dan badan anda disokong semasa bekerja.
  • Buat rehat biasa. Untuk mengurangkan kekejangan, ketika anda bangun, cubalah berjalan-jalan dan meregangkan sekerap mungkin agar otot tetap santai.
  • Makan makanan yang sihat dan berkhasiat.

Baca juga: Otot Leher Rasa Kaku, Gejala Torticollis

Nah, itu adalah beberapa cara untuk mengatasi otot kaku yang boleh dilakukan. Penting untuk selalu menjaga semua otot badan aktif tetapi tidak terlalu berat. Perkara paling penting yang perlu diberi perhatian adalah rutin melakukan semua cara untuk mencegah kekejangan otot. Sebenarnya, melakukan rutin ini juga dapat menyihatkan tubuh secara keseluruhan.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Kekejangan Otot.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Apa yang menyebabkan sakit otot dan kekejangan?