Inilah sebab bagi wajah yang bengkak pada waktu pagi

, Jakarta - Apabila anda bangun pada waktu pagi, anda mula merancang semua aktiviti yang akan dilakukan pada hari itu. Namun, tidak lama anda sedar bahawa wajah anda menjadi bengkak ketika melihat cermin. Panik mungkin kerana tidak pernah berlaku sebelumnya.

Walaupun begitu, wajah yang bengkak boleh berlaku pada semua orang. Ini dapat mengurangkan keyakinan anda ketika hendak memulakan aktiviti walaupun tidak seperti dulu. Lalu, apa sebenarnya yang menyebabkan seseorang bangun dengan wajah yang bengkak? Inilah perbincangannya!

Baca juga: Muka Bengkak, Inilah 6 Sebab

Bangun dengan wajah yang bengkak pada waktu pagi

Semua orang akan panik dan keliru apabila mendapati wajah mereka bengkak ketika bangun. Ini boleh berlaku kerana banyak faktor. Salah satunya disebabkan oleh kenaikan berat badan yang ketara. Berat badan yang meningkat menjadikan wajah juga mengembang sebagai hasilnya.

Biasanya wajah bengkak disebabkan oleh posisi tidur yang salah. Walaupun begitu, ada kemungkinan bahawa ini disebabkan oleh penyakit yang anda alami. Oleh itu, penting untuk mengetahui apa yang menyebabkan wajah anda membesar. Berikut adalah beberapa sebabnya:

  1. Tidur dalam Kedudukan Yang Salah

Salah satu penyebab pembengkakan wajah adalah kedudukan yang salah ketika tidur. Secara amnya, ini berlaku semasa anda tidur di perut, sehingga wajah anda menekan bantal. Dengan cara itu, penumpukan cecair akibat tekanan berlaku dan bangun dengan wajah yang bengkak. Memang benar bahawa kedudukan sangat menentukan banyak perkara.

  1. Kejadian Pengekalan Cecair

Tubuh yang mengalami pengekalan cecair akan menyebabkan wajah bengkak pada waktu pagi. Ini boleh disebabkan oleh pengambilan makanan yang terlalu masin atau minuman beralkohol. Makanan masin tinggi natrium yang menyebabkan pengekalan air. Ini juga disebabkan oleh minuman yang tinggi gula. Oleh itu, cuba hadkan pengambilan makanan masin dan alkohol.

Baca juga: 4 Punca Muka Bengkak Ketika Bangun

  1. Tekanan dan Kebimbangan

Perasaan stres dan kegelisahan yang berlaku juga boleh menjadikan wajah anda bengkak pada waktu pagi. Tidur malam yang terganggu sangat mungkin membuat wajah anda meradang pada waktu pagi. Contohnya, jika anda menangis sepanjang malam. Selain itu, serangan kegelisahan pada waktu malam dan kurang tidur dapat melemahkan sistem kekebalan tubuh. Oleh itu, badan anda terdedah kepada keradangan, seperti yang berlaku pada wajah.

  1. Keadaan Perubatan

Beberapa keadaan perubatan juga boleh menyebabkan pembengkakan pada wajah, terutama jika ia bertahan lama. Sebilangan keadaan ini boleh menjadi ringan hingga teruk. Berikut adalah beberapa keadaan perubatan yang boleh berlaku:

  • Alahan

Alergi juga boleh menyebabkan pembengkakan wajah yang disebabkan oleh alergen. Terdapat banyak sumber alergen yang boleh menyebabkan wajah anda membengkak, seperti habuk, serbuk sari, makanan, ubat-ubatan, dan lain-lain.

  • Anafilaksis

Gangguan berbahaya ini juga boleh menyebabkan wajah anda menjadi bengkak yang merupakan salah satu gejalanya. Ini berlaku apabila badan anda mengalami reaksi teruk apabila terkena alergen. Selain bengkak, gejala lain adalah gatal, sukar bernafas, dan degupan jantung yang lebih cepat.

Baca juga: Tanda-tanda Alergi Kosmetik dan Cara Mengatasinya

Itulah beberapa perkara yang boleh menyebabkan pembengkakan wajah pada waktu pagi. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai ini, tanyakan kepada doktor sebenar di . Dengan aplikasi ini, anda juga boleh membeli ubat. Tidak perlu meninggalkan rumah, pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Praktikal kan?

Rujukan:
Shotouts UK. Diakses pada tahun 2020. Mengapa Anda Bangun Dengan Wajah Puffy Dan Cara Mengatasinya
MNN. Diakses pada tahun 2020. Mengapakah wajah saya yang bengkak pada waktu pagi?