6 Petua Pemutihan Gigi Mudah Yang Perlu Anda Ketahui

, Jakarta - Memiliki gigi yang putih, bersih dan sihat pastinya menjadi impian semua orang. Kerana selain dapat menyokong penampilan anda, sebaris gigi putih juga akan meningkatkan keyakinan anda ketika anda tersenyum. Walau bagaimanapun, dengan usia dan disebabkan oleh faktor-faktor tertentu, gigi putih yang semula jadi kekuningan. Berikut adalah beberapa cara memutihkan gigi yang boleh anda cuba.

Bagi anda yang ingin mengembalikan keputihan gigi, ada dua cara untuk memilih:

1. Dengan Cara Semula Jadi Yang Boleh Dilakukan Di Rumah

Atau anda boleh mencuba kaedah semula jadi berikut yang mungkin memerlukan masa yang lama untuk mendapatkan hasil, tetapi mempunyai kesan sampingan yang lebih sedikit.

 • Menggunakan ubat gigi yang mengandungi pemutihan

  Anda boleh menggosok gigi menggunakan ubat gigi yang mengandungi pemutihan (pemutihan) yang berfungsi menghilangkan noda pada gigi dan menjadikan gigi anda kembali putih.

 • Menggunakan baking soda

  Cara lain untuk memutihkan gigi secara semula jadi adalah dengan menggunakan baking soda. Anda boleh membuat pes dengan mencampurkan satu sendok teh baking soda dengan dua sudu teh air, kemudian menggosoknya pada gigi anda beberapa kali seminggu. Atau buat ubat kumur dengan mencampurkan satu sudu teh baking soda dengan satu gelas air, kemudian berkumur selama kira-kira 2-3 minit.

 • Gunakan air garam laut

  Garam laut bukan sahaja dapat membantu membersihkan noda pada gigi dan menjadikan gigi kelihatan lebih putih, tetapi juga dapat meningkatkan keseimbangan tahap PH di mulut dan menjadikan suasana rongga mulut lebih beralkali, sehingga kuman dan bakteria berbahaya hilang. Campurkan sudu teh garam laut dengan 30 ml air, kemudian gosok gigi menggunakan campuran selama 3-5 minit.

 • Manfaatkan buah-buahan yang mengandungi asid malik

  Buah-buahan yang mengandungi asid malik, seperti jus epal hijau dan strawberi juga banyak digunakan untuk memutihkan gigi secara semula jadi. Buat pes strawberi dengan mencampurkan 2-3 strawberi dengan sudu penaik soda. Walau bagaimanapun, pes strawberi perlu ditambah dengan ubat gigi yang mengandungi fluorida untuk melindungi gigi daripada campuran asid malik dan asid sitrik dari strawberi yang berpotensi merosakkan enamel.

2. Dengan bantuan doktor gigi

Baris gigi dapat diputihkan semula dengan cepat melalui prosedur pemutihan gigi yang boleh dilakukan pada doktor gigi berikut:

 • Pemutihan Gigi

  Pemutihan Teething adalah proses pemutihan gigi dengan menggunakan hidrogen peroksida, bahan kimia dengan sifat pemutihan, ke enamel gigi. Biasanya doktor akan merapikan tambalan dan membersihkan tartar terlebih dahulu sehingga bahan kimia untuk memutihkan gigi dapat melekat maksimum. Kerana ini adalah proses semula jadi, tahap perubahan warna gigi pada setiap orang tidak semestinya sama. Tindakan peluntur Gigi sahaja boleh dilakukan di klinik oleh doktor gigi atau boleh dilakukan sendiri di rumah, anda tahu. Dari segi masa, peluntur yang dilakukan di klinik doktor gigi mengambil masa lebih kurang 2 jam, sementara jika dilakukan di rumah akan memakan masa 2 minggu berturut-turut. Lain daripada itu, peluntur gigi yang kelihatan putih juga akan kembali normal bergantung pada reaksi gigi setiap orang. Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan, pemutihan rumah apa yang anda buat di rumah, ia dapat bertahan lebih lama. Ingin mencuba?

 • Veneer Pergigian

  Venir Gigi adalah prosedur yang tidak hanya dapat mengembalikan keputihan gigi, tetapi juga dapat mengembalikan bentuk dan kedudukan gigi, serta memperbaiki gigi yang terkelupas. Ke venir kita boleh memilih warna gigi (tahap keputihan) yang kita mahukan, anda tahu. Venir bukan proses semula jadi cecair yang boleh disapukan pada gigi. Walau bagaimanapun, ia adalah gigi yang telah diasah oleh doktor gigi dan selepas itu hasilnya dihantar ke makmal.

Selain mengikuti cara memutihkan gigi di atas, anda juga perlu membantu mengekalkan warna putih gigi anda dengan mengamalkan diet yang sihat dan menjauhi minuman berkafein. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai kesihatan pergigian, anda boleh menghubungi doktor secara langsung melalui aplikasi tersebut melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual. Bukan itu sahaja, anda juga boleh membeli vitamin dan produk kesihatan yang anda perlukan dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store dan Google Play.