Waspada, ini adalah komplikasi yang boleh berlaku akibat kolera

Jakarta - Kolera adalah jangkitan bakteria Vibrio cholerae yang boleh menyebabkan cirit-birit dan dehidrasi yang teruk. Sebilangan besar kes kolera ditularkan dengan pengambilan air yang tercemar dengan bakteria penyebab kolera. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, kolera boleh membawa maut hanya dalam beberapa jam. Oleh itu, berhati-hatilah dengan komplikasi kolera berikut.

Baca juga: Gejala penghidap kolera yang mesti diketahui

Kenali Gejala Kolera

Kolera jarang menyebabkan gejala. Hanya sekitar 10 peratus penghidap mengalami simptom. Secara umum, gejala ini dapat muncul setelah pengambilan makanan atau minuman yang tercemar dengan bakteria penyebab kolera, yaitu:

  • Pening dan muntah selama beberapa jam pada peringkat awal jangkitan bakteria.

  • Cirit-birit dalam jangka masa panjang menyebabkan kehilangan cecair badan yang cepat, kira-kira satu liter sejam. Biasanya cirit-birit akibat kolera menyebabkan penghidap kelihatan pucat.

  • Kejang perut. Berlaku kerana kehilangan kadar natrium, klorida, dan kalium dalam badan setelah cirit-birit yang berpanjangan.

  • dehidrasi teruk, berlaku apabila cirit-birit yang berpanjangan menyebabkan kehilangan cecair melebihi 10 peratus daripada jumlah berat badan.

  • Gejala Lain dalam bentuk mulut kering, gangguan irama jantung, mata cekung, mudah marah, dahaga berlebihan, badan lesu, tekanan darah rendah (hipotensi), sedikit pengeluaran air kencing, dan kulit berkerut dan kering.

Pada kanak-kanak, gejala kolera cenderung lebih teruk daripada pada orang dewasa. Kerana kanak-kanak yang dijangkiti bakteria lebih rentan terhadap kadar gula darah rendah (hipoglikemia) yang boleh menyebabkan kejang, kehilangan kesedaran, dan bahkan koma.

Baca juga: Ketahui Pengendalian Kolera pada Kanak-kanak

Komplikasi Kolera yang Perlu Diperhatikan

Cirit-birit yang berpanjangan kerana jangkitan bakteria kolera menyebabkan kehilangan sejumlah besar cairan tubuh (dehidrasi teruk). Keadaan ini boleh membawa maut kepada badan. Jadi, apa komplikasi kolera yang perlu diperhatikan:

1. Hipokalemia

Merupakan keadaan kekurangan kalium yang menyebabkan gangguan fungsi jantung dan saraf. Hipokalemia berlaku apabila aliran darah berada di bawah had normal, iaitu kurang dari 2.5 mmol / L.

Gejala termasuk kekejangan perut, kesemutan, mati rasa, sembelit, mual, kembung, muntah, jantung berdebar-debar (berdebar-debar), peningkatan kencing, dahaga berlebihan, dan keletihan. Orang dengan kolera yang mengalami hipokalemia terdedah kepada gangguan psikologi seperti kemurungan, kecelaruan, kekeliruan, atau halusinasi.

2. Kegagalan buah pinggang

Berlaku kerana kehilangan kemampuan buah pinggang untuk menyaring, sehingga sejumlah cecair dan elektrolit keluar dari badan. Kegagalan buah pinggang dicirikan oleh keletihan, kulit kering dan gatal, kencing berdarah, kencing berbuih, bengkak, dan sakit belakang. Orang dengan kolera yang mengalami kegagalan buah pinggang juga terdedah kepada kejutan hipovolemik.

3. Hipoglikemia

Tahap gula darah rendah yang berlaku jika penghidapnya mengalami penurunan selera makan. Keadaan ini berbahaya kerana glukosa adalah sumber tenaga utama badan. Gejala hipoglikemia termasuk keletihan, pening, bibir kesemutan, berpeluh berlebihan, rasa lapar yang kerap, berdebar-debar, sukar menumpukan perhatian, mudah marah, dan pucat. Dalam kes yang teruk, komplikasi ini berpotensi menyebabkan kejang, kehilangan kesedaran, dan bahkan kematian.

Baca juga: Bahaya Kolera Yang Boleh Maut

Itulah komplikasi kolera yang perlu diperhatikan. Sekiranya anda mengalami simptom yang serupa dengan kolera, jangan ragu untuk berbincang dengan doktor anda . Anda hanya perlu membuka aplikasi dan pergi ke ciri Bercakap dengan Seorang Doktor untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!