Sukar Diubati, Bolehkah Gout Dicegah?

, Jakarta - Sekiranya asid urik terdapat secara genetik, maka lelaki khususnya harus membatasi pengambilan alkohol, lemak, dan makanan yang cenderung meningkatkan kadar asid urik dalam tubuh.

Pengambilan alkohol, terutama bir, juga boleh menyebabkan serangan gout. Lelaki dengan keadaan genetik gout harus memerhatikan berat badan mereka dengan lebih berhati-hati. Minum banyak cecair dapat membantu mengurangkan risiko batu karang. Ujian darah dan air kencing dapat digunakan untuk menentukan potensi risiko serangan gout.

Rawatan Gout

Mengambil ubat juga dapat membantu mencegah serangan gout. Ubat boleh mengurangkan pengeluaran asid urik dalam badan atau meningkatkan perkumuhan asid urik dalam air kencing.

Sekiranya anda memerlukan nasihat profesional mengenai jenis ubat yang anda ambil untuk gout, tanyakan terus kepada . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor, anda boleh bila-bila masa dan di mana sahaja memilih untuk berbual Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Gout berlaku apabila anda mempunyai terlalu banyak asid urik dalam darah dan ia membentuk kristal tajam di salah satu sendi. Jari kaki adalah tempat yang paling biasa untuk perkara ini berlaku. Apabila serangan gout berlaku, mereka biasanya berlangsung sehingga 10 hari.

Baca juga: Jangan buat, ini adalah 10 pantang larang untuk gout

36 jam pertama adalah yang paling menyakitkan. Biasanya hanya mempengaruhi satu sendi pada satu masa, tetapi jika tidak dirawat, ia boleh berakhir di lutut, pergelangan kaki, kaki, tangan, pergelangan tangan, atau siku.

Berita baiknya, asid urik dapat dikawal melalui pengambilan ubat dan diet yang betul. Apabila asid urik menumpuk di dalam badan, ia dapat membentuk kristal yang merengsakan sendi. Serangan boleh berlaku selepas penyakit atau kecederaan.

Tanda pertama adalah kerap sakit pada jari kaki. Selalunya menyerang satu sendi pada satu masa, tetapi gout boleh merebak ke sendi lain dan menjadikannya kelihatan merah dan bengkak.

Untuk mengelakkan serangannya, anda boleh mempraktikkan perkara di bawah:

  1. Bersenam dan makan makanan yang seimbang untuk mengawal berat badan.
  2. Minum banyak air
  3. Jauhi minuman bergula
  4. Elakkan penggunaan alkohol yang berlebihan, terutamanya bir.
  5. Makan lebih sedikit daging, terutama hati dan roti manis, dan makanan laut. Dapatkan protein dari makanan seperti produk tenusu rendah lemak. Produknya, seperti yogurt, keju, dan susu.

Sebenarnya, ubat-ubatan dan perubahan gaya hidup ini dapat membantu seseorang mengatasi serangan dan mencegah yang lain. Tanpa rawatan, serangan gout selama bertahun-tahun dapat merosakkan sendi yang terjejas, menyebabkan kecacatan, sakit kronik, dan tidak bergerak. Tahap asid urik yang tinggi secara berterusan boleh menyebabkan batu karang dan mempengaruhi fungsi buah pinggang.

Baca juga: Jangan Senyap, Inilah Bahaya Gout Jika Tidak Diubati

Seseorang yang menderita gout tidak akan dapat disembuhkan. Ini adalah penyakit jangka panjang yang dapat dikawal dengan kombinasi ubat untuk mengawal kadar asid urik dan ubat anti-radang untuk merawat serangan.

Menurunkan kadar asid urik adalah kunci untuk merawat gout, dan pesakit harus memahami perkara ini. Dalam jangka masa panjang, jika anda tidak menggunakan ubat penurun asid urik, ia akan berulang.

Mengikuti diet rendah purin dapat membantu anda mengehadkan pengeluaran asid urik badan anda. Purin adalah sejenis protein yang terdapat dalam banyak jenis makanan. Apabila protein ini dipecah, asid urik adalah produk terakhir. Orang yang menghidap gout harus mengikuti diet seimbang sambil mengehadkan pengambilan purin mereka.

Elakkan makanan kaya purin, seperti hati, ginjal, otak, jantung, dan daging organ lain. Jenis ikan adalah ikan kecil, misalnya ikan bilis, ikan bilis dan sardin, ikan tenggiri, kerang dan ekstrak daging.

Rujukan:
Yayasan Arthritis. Diakses pada tahun 2019. Punca Gout.
WebMD. Diakses pada tahun 2019. Ubat-ubatan Yang Merawat Gout?
Pertukaran Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Gout: Adakah Terdapat Penyembuhan?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found