Bolehkah Ibu Menyusui Diet Detox?

Apabila organ dalam badan sihat, mereka dapat membuang bahan yang tidak diingini dengan berkesan. Jadi, daripada bergantung pada diet detoks, adalah idea yang baik untuk mengoptimumkan sistem detoksifikasi semula jadi badan anda. Terutama bagi ibu yang menyusui, kerana diet detoks boleh menimbulkan risiko yang besar bagi kesihatan ibu dan anak. ”

, Jakarta - Diet detoks adalah diet yang dikatakan membuang toksin dari tubuh, meningkatkan kesihatan, dan mempromosikan penurunan berat badan. Diet detoks sering melibatkan penggunaan julap, diuretik, vitamin, mineral, teh, dan makanan lain yang dianggap mempunyai sifat detoksifikasi.

Walaupun terdapat manfaat diet detoksik, tubuh sebenarnya mempunyai cara canggih untuk menyingkirkan toksin. Proses ini melibatkan pelbagai organ dalam badan seperti hati, ginjal, sistem pencernaan, kulit, dan paru-paru. Apabila organ ini sihat, mereka dapat membuang bahan yang tidak diingini dengan berkesan.

Jadi, daripada bergantung pada diet detoks, adalah idea yang baik untuk mengoptimumkan sistem detoksifikasi semula jadi badan anda. Oleh itu, bolehkah ibu menyusu menjalani diet detoks?

Baca juga: Ingin langsing, ini adalah fakta diet detoks

Diet Risiko Berisiko untuk Ibu Menyusu

Selepas melahirkan, ibu biasanya mahu berat badan mereka kembali normal. Trend diet detoks yang menjanjikan penurunan berat badan dengan memakan makanan sihat nampaknya menjadi jawapan kepada pertanyaan dan keinginan ibu.

Perkara pertama yang harus difahami mengenai diet detoks adalah bahawa tidak ada penyelidikan saintifik yang dapat menyokong dakwaan bahawa diet detoks sebenarnya membuang toksin dari badan atau mendorong penurunan berat badan yang sihat.

Baca juga: 6 Petua untuk Menjaga Kesihatan Ibu Menyusu dan Bekerja

Hati, ginjal dan usus besar secara semula jadi dirancang untuk membuang toksin dari badan. Bagi kebanyakan orang yang makan makanan kaya serat, detoks semula jadi boleh berfungsi dengan baik.

Diet detoks dengan jus rendah kalori, lemak, dan protein hanya akan menghalang pengeluaran susu. Sekiranya ibu gagal memberikan nutrien ini kepada tubuh melalui diet, ibu hanya akan menghasilkan susu ibu yang kurang berkualiti.

Diet detoks berkemungkinan akan menyebabkan anda menurunkan berat badan, tetapi diet akan mengorbankan tahap tenaga anda. Ini kerana sebahagian besar berat badan yang hilang adalah berat air, dan kemungkinan akan kembali sebaik sahaja detoks selesai.

Baca juga: Nutrien yang Diperlukan oleh Ibu Menyusu

Belum lagi kesan sampingan lain seperti keletihan dan pening kerana pembatasan kalori. Pembatasan kalori biasanya mengakibatkan penurunan berat badan awal, tetapi ini biasanya sementara dan akan kembali ketika makan kembali normal. Pembatasan kalori juga dapat memberi isyarat kepada tubuh untuk memasuki mod kelaparan, yang dapat memperlambat metabolisme dan mengurangkan bekalan susu anda.

Mengatur Diet dapat Menurunkan Berat Badan

Jadi, apa yang boleh dilakukan oleh ibu untuk menurunkan berat badan tetapi tetap sihat dan tidak mengganggu pengeluaran susu? Jawapannya adalah untuk menyesuaikan diet. Sebenarnya penyusuan adalah cara terbaik untuk menurunkan berat badan tambahan yang mungkin berlaku selepas kehamilan.

Ibu sering beratnya lebih kurang 5 kilogram berbanding ketika mereka hamil. Bagi kebanyakan ibu, kenaikan berat badan ini biasanya akan hilang tanpa usaha tambahan selepas enam bulan pertama hingga setahun penyusuan. Makan makanan padat nutrien dari biji-bijian, protein, lemak sihat, buah-buahan dan sayur-sayuran adalah yang terbaik untuk tubuh semasa menyusu.

Jus juga disyorkan untuk ibu menyusu. Jus dianggap sihat jika rendah gula (terutama berasaskan sayur-sayuran), terutama jika digunakan sebagai sebahagian daripada diet menyeluruh. Cuba gabungkan sayur-sayuran hijau, buah, susu rendah lemak atau pengganti susu dan sumber serat untuk dimakan semasa menyusukan bayi anda.

Ayuh, jangan membuat pilihan diet yang salah dan menjalani diet ketika keadaan tidak sesuai. Ketahui diet mana yang sesuai untuk ibu menyusu dengan bertanya terus kepada doktor . Sekiranya anda perlu membeli ubat tanpa perlu keluar rumah, anda juga boleh melakukannya Haldoocya!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Detox Badan Penuh: 9 Cara untuk Meremajakan Tubuh Anda.
La Leche League Kanada. Diakses pada 2021. Petua Khamis: Penyusuan Ibu dan Pembersihan Jus.
The Nourish RD. Diakses pada tahun 2021. Risiko dan Manfaat Pembersihan Semasa Menyusu.