Inilah Cara Mengatasi Malas dengan Gaya Hidup Sihat

, Jakarta - Mengatasi rasa malas adalah perkara yang mudah dilakukan. Tidak jarang, kemalasan juga dapat membuat seseorang ceroboh dalam menjalani kehidupan dan menjauhkan diri dari gaya hidup yang sihat. Sebenarnya, sangat penting untuk menerapkan gaya hidup sihat agar kesihatan tubuh menjadi lebih terjaga dan mengelakkan risiko penyakit.

Gaya hidup sihat adalah cara hidup yang dijalani dengan menerapkan perkara-perkara yang baik untuk tubuh. Sebaliknya, perkara yang boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan harus dielakkan sebisa mungkin. Apabila seseorang mengamalkan gaya hidup yang sihat, risiko terkena penyakit akan lebih rendah. Gaya hidup yang sihat dapat membantu mengurangkan risiko penyakit kronik, seperti penyakit jantung koronari dan barah.

Baca juga: 4 Gaya Hidup Sihat Atlet yang Boleh Anda Contohi

Mengamalkan Gaya Hidup Sihat

Gaya hidup sihat harus diterapkan sejak awal dan dijadikan kebiasaan. Malangnya, tidak sedikit orang yang terlalu malas untuk memulakan kehidupan yang sihat. Tetapi jangan risau, sebenarnya ada pelbagai petua untuk mengatasi kemalasan dengan gaya hidup yang sihat, termasuk:

  • Buat Jadual

Salah satu petua untuk berjaya menjalani gaya hidup sihat adalah dengan membuat jadual. Ini penting untuk dilakukan agar kehidupan lebih teratur dan gaya hidup sihat yang diterapkan dapat memberi kesan yang baik. Agar tidak malas, biasakan menuliskan masa dan jenis aktiviti yang mesti dilakukan dan sentiasa mematuhi jadual yang telah dibuat.

Selain jadual aktiviti, anda juga dapat mencatat jadual dan jenis makanan yang dimakan. Pastikan anda mengawasi pengambilan makanan anda, jadi lebih mudah untuk mengetahui nutrien apa yang mungkin kekurangan tubuh anda.

Baca juga: 6 Cara Mudah Mengekalkan Gaya Hidup Sihat

  • Sediakan Sebotol Air

Kemalasan kadang-kadang boleh menyebabkan seseorang enggan atau sengaja membuang air minuman. Sebenarnya, pengambilan air sangat penting bagi tubuh untuk mengelakkan risiko dehidrasi atau kekurangan cecair di dalam badan. Sekiranya anda ingin bermalas-malasan, pastikan selalu ada sebotol air di sisi tempat tidur anda atau di tempat yang mudah diakses. Dengan cara ini, keperluan pengambilan air dapat dipenuhi.

  • Senaman ringan

Gaya hidup sihat seterusnya yang mesti diterapkan adalah melakukan senaman secara teratur. Sekiranya anda merasa malas untuk pergi ke gim, cubalah melakukan senaman ringan di rumah, seperti berjalan kaki. Anda boleh mengambil masa setengah hingga satu jam untuk berjalan di sekitar rumah atau naik dan turun tangga.

  • Motivasi diri

Perkara utama untuk melawan kemalasan adalah motivasi diri untuk menjadi lebih baik. Apabila anda mempunyai motivasi diri yang baik, akan lebih mudah untuk memulakan gaya hidup sihat bahkan ini boleh menjadi keperluan yang tidak dapat ditinggalkan lagi. Salah satu cara untuk memotivasikan diri anda bahawa anda boleh mencuba adalah memberi penghargaan kepada diri sendiri setelah bersenam, misalnya dengan mandi air panas dan aromaterapi atau kadang-kadang memakan makanan kegemaran anda.

  • Rehat Cukup

Mengamalkan gaya hidup sihat adalah perkara yang baik, tetapi pastikan untuk tidak mendorong diri sendiri. Anda harus tahu bila hendak memberi rehat kepada badan anda. Agar kesihatan sentiasa terjaga, pastikan badan mendapat rehat yang cukup, iaitu tidur 7-8 jam dalam satu hari.

Baca juga: Selain bersenam, rehat juga termasuk gaya hidup sihat

Sekiranya anda sakit dan memerlukan nasihat doktor, gunakan aplikasinya hanya. Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan berbual, bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 17 Cara Sihat dan Praktikal untuk Menghilangkan Kegembiraan.
Huffpost. Diakses pada tahun 2020. Cara Sangat Mudah Untuk Lebih Sihat (Ketika Anda Malas AF).