Agar anda tidak mempunyai bau mulut, cegah dengan cara ini

, Jakarta - Pada saat-saat penting, anda pasti tidak mahu mengalami kegagalan, bukan? Walaupun begitu, masih terdapat beberapa faktor yang dapat mengurangkan keyakinan diri. Salah satunya adalah nafas berbau yang meletup dan boleh membuat orang lain tidak selesa. Ini sering berlaku kerana ramai orang tidak menyedari bahawa mulut mereka berbau busuk.

Nafas berbau lebih banyak dipengaruhi oleh tabiat buruk dalam menjaga kebersihan mulut dan pengaruh makanan yang dimakan. Oleh itu, menjaga kebersihan di kawasan mulut sangat penting untuk menjaga keyakinan diri. Anda juga harus mengetahui cara berkesan untuk mencegah bau mulut. Inilah perbincangan penuh!

Baca juga: 4 Cara Menghilangkan Nafas Buruk pada Kanak-kanak

Kaedah Berkesan untuk Mencegah Nafas Berbau

Nafas berbau, atau dalam istilah perubatan juga disebut halitosis, berlaku apabila bau yang tidak menyenangkan keluar ketika anda membuka mulut. Ini boleh menyebabkan rasa malu dan berdampak pada penurunan keyakinan diri. Anda boleh mengelakkan bau mulut dari sementara waktu dengan makan gula-gula atau menggunakan ubat kumur.

Namun, pasti anda lebih suka kegusaran ini hilang secara kekal, bukan? Beberapa faktor seperti pengambilan makanan, keadaan kesihatan, hingga kebiasaan boleh menjadi penyebab bau mulut. Oleh itu, anda mesti mengetahui cara yang kuat untuk mengelakkan bau mulut muncul kembali. Berikut adalah beberapa cara untuk melakukan ini:

  1. Minum banyak air

Cara pertama yang boleh dilakukan untuk mencegah bau mulut adalah dengan mengambil lebih banyak air. Bau busuk boleh timbul ketika mulut kering yang menyebabkan pertumbuhan bakteria meningkat. Dengan memakan air secara berkala, mulut dapat menjadi lebih lembap dan mencairkan kepekatan bakteria yang menyebabkan bau mulut. Kesan lain yang baik untuk mengambil lebih banyak air adalah bahawa ia dapat membersihkan sisa makanan dan minuman yang melekat pada gigi.

Baca juga: Cara Berkesan untuk Menghilangkan Nafas Berbau

  1. Jangan lupa menggosok lidah anda

Perkara lain yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan bau mulut selain menggosok gigi adalah membersihkan lidah anda. Salah satu faktor yang boleh membuat nafas anda tidak berbau adalah lidah yang bersih. Oleh itu, jangan lupa membersihkan lidah anda setelah menggosok gigi sehingga tidak menyebabkan bau mulut. Pastikan juga menjangkau semua bahagian lidah untuk pembersih.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai cara mencegah bau mulut, doktor dari sedia menolong. anda cukup muat turun permohonan dalam telefon pintar terpakai!

  1. Flossing Selepas Makanan

Anda juga boleh lakukan flossing selepas makan untuk mengelakkan bau mulut. Penting untuk membersihkan jurang antara gigi dengan benang agar tidak ada sisa makanan atau minuman yang menempel pada gigi. Dengan begitu, bakteria tidak berpeluang tumbuh yang boleh menyebabkan banyak kesan buruk pada mulut. Selain benang, anda juga boleh melakukan ini dengan berus gigi biasa.

  1. Berhenti merokok

Selain makanan dan minuman, merokok juga boleh memberi kesan buruk pada mulut yang boleh menyebabkan bau yang tidak menyenangkan. Seseorang yang biasa merokok, nafasnya cenderung mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan. Selain itu, risiko terkena penyakit gusi juga dapat meningkat yang boleh menyebabkan bau mulut. Oleh itu, sangat digalakkan untuk menghentikan tabiat buruk ini agar mulut tetap bersih dan badan menjadi lebih sihat, bukan?

Baca juga: 6 Petua Berkesan untuk Mengatasi Masalah Nafas Berbau

Itulah beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan bau mulut. Dengan melakukan semua perkara ini, anda juga dapat meningkatkan keyakinan diri, terutama ketika anda akan menghadapi saat-saat penting. Sesungguhnya, keyakinan diri dapat menentukan saat-saat penting seseorang. Jadi, menjaga mulut dan gigi sangat penting.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Nafas berbau
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Apa Yang Boleh Anda Lakukan Mengenai Nafas Berbau