6 Cara Mengesan Asma Pada Awal Kanak-kanak

, Jakarta - Anak-anak berisiko terkena asma. Berita buruknya ialah asma pada kanak-kanak boleh menjadi keadaan yang sukar dikesan. Kerana, anak-anak mungkin sukar untuk menyampaikan gejala yang mereka rasakan sehingga proses diagnosis menjadi lambat. Selain itu, asma pada kanak-kanak mempunyai spesifikasi yang perlu ditangani secara berbeza.

Cara yang berbeza untuk menangani asma pada kanak-kanak dibezakan bergantung kepada keparahan dan usia kanak-kanak. Bukan itu sahaja, gejala asma yang muncul pada kanak-kanak mungkin tidak sama. Gejala yang muncul sebagai tanda penyakit ini boleh berbeza dari kekambuhan asma yang muncul, walaupun pada anak yang sama. Jadi, bagaimana mengesan asma pada kanak-kanak lebih awal?

Baca juga: Ketahui Ciri-ciri Asma pada Kanak-kanak yang Sering Diabaikan

Gejala Asma pada Kanak-kanak

Salah satu cara untuk mendiagnosis penyakit tertentu adalah dengan melihat gejala yang muncul. Ini juga berlaku untuk asma. Malangnya, asma pada kanak-kanak sering dicirikan oleh pelbagai gejala penyakit yang sukar dikesan. Namun, secara umum terdapat gejala yang dapat dilihat yang mungkin merupakan tanda penyakit ini, termasuk:

  1. Batuk yang berpanjangan. Asma boleh dicirikan oleh batuk yang tidak hilang dan berterusan untuk jangka masa panjang.
  2. Kesukaran bernafas. Ibu dapat memperhatikan bagaimana anak bernafas. Sekiranya anak anda menunjukkan gejala kesukaran bernafas, misalnya ketika makan atau menyusui, ini mungkin merupakan tanda asma. Segera bawa anak ke hospital sekiranya sesak nafas disertai dengan kulit biru dan kelemahan.
  3. Mudah letih dan tidak bersemangat ketika melakukan aktiviti. Asma boleh menyebabkan kanak-kanak kelihatan kurang bertenaga, mudah letih, dan sering mengadu kelemahan.
  4. Pernafasan tidak normal, yang menjadi lebih pendek dan cepat.
  5. Mengadu sakit di bahagian dada. Ini berlaku kerana otot leher dan dada menegang.
  6. Bronkitis. Ketahuilah keadaan ini, kerana bronkitis berulang boleh menjadi tanda asma pada balita.

Hingga kini, belum diketahui secara pasti apakah punca sebenar asma pada kanak-kanak. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang dianggap sebagai pemicu, mulai dari faktor genetik, kongenital, kelahiran pramatang, bayi yang dilahirkan dengan berat badan di bawah normal, udara sejuk, keletihan, jangkitan saluran pernafasan yang berulang kali dan teruk, dan terdedah kepada pencemaran udara. Asma pada kanak-kanak, terutamanya bayi, adalah keadaan yang tidak boleh dipandang ringan.

Dalam beberapa keadaan, asma pada kanak-kanak mungkin menunjukkan gejala yang lebih teruk. Keadaan ini boleh menyebabkan anak sukar bernafas atau terengah-engah. Keadaan ini juga boleh menyebabkan pernafasan menjadi sangat cepat dan mengganggu kemampuan anak untuk bernafas dan bercakap. Keadaan ini menyebabkan kanak-kanak itu bercakap tanpa henti.

Baca juga: 6 Punca & Mengatasi Asma pada Kanak-kanak

Jangan memandang rendah gejala gangguan pernafasan pada kanak-kanak, ini boleh menjadi tanda penyakit yang lebih berbahaya. Asma pada kanak-kanak juga harus dirawat dengan segera agar tidak menyebabkan keadaan menjadi lebih teruk. Sekiranya dirawat dengan betul, kanak-kanak akan dapat mengenali keadaan mereka dengan lebih baik dan mencegah gejala sesak nafas daripada muncul terlalu kerap dan mengganggu.

Ketahui lebih lanjut mengenai asma pada kanak-kanak dan cara mendiagnosisnya dengan meminta doktor di aplikasi . Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
NHS Choices UK. Diakses pada tahun 2020. Asma.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Asma pada Kanak-kanak dan Bayi.
MedicineNet. Diakses pada tahun 2020. Asma pada Kanak-kanak.