Berapa lamakah masa Pityriasis Alba?

, Jakarta - Pityriasis alba adalah keadaan kulit yang dicirikan oleh tompok-tompok merah dan bersisik. Tambalan boleh berbentuk bulat, bujur atau mempunyai sempadan bergelombang. Sebilangannya mungkin lebih kecil daripada biji kopi atau lebih besar daripada bola golf. Tompok kulit Pityriasis alba sering muncul di wajah, leher, lengan, bahu, atau perut.

Bintik mungkin tidak menimbulkan gejala. Namun, kadangkala tompok-tompoknya juga gatal, merah, atau bersisik. Keadaan kulit ini lebih kerap berlaku pada kanak-kanak berbanding orang dewasa. Kira-kira, berapa lama masa yang diperlukan untuk penyakit ini sembuh? Inilah ulasannya.

Baca juga: Pityriasis Alba Rentan Menyerang Kanak-kanak, Inilah Sebabnya

Berapa lamakah masa Pityriasis Alba?

Dipetik dari Medscape, tempoh penyembuhan untuk pityriasis alba boleh berbeza-beza, dari 1 bulan hingga 10 tahun. Walau bagaimanapun, kebanyakan kes pityriasis alba dapat diselesaikan dalam beberapa bulan hingga setahun. Tempoh penyembuhan ini boleh berbeza-beza bergantung pada seberapa berkesan rawatannya dan seberapa parah keadaannya.

Penting bagi ibu bapa untuk menjaga anak mereka dengan baik dan mendidik mereka tentang kebersihan untuk mengelakkan berlakunya pityriasis alba atau mencegah keadaan menjadi semakin teruk. Berikut adalah langkah-langkah untuk merawat pityriasis alba yang memerlukan perhatian.

Langkah Rawatan Pityriasis Alba Perawatan

Sebenarnya, rawatan pityriasis alba tidak selalu diperlukan kerana keadaannya sering hilang dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, ramai ibu bapa memilih untuk melakukan rawatan dengan alasan kecantikan. Rawatan utama adalah penggunaan kulit sintetik dan menggunakan pelindung matahari yang ketika berada di luar rumah sekurang-kurangnya mengandungi SPF 30. Rawatan lain termasuk:

  1. Gunakan Pelembap

Pelembap yang mengandungi bahan emolien seperti petroleum, minyak mineral, squalane, atau dimethicone membantu melembutkan kulit dan mengurangkan sisik, terutama pada wajah. Menjaga kebersihan kulit yang baik juga membantu mempercepat penyembuhan tompok.

Baca juga: Diagnosis Pityriasis Alba dengan cara ini

  1. Hidrokortison

Krim hidrokortison 1% over-the-counter boleh digunakan sekiranya berlaku gatal-gatal. Elakkan menggunakannya di sekitar mata atau kelopak mata. Hidrokortison OTC tidak boleh digunakan selama lebih dari empat minggu secara berterusan kecuali atas nasihat doktor. Anak-anak lebih terdedah kepada kesan sampingan ubat-ubatan, jadi penting bagi ibu bapa untuk bertanya kepada doktor mereka sebelum menggunakan hidrokortison pada wajah anak mereka.

Sekiranya anda ingin bertanya mengenai perkara ini, anda boleh menghubungi pakar dermatologi di . Melalui aplikasi tersebut, ibu dapat menghubungi doktor kapan saja dan di mana sahaja melalui e-mel Berbual , dan Suara / Panggilan video .

  1. Inhibitor Calcineurin Topikal

perencat calcineurin adalah ubat bukan steroid yang juga boleh diresepkan untuk membersihkan ruam. Oleh kerana ubat ini bukan steroid, perencat calcineurin Boleh digunakan dengan selamat di kawasan mata.

Harap maklum bahawa semua jenis kulit boleh terkena pityriasis alba. Walau bagaimanapun, keadaan ini lebih ketara pada individu dengan kulit yang lebih gelap kerana tompoknya boleh berwarna keputihan. Pada kulit yang lebih terang, tompok-tompok mungkin lebih menonjol ketika berjemur panas.

Baca juga: Cegah Pityriasis Alba dengan 6 Cara Ini

Sekiranya anda tidak mahu diserang oleh keadaan ini, pastikan menjaga kesihatan dan kekebalan tubuh anda. Elakkan menggunakan ubat tropika yang belum disetujui pada kulit. Anda juga harus mengelakkan memakai pakaian kulit sintetik dan mengelakkan pengambilan bahan berasid yang berlebihan.

Rujukan:

Medscape. Diakses pada 2020. Berapakah jangka masa pityriasis alba?
WebMD. Diakses pada 2020. Apakah Pityriasis Alba?
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Gambaran Keseluruhan Pityriasis Alba