6 Petua Latihan untuk Penghidap Anemia

Jakarta - Bagi anda yang menderita anemia, rasanya anda harus berhati-hati ketika ingin bersenam. Sebabnya, jika aktiviti fizikal ini tidak dilakukan dengan betul, sukan yang sepatutnya sihat sebenarnya boleh menjadi bumerang, anda tahu. Nah, berikut adalah petua senaman pagi untuk orang yang mengalami anemia:

  1. Tenang, Jangan Terlalu Rasa

Ingat, anda tidak 100 peratus cergas dan sihat. Pakar itu berkata seperti yang dilaporkan di hidup bersemangat, Senaman yang kuat dapat menimbulkan masalah baru bagi penghidap anemia. Sebabnya adalah mudah, senaman berat dapat meningkatkan keperluan zat besi sebanyak satu hingga dua miligram sehari.

  1. 2 . Perhatikan Aduan

Sama ada seseorang dengan anemia kuat semasa bersenam bergantung kepada keparahan anemia atau kekurangan zat besi dalam badan. Namun, para pakar mengatakan, ada peraturan mudah yang mesti anda patuhi. Caranya mudah, hentikan senaman dengan segera sekiranya anda mengalami sakit dada, sesak nafas, berdebar-debar (jantung berdebar). Selepas itu, minta nasihat doktor atau rawatan yang tepat.

  1. Pilih Senaman Aerobik

Menurut pakar seperti yang dilaporkan di Laman Kesihatan, Senaman aerobik adalah jenis senaman yang baik untuk penghidap anemia. Anda boleh memilih senaman aerobik seperti berenang, berlari, atau berbasikal. Kuncinya adalah melakukan latihan dengan santai, dan jangan menghabiskan semua tenaga yang anda ada.

( Baca juga: Ketahui 6 Punca Tekanan Darah Rendah dan Cara Mengatasinya)

  1. Perhatikan Diet

Bagi penderita anemia yang ingin bersenam, anda harus berhati-hati dalam memilih makanan agar kecergasan badan terjaga. Orang yang mengalami anemia tidak hanya harus memusatkan perhatian pada makanan yang mengandungi banyak zat besi dan vitamin C. Contohnya, seperti daging merah, bayam, kacang soya, kerang, atau tiram. Sebaliknya, lengkapkan diet anda dengan makanan yang mengandungi karbohidrat, protein, dan asid lemak penting.

  1. Lihat Masa

Sangat penting untuk menjaga selang waktu agar makanan yang anda makan dapat dicerna dengan baik, bukannya berubah menjadi lemak. Menurut para pakar, selang waktu antara makan dan bersenam tidak boleh lebih dari 3-4 jam. Anda juga boleh menikmati makanan ringan 45 minit sebelum bersenam untuk membantu meningkatkan tenaga anda.

  1. Penghidratan Badan

Ingat, kekurangan minum sebenarnya akan memburukkan lagi keadaan anemia. Pakar mengatakan, cecair badan yang mencukupi memerlukan sebanyak dua hingga tiga liter sehari. Apa yang perlu anda ketahui, kekurangan cecair akan menyebabkan banyak masalah bagi tubuh, kerana 70 peratus tubuh manusia terdiri dari air.

( Baca juga: Sama tetapi tidak sama, ini adalah perbezaan antara kekurangan darah dan darah rendah)

Tanda-tanda Anemia Yang Sering Diabaikan

Pakar itu berkata seperti yang dilaporkan oleh Pencernaan Pembaca, sekurang-kurangnya ada beberapa tanda anemia yang sering diabaikan oleh banyak orang. Jadi, berikut adalah tanda-tanda yang perlu anda ketahui:

  1. Sentiasa Rasa Penat

Kata seorang pakar dari University of Chicago Profesor Perubatan Bersekutu, Keletihan adalah gejala yang sangat dominan. Sebabnya mudah, anemia menjadikan tubuh tidak mempunyai cukup hemoglobin dan peredaran oksigen tidak sekata ke seluruh badan.

  1. Sakit di Dada

Apabila hanya terdapat beberapa sel darah merah yang beredar di dalam badan, jantung perlu bekerja lebih banyak untuk mengepamnya ke seluruh bahagian badan. Ini boleh menyebabkan sakit di bahagian dada.

  1. Pening dan sesak nafas yang kerap

Tanpa zat besi dan vitamin B12 yang mencukupi, tubuh anda tidak akan dapat menghasilkan hemoglobin yang diperlukannya. Sebenarnya, hemoglobin, yang kaya dengan zat besi, membolehkan oksigen mengikat sel darah dan membawanya ke dalam aliran darah ke seluruh badan. Apabila badan kekurangan hemoglobin, akibatnya beberapa bahagian tubuh tidak dapat menerima oksigen yang mereka perlukan. Akibatnya, anda akan berasa sesak nafas dan pening kerana terdapat sedikit oksigen di kepala anda.

( Baca juga: Ingin menjadi penderma darah, periksa syarat di sini)

Masih ingin mengetahui lebih lanjut mengenai petua senaman bagi penghidap anemia? Anda boleh bertanya perkara ini kepada doktor melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!