Hati-hati, trichiasis boleh menyebabkan luka pada kornea

, Jakarta - Gangguan pertumbuhan bulu mata di mana bulu mata tumbuh ke arah bola mata disebut trichiasis. Keadaan ini biasanya berlaku selepas jangkitan mata. Sesiapa sahaja boleh mendapat trichiasis. Akibat bulu mata yang tumbuh ke dalam, mereka menggosok kornea dan menyebabkan kecederaan. Bulu mata juga boleh menggosok konjungtiva, dan permukaan dalaman kelopak mata.

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, trichiasis boleh menyebabkan komplikasi pada kornea. Sebagai contoh, geseran berpanjangan dengan kornea boleh menyebabkan lelasan kornea, iaitu hakisan kornea. Sekiranya lelasan berterusan, maka keadaan ini menyebabkan kornea terkoyak dan boleh menyebabkan kecederaan pada kornea. Orang yang mengalami trichiasis juga boleh mengalami ulser kornea, yang merupakan luka pada kornea seperti air mata kecil. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, bisul kornea boleh menyebabkan kebutaan.

Baca juga: 3 Gejala Trichiasis yang Perlu Diperhatikan

Gejala Trichiasis

Sekiranya anda mengalami pertumbuhan bulu mata yang tidak normal, maka anda merasakan sesuatu di mata anda. Mata juga dapat menunjukkan gejala seperti kemerahan, kepekaan terhadap cahaya, dan kesakitan. Anda juga mungkin melihat bahawa penglihatan anda semakin kabur, atau anda sama sekali tidak mengalami gejala.

Bulu mata yang melekat pada kornea (bahagian depan mata yang jernih) untuk waktu yang lama boleh menyebabkan kerengsaan mata atau keadaan yang lebih serius pada permukaan mata. Sekiranya tidak dirawat, keadaan ini boleh menyebabkan jangkitan dan parut, dan boleh mempengaruhi penglihatan.

Sekiranya anda menghidap trichiasis, bicarakan rawatan sebaik mungkin terlebih dahulu. Sekarang anda boleh bertanya kepada doktor di melalui telefon pintar . Doktor di akan menjelaskan semua maklumat yang diperlukan hanya dengan tangan.

Baca juga: Trichiasis Menyebabkan Gesekan Mata pada Kanak-kanak, Inilah Cara Mengatasinya

Punca Trichiasis

Dalam beberapa kes, penghidap trichiasis tidak mengetahui dengan tepat apa yang menyebabkannya. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa penyebab trichiasis yang biasa, seperti:

 • jangkitan mata;
 • Keradangan (bengkak) kelopak mata;
 • Keadaan autoimun;
 • Trauma.

Akademi Oftalmologi Amerika juga menyebutkan bahawa terdapat beberapa keadaan yang dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami trichiasis, termasuk:

 • Epiblepharon. Ini adalah kelainan yang diwarisi apabila kulit di sekitar mata menjadi longgar dan membentuk lipatan. Ini menyebabkan bulu mata mengambil kedudukan menegak. Keadaan ini kebanyakannya dijumpai pada kanak-kanak keturunan Asia.
 • Penyakit mata herpes zoster.
 • Trauma pada mata, seperti luka bakar.
 • Blepharitis kronik. Ini adalah keadaan biasa dan berterusan. Kelopak mata menjadi bengkak. Zarah dan bakteria berminyak menutupi tepi penutup berhampiran pangkal bulu mata.
 • Trachoma. Ia adalah jangkitan mata yang teruk yang terdapat di negara-negara membangun.
 • Gangguan kulit dan membran mukus yang jarang berlaku. (Sindrom Stevens-Johnson dan pemphigoid cicatricial).

Baca juga: Sekiranya Trichiasis Dirawat dengan Pembedahan?

Memetik atau Tanggalkan Bulu Mata untuk Mengatasi Trichiasis

Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk merawat trichiasis, dan pembedahan bukanlah satu-satunya cara. Paling mudah, doktor akan mencabut bulu mata. Dia akan mematikan bola mata, kemudian menarik bulu mata dari folikel. Secara amnya, bulu mata dapat dikeluarkan dengan mudah tanpa menimbulkan rasa sakit.

Namun, ketika mencabut bulu mata, mereka boleh tumbuh kembali dengan tidak betul. Sekiranya ini berlaku, maka langkah-langkah diperlukan untuk menghilangkan bulu mata. Terdapat beberapa pilihan untuk menghilangkan bulu mata, termasuk:

 • Pengaburan. Ini biasanya boleh dilakukan di klinik. Doktor akan menggunakan laser untuk menghilangkan bulu mata dan folikel rambut.
 • Elektrolisis. Doktor akan menghilangkan bulu mata dengan elektrik.
 • Pembedahan Cryosurgery. Doktor membuang bulu mata dan folikel dengan membekukannya.

Itulah perkara yang perlu difahami mengenai rawatan trichiasis. Anda harus sentiasa menjaga kesihatan mata anda. Sekiranya ada masalah, segera berjumpa pakar oftalmologi di hospital terdekat.

Rujukan:
Akademi Oftalmologi Amerika. Diperoleh pada tahun 2020. Apa itu Trichiasis?
Kolej Optometris. Diakses pada tahun 2020. Trichiasis.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Trichiasis: Ketika Bulu Mata Berkembang Menuju Mata.