Latihan Napas vs Latihan Malam, Mana Yang Harus Didahulukan?

, Jakarta - Setiap ibu bapa yang mempunyai bayi atau balita biasanya sukar menguruskan masa kerana biasanya bayi atau balita akan merasa lebih sukar untuk tidur siang. Ibu bapa mesti terlebih dahulu memahami apa yang dimaksudkan latihan tidur siang (melatih anak-anak untuk tidur siang) dan latihan malam (mengajar anak-anak tidur pada waktu malam dengan menetapkan waktu tidur dan sebagainya).

Dalam beberapa cara, latihan tidur siang ia berbeza dengan latihan malam . Tidur dan tidur pada waktu malam sebenarnya dikendalikan oleh bahagian otak yang berlainan. Sebilangan ibu bapa mengatakan bahawa bayi mereka lebih mudah tidur pada waktu siang, walaupun ada juga ibu bapa yang mengatakan bahawa bayi mereka lebih mudah tidur pada waktu malam. Keadaan persekitaran bayi pada waktu siang boleh sangat berbeza dengan persekitaran pada waktu malam.

Jadi apakah rancangan latihan tidur? Melatih anak anda tidur pada siang hari mungkin merupakan cabaran tersendiri berbanding dengan melatihnya tidur pada waktu malam. Jadi, jangan terkejut jika ada teknik latihan tidur siang atau latihan malam akan berjalan dengan mudah ketika tidur pada waktu malam, tetapi tidak untuk tidur siang.

Ini bermaksud bahawa ibu mesti lebih gigih melatih waktu tidurnya. Ini boleh berbeza bagi setiap keluarga. Oleh itu, jangan terkejut jika anak anda dapat tidur pada waktu malam, tetapi masih sukar tidur pada waktu siang.

Latihan tidur dan latihan malam sangat serupa. Melatih anak tidur nyenyak di siang hari mungkin lebih mencabar daripada melatihnya tidur nyenyak di malam hari. Mungkin juga ibu merasa terdorong untuk menggunakan teknik yang berbeza untuk membuat anak tidur siang.

Latihan tidur atau latihan malam pada asasnya mempunyai prinsip dan premis asas yang sama. Ini dilakukan agar anak ibu dapat mengatasi tabiat tidur yang buruk dan mengamalkan waktu tidur yang baik.

Salah satu matlamat terbesar latihan tidur siang atau latihan malam adalah untuk menolong ibu mengatasi tabiat tidur anak. Tabiat tidur pada kanak-kanak biasanya berlaku pada tidur siang dan tidur pada waktu malam. Sebagai contoh, seorang kanak-kanak yang terpaksa tidur pada waktu malam mungkin juga terpaksa tidur siang juga. Di samping itu, seorang anak yang memerlukan ibunya tidur pada waktu malam akan memerlukan ibunya juga untuk tidur siang.

Tujuan lain dari latihan tidur siang atau latihan malam adalah untuk membuat beberapa ramalan dan rutin jadual tidur bayi ibu atau anak kecil. Masalah penjadualan bergantung pada keluarga, sebilangan ibu bapa menginginkan jadual yang konkrit dan ringkas, sementara itu, ahli keluarga yang lain juga ingin menetapkan waktu makan.

Walau bagaimanapun, aspek ramalan dan rutin dari latihan tidur siang atau latihan malam boleh mempengaruhi tidur siang dan malam. Ibu bapa perlu menetapkan jangka waktu untuk tidur siang dan tidur siang pada waktu malam, dan juga perlu menetapkan beberapa rutin yang akan membantu memudahkan bayi atau anak kecil tidur siang atau tidur pada waktu malam.

Kemudian, bila sepatutnya latihan tidur siang atau latihan malam selesai? Untuk perkara bila perlu dilakukan latihan tidur siang atau latihan malam , ibu bapa mempunyai tiga pilihan:

1. Lakukan latihan tidur siang dan latihan malam serentak. Sebilangan ibu bapa memilih untuk melakukan latihan tidur siang dan latihan malam pada masa yang sama, kerana ini adalah sejenis pendekatan untuk mengubah tabiat secara drastik. Ia memang agak sukar, tetapi berkesan dan cukup pantas. Sebilangan ibu bapa juga lebih suka kaedah ini kerana dapat mengekalkan konsistensi dan menghilangkan kekeliruan.

2. Adakah latihan tidur siang . Sebilangan besar ibu bapa lebih suka melakukannya latihan tidur siang pertama dan selepas itu lakukan sahaja latihan malam . Walaupun begitu, terdapat juga sebilangan ibu bapa yang tidak bersedia mendengar anak-anak mereka menangis pada waktu malam daripada pada waktu siang. Semuanya kembali kepada tabiat bayi ibu atau anak kecil. Sekiranya dinilai lebih mudah baginya tidur pada waktu malam, lakukanlah latihan tidur siang pertama.

3. Lakukan latihan malam . Sama seperti sebelumnya, jika bayi atau anak kecil anda lebih aktif pada waktu malam, ia harus diutamakan latihan malam . Sebilangan ibu bapa lebih suka melakukannya latihan malam pertama kerana mereka merasa perlu berehat pada waktu malam. Ibu bapa ini lebih bersedia untuk menangani bayi atau anak yang menangis pada waktu siang daripada pada waktu malam.

Di atas telah dijelaskan mengenai ibu bapa mana yang harus diutamakan, latihan tidur siang atau latihan malam . Sekiranya anda mahukan nasihat profesional, menyediakan doktor yang boleh dibincangkan melalui Berbual atau Suara / Cal Video l. Hanya dengan muat turun permohonan di App Store atau Play Store.

Baca juga:

  • 4 Cara Menidurkan Bayi Anda yang Perlu Tahu Ibu
  • 7 Petua Asas untuk Merawat Bayi yang Baru Lahir
  • Cara menafsirkan senyuman bayi yang perlu diketahui oleh ibu