Kekurangan Vitamin D dan Ricket Pencetus Kalsium, Benarkah?

, Jakarta - Pernah dengar istilah riket? Istilah ini adalah gangguan pertumbuhan yang berlaku pada tulang kanak-kanak. Keadaan ini umumnya disebabkan oleh kekurangan vitamin D dan kalsium. Keadaan ini berlaku, kerana kanak-kanak masih mengalami tempoh pertumbuhan tulang. Beberapa perkara yang boleh menyebabkan kanak-kanak mendapat riket adalah kurang terdedah kepada cahaya matahari, atau jarang memakan susu. Dalam beberapa kes, riket juga boleh disebabkan oleh gangguan genetik.

Gejala riket biasa pada kanak-kanak termasuk:

 • Terdapat perubahan bentuk tulang. Riket dapat menyebabkan perubahan bentuk tulang, seperti penebalan pergelangan kaki, lutut, dan pinggang, lenturan kaki, pelembutan tulang tengkorak, dan kelengkungan tulang belakang.

 • Sakit di tulang. Tulang dengan riket boleh menyakitkan, jadi kanak-kanak dengan riket lebih enggan berjalan atau mudah letih. Di samping itu, ketika berjalan, pergerakan kanak-kanak dengan riket akan sedikit berbeza.

 • Terdapat kelewatan pertumbuhan dan perkembangan. Keadaan ini berlaku kerana tulang yang kurang berkembang pada kanak-kanak. Akibatnya, ketinggian kanak-kanak dengan riket akan menjadi lebih pendek daripada kanak-kanak lain.

 • Tulang rapuh. Riket akan menyebabkan kerapuhan tulang, menjadikannya lebih mudah terkena patah tulang atau patah tulang.

 • Masalah dengan gigi. Riket dapat menyebabkan kerapuhan enamel gigi, pertumbuhan gigi yang perlahan, dan penampilan rongga pada gigi.

Selain kekurangan pengambilan vitamin D, apakah faktor-faktor yang boleh mempengaruhi kehadiran riket pada anak-anak?

 • Pengambilan Lemak yang Dimakan

Pengambilan lemak yang tidak mencukupi atau kelainan penggunaan lemak dalam badan juga meningkatkan risiko kanak-kanak terkena riket. Sebabnya, vitamin D tidak dapat berfungsi dengan optimum tanpa pelarut, yaitu lemak.

 • Kelahiran Pramatang

Bayi yang dilahirkan sebelum waktunya lebih cenderung mengalami riket, kerana mereka tidak mendapat cukup kalsium semasa kehamilan.

 • Menderita kekurangan zat makanan

Riket adalah lebih biasa di kawasan di dunia yang mengalami kemarau dan kelaparan yang teruk.

 • Wanita Hamil Yang Mempunyai Kekurangan Vitamin D

Anak yang dilahirkan oleh ibu yang tidak mengambil cukup vitamin D boleh mencetuskan riket. Gejala riket juga dapat berkembang beberapa bulan selepas kelahiran bayi.

Keadaan ini dapat dicegah dengan memenuhi keperluan vitamin D dan kalsium, dengan melakukan cara berikut:

 • Seimbangkan pengambilan nutrisi anak anda dengan makanan yang kaya dengan vitamin D dan mineral. Contohnya telur, sardin atau salmon, kacang, tahu dan tempe, sayur-sayuran, dan susu.

 • Sekiranya pengambilan nutrien dari makanan masih tidak mencukupi untuk memenuhi keperluan vitamin D, cubalah mengambil suplemen vitamin D dan kalsium mengikut usia dan keperluan anak, tentu dengan preskripsi doktor. Vitamin ini juga diperlukan untuk wanita hamil dan menyusui.

Keadaan ini dapat dicegah dengan memakan makanan seimbang yang merangkumi kalsium, fosforus, dan vitamin D. Makanan lain yang diperkaya dengan vitamin D termasuk formula bayi, bijirin, susu, dan jus jeruk.

Ada masalah kesihatan? Dengan aplikasi tersebut , Anda boleh berbual secara langsung dengan doktor pakar melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Dalam , anda juga boleh membeli ubat yang anda perlukan, dan pesanan akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasinya kini di Google Play atau App Store!

Baca juga:

 • 4 Punca Kaki Kanak-kanak Berbentuk "O"
 • 5 Faedah Kalsium untuk Perkembangan Kanak-kanak
 • Makanan Wajib bagi Orang dengan Riket