Kanak-kanak Ketagihan Telefon Pintar, Berhati-hati dengan Kehilangan Pendengaran

, Jakarta - Telefon Pintar kini telah menjadi pengganti "mainan" yang jauh lebih menarik daripada mainan pada umumnya, seperti kereta mainan atau anak patung. Melalui telefon pintar, kanak-kanak dapat memainkan pelbagai permainan yang menyeronokkan dan menarik dan menonton video yang menghiburkan. Terdapat juga banyak ibu bapa yang sering memberi telefon pintar supaya anak dapat duduk dengan tenang dan tidak cerewet. Tidak hairanlah begitu banyak kanak-kanak sekarang lebih suka duduk di rumah bermain telefon pintar daripada bermain di luar dengan rakan. Kesannya, lama-kelamaan kanak-kanak akan menjadi ketagih bermain telefon pintar dan sukar untuk melepaskan diri dari objek canggih ini. Namun, adakah anda tahu bahawa telefon pintar dan tablet boleh mencetuskan kehilangan pendengaran pada kanak-kanak?

Pasukan penyelidik di Universiti Erasmus di Belanda melakukan kajian terhadap lebih dari 3,000 kanak-kanak berusia 9 hingga 11 tahun. Kanak-kanak ini dijadikan objek kajian dari tahun 2012 hingga 2015. Sebanyak 2,000 kanak-kanak menikmati mendengar muzik melalui telefon pintar dan tablet. Di samping itu, 8,000 daripadanya mempunyai intensiti mendengar muzik yang cukup tinggi, iaitu satu hingga dua hari seminggu.

Akhirnya, didapati bahawa sebanyak 14 peratus atau 450 kanak-kanak dinyatakan mengalami pendengaran. Setengah atau kira-kira 7 peratus positif untuk kehilangan pendengaran untuk frekuensi tinggi. Oleh itu, para penyelidik menyimpulkan bahawa kanak-kanak yang sering mendengar muzik dari telefon pintar dan tablet tiga kali lebih mungkin mengalami gangguan pendengaran frekuensi tinggi.

Baca juga: 5 Jenis Kehilangan Pendengaran Yang Perlu Anda Ketahui

Kenali Gejala Kehilangan Pendengaran pada Kanak-kanak

Jadi, jangan biarkan kanak-kanak menggunakan telefon pintar terlalu lama, apalagi mendengar muzik melalui alat dengar pada isipadu tinggi. Ibu diharapkan berjaga-jaga dan segera berjumpa doktor ENT sekiranya mereka mengalami simptom kehilangan pendengaran berikut:

  • Bercakap dengan suara yang lebih kuat daripada biasa.
  • Selalunya menjawab, "Hah?" atau apa?" semasa bercakap dengan.
  • Selalunya menghidupkan televisyen dengan kelantangan tinggi.
  • Sering mengatakan bahawa dia tidak mendengar suara ibu.
  • Cenderung menggunakan satu telinga ketika mendengar atau mengadu bahawa dia hanya dapat mendengar melalui satu telinga.

Kesan Mainan Telefon Pintar pada Pendengaran

Jangan memandang rendah kehilangan pendengaran yang boleh berlaku pada kanak-kanak kerana bermain telefon pintar dengan kelantangan yang kuat terlalu lama. Berikut adalah kesan buruk yang boleh berlaku:

1. Kehilangan Pendengaran pada usia 20-an

Menurut satu kajian, kesan penggunaan fon telinga atau alat dengar terlalu kerap semasa bermain telefon pintar ia tidak akan terasa langsung. Namun, kesannya hanya akan mula dirasakan ketika anak berusia 20-an. Sekiranya si kecil tidak menghentikan kebiasaan mendengar muzik fon telinga dengan suara yang kuat, dia berisiko kehilangan pendengarannya pada usia itu.

2. Kerosakan Otak

Gelombang elektromagnetik dari fon telinga atau alat dengar difikirkan boleh mempengaruhi elektrik di otak manusia. Ini telah terbukti dalam kajian yang dilakukan pada tikus. Namun, sehingga kini belum diketahui seberapa besar pengaruh gelombang elektromagnetik ini pada otak manusia. Namun, ibu harus mendorong anak-anak mereka untuk segera menghentikan kebiasaan penggunaannya alat dengar selalu sangat.

Baca juga: Meniere Boleh Menyebabkan Kehilangan Pendengaran

3. Kerosakan Telinga Kekal

Ketika gegendang telinga tidak lagi cukup kuat untuk menahan beban suara yang kuat dari fon telinga yang bersambung terus ke saluran telinga, tidak mustahil si kecil anda kehilangan pendengaran. Keadaan ini biasanya berlaku pada kanak-kanak kecil atau remaja.

Itulah pendengaran yang dapat dialami oleh kanak-kanak kerana ketagihan bermain telefon pintar. Jadi, ibu bapa diharapkan dapat mengingatkan anak-anak mereka agar tidak bermain telefon pintar dengan kelantangan yang terlalu lama. Sebilangan besar alat elektronik yang beredar juga mematuhi peraturan Kesatuan Eropah, iaitu menetapkan jumlah lalai pada 85 desibel. Tahap ini dianggap selamat untuk kesihatan pendengaran kanak-kanak.

Baca juga: Inilah Bahaya Menggunakan Earphone Terlalu Sering

Sekiranya anak anda menunjukkan gejala kehilangan pendengaran, segera berjumpa doktor ENT. Anda juga boleh membuat janji bertemu doktor di hospital melalui permohonan . Panggil doktor untuk meminta nasihat kesihatan kapan saja dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2021.Telefon bimbit Boleh Menyebabkan Kehilangan Pendengaran.
USA Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Anda mungkin ketagihan: Penggunaan telefon pintar mempengaruhi otak anda secara fizikal, kata kajian.