Bolehkah bakteria dalam madu benar-benar menyebabkan botulisme bayi?

, Jakarta - Botulisme adalah istilah yang digunakan untuk keracunan serius yang disebabkan oleh racun dari bakteria Clostridium botulinum . Racun yang dihasilkan oleh bakteria ini dikenali sebagai salah satu racun yang paling kuat dan boleh mengancam nyawa. Kes botulisme sebenarnya jarang terjadi, tetapi toksin yang dihasilkan oleh bakteria menyerang sistem saraf otak, tulang belakang, dan saraf lain.

Bukan hanya itu, penyakit ini boleh menyebabkan kelumpuhan atau kelumpuhan otot. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, kelumpuhan merebak ke otot yang mengawal pernafasan. Keterukan botulisme bayi adalah sesuatu yang mungkin terjadi pada bayi, ini kerana memberi madu di bawah usia 12 bulan. Bakteria dalam madu menyebabkan banyak kes botulisme bayi di dunia.

WHO menyatakan bahawa madu adalah makanan yang tidak selamat untuk bayi dan tidak boleh ditambahkan ke makanan, minuman atau formula yang diberikan kepada bayi yang berumur kurang dari 12 bulan. Ini secara teknikal berlaku untuk madu dalam makanan yang diproses. Ramai orang berpendapat bahawa madu tidak begitu berbahaya bagi bayi, ada juga budaya yang mengesyorkan memberi madu kepada bayi sejak lahir dan menjadikannya makanan pertama bayi. Walaupun ada beberapa fakta mengenai madu dan risiko yang berlaku pada bayi.

Baca juga: Boleh merosakkan fungsi saraf, ketahui 4 makanan ini untuk menjauhi botulisme

Gejala Botulisme pada Bayi

Bayi dengan botulisme dapat dikenali dengan gejala berikut:

  • Lambat.

  • Selera makan berkurang.

  • Sembelit.

  • Tangisan lemah.

  • Nampak lemas terkulai.

Semua gejala ini berlaku kerana kelumpuhan otot yang disebabkan oleh bakteria toksik. Sekiranya bayi mempunyai tanda-tanda botulisme ini, segera bawa dia ke hospital kerana penyakit ini boleh mengancam nyawa. Pastikan juga anda menyimpan sampel makanan yang mungkin tercemar bakteria botulisme untuk diuji.

Gejala botulisme muncul dalam 12 hingga 36 jam setelah bayi memakan madu yang tercemar, tetapi juga dapat terjadi seawal beberapa jam dan selama 10 hari. Gejala botulisme bayi boleh bertahan hingga 14 hari.

Rawatan Botulisme Bayi

Sekiranya bayi menunjukkan gejala botulisme, maka dia mesti segera dibawa ke hospital. Bayi mesti dirawat di ICU supaya doktor dapat menghadkan jumlah toksin dalam badan bayi. Racun itu boleh mempengaruhi otot pernafasan, jadi doktor akan meletakkan bayi di ventilator. Kerana racun boleh mempengaruhi otot untuk ditelan, doktor memberi bayi cairan intravena atau memberi makan melalui tiub sebagai alat pemakanan.

Anti-racun kini tersedia untuk merawat botulisme bayi, yang disebut botulisme imun globulin intravena (BIG-IV) diberikan secepat mungkin. Bayi dengan botulisme yang menerima BIG-IV pulih dengan lebih cepat. Dengan diagnosis awal dan rawatan perubatan yang tepat, bayi dapat pulih sepenuhnya dari penyakit ini.

Baca juga: Harus Tahu, 7 Fakta Penting mengenai Botulisme

Pencegahan botulisme

Walaupun kejadian itu jarang berlaku, tidak ada salahnya mengambil langkah berjaga-jaga. Sebabnya, bakteria dari spora ini boleh datang dari mana sahaja dan tumbuh dan membiak di usus bayi dan menghasilkan toksin berbahaya.

Keadaan ini boleh berlaku pada bayi sehingga usia 12 bulan. Cara untuk melindungi bayi dari botulisme, anda boleh melakukan cara berikut:

  • Elakkan terdedah kepada tanah atau debu yang berpotensi tercemar. Tanah dapat mengandungi spora botulinum, yang dapat beredar di udara dan disedut oleh paru-paru. Risiko terdedah kepada tanah yang tercemar adalah paling tinggi di kawasan pembinaan dan pertanian.

  • Jangan berikan madu kepada bayi. Madu liar berpotensi menjadi sumber spora C. Botulinum . Elakkan memberi madu walaupun dalam jumlah kecil, bakteria dalam madu berbahaya bagi bayi di bawah usia 1 tahun.

  • Berhati-hati dengan makanan dalam tin. Panaskan makanan dalam tin selama 10 minit sebelum dihidangkan.

  • Sekiranya ibu mahu faedah madu diterima oleh bayi, maka lebih baik ibu menyusu mengambil madu tersebut. Kerana bakteria tidak akan bergerak melalui susu ibu sehingga lebih selamat.

Baca juga: Jangan panik! Ini adalah Cara Betul untuk Mengatasi Keracunan Makanan pada Kanak-kanak

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai mengapa terdapat bakteria pada bayi atau gejala botulisme pada bayi, anda boleh bertanya terus kepada . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor, anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Sembang.