Terapi Akupresur Membantu Melegakan Sakit Menstruasi

, Jakarta - Sakit haid adalah salah satu keadaan biasa yang dialami oleh setiap wanita ketika memasuki kitaran haid. Kesakitan haid juga dialami secara berbeza oleh setiap wanita. Ada yang merasa ringan hingga teruk. Namun, jika sakit haid tidak disertai dengan gejala seperti munculnya gumpalan darah atau sakit selama lebih dari 3 hari, maka keadaan ini masih cukup normal.

Baca juga: 6 Langkah Mudah Meringankan Sakit Menstruasi

Sebenarnya, ada beberapa cara mudah yang dapat membantu mengatasi sakit haid. Contohnya, dengan menggunakan kompres hangat ke bahagian bawah perut. Bukan hanya itu, senaman ringan juga dianggap dapat mengatasi sakit haid dengan baik. Namun, adakah benar terapi akupresur dapat membantu melegakan kesakitan haid yang dirasakan? Ayuh, lihat ulasannya di bawah!

Berkenalan dengan Terapi Akupresur

Terapi akupresur adalah rawatan yang hampir sama dengan terapi akupunktur, tetapi tanpa jarum. Terapi akupresur melibatkan tekanan manual menggunakan jari dan hujung jari ke titik badan tertentu.

Terapi akupresur adalah rawatan yang berasal dari China. Menurut prinsip perubatan tradisional Cina, terdapat jalan tenaga yang tidak kelihatan di dalam badan. Keadaan ini dikenali sebagai meridian. Terdapat kira-kira 14 meridian yang menghubungkan organ ke bahagian badan yang lain. Nah, titik tekanan manual dalam terapi akupresur ini adalah sekitar 14 meridian ini.

Manfaat Terapi Akupresur untuk Kesakitan Menstruasi

Lalu, adakah benar bahawa terapi akupresur dapat membantu melegakan kesakitan haid yang dialami oleh wanita? Sebenarnya, terapi akupresur dapat membantu mengatasi kesakitan haid. Apabila seorang wanita mengalami sakit haid, biasanya serupa dengan kekejangan perut yang lebih rendah. Bukan itu sahaja, walaupun normal, sakit haid kadang-kadang disertai dengan gejala lain. Bermula dari sakit kepala, sakit kepala, hingga perasaan tidak selesa.

Keadaan ini boleh dipicu oleh peredaran darah di badan yang tidak berjalan dengan baik. Dengan cara itu, badan akan lebih mudah mengalami sakit haid. Menurut Santosh Kumar Pandey, penyembuh naturopati dan pengasas Pusat Penyembuhan Shenmen di Mumbai, terapi akupresur dapat merangsang aliran darah, sistem limfa, dan hormon di dalam badan.

Baca juga : 6 Makanan Yang Dapat Meringankan Sakit Menstruasi

Inilah yang menjadikan terapi akupresur membantu anda mengatasi sakit haid. Bukan hanya itu, terapi ini juga menjadikan otot-otot badan menjadi lebih rileks, sehingga membuatkan rasa haid terasa lebih ringan.

Sama dengan apa yang Dr. Gauri Agarwal, pakar kesuburan dan pengasas Seeds of Innocence. Katanya, terapi akupresur pada beberapa titik badan dapat membantu mengatasi sakit haid. Sebenarnya, sakit haid akan terasa lebih baik dalam masa 2 jam setelah melakukan terapi akupresur.

Terdapat dua titik di tangan yang boleh anda gunakan sebagai titik akupresur untuk melegakan kesakitan haid. Bermula dari antara pangkal ibu jari, ke pangkal jari telunjuk. Kedua-dua titik ini dipercayai dapat melegakan kesakitan haid. Caranya, tekan dengan lembut antara pangkal ibu jari. Tekan perlahan selama 30 saat pada satu masa.

Ketahui Kesan Terapi Akupresur

Untuk hasil yang optimum, tidak ada salahnya mengunjungi ahli akupunktur profesional sehingga anda tidak mengalami kesan atau kesan sampingan dari rawatan ini. Bagi sesetengah orang, terapi akupresur akan sangat menyakitkan. Tidak jarang, ini menyebabkan lebam, bengkak, atau sakit di kawasan yang mengalami tekanan.

Baca juga : Adakah benar bahawa senaman dapat melegakan kesakitan haid?

Tidak ada salahnya menggunakannya dan tanyakan terus kepada doktor mengenai terapi akupresur yang akan anda lalui. Terutama apabila anda mempunyai beberapa penyakit, seperti osteoporosis, barah, lebam mudah, masalah jantung, dan diabetes. Ayuh, muat turun sekarang juga melalui App Store dan Google play!

Rujukan:
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Faedah dan Kegunaan Akupresur.
Tembakan Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Inilah Cara Anda Mempraktikkan Akupresur Semua Sendiri untuk Meringankan Kekejangan Period.
Vogue. Diakses pada tahun 2021. Manfaat Akupresur: Bagaimana Terapi Tradisional Ini Dapat Meningkatkan Kesihatan Anda.