Inilah Yang Bermaksud Sakit Punggung

Jakarta - Pinggang belakang adalah bahagian badan yang berfungsi untuk menyokong badan sehingga dapat berdiri lurus dan bergerak, serta melindungi beberapa organ tubuh yang penting. Oleh itu, sakit belakang tidak boleh dipandang ringan. Kerana, sakit belakang yang selalu berlaku boleh mengganggu aktiviti harian.

(Baca juga: Jenis Sakit Belakang Yang Perlu Anda Ketahui )

Sakit belakang

Sakit belakang bukan hanya disebabkan oleh mengangkat berat, tetapi juga penyebab yang lebih serius. Jadi, apakah penyebab sakit belakang? Cari di sini, mari. ( Baca juga: 6 Punca Sakit Belakang dan Cara Mengatasinya )

1. Keseleo

Keseleo adalah kecederaan pada ligamen, tisu penghubung yang menghubungkan tulang dan menyokong sendi. Kecederaan ini boleh memberi tekanan pada tendon atau otot pinggang, seperti ketika anda tergelincir, duduk di posisi yang salah, mengangkat berat terlalu banyak, atau meregangkan otot anda terlalu banyak. Dalam kes yang teruk, keadaan ini boleh merobek ligamen.

2. Trauma ke cakera tulang belakang

Ini boleh berlaku semasa anda jatuh, angkat berat sambil membongkok, atau membongkok dalam jangka masa yang lama. Pergerakan ini dapat membuat trauma pada tulang belakang. Keadaan ini memberi tekanan pada saraf tunjang, dan menyebabkan rasa sakit seperti menikam atau terbakar di bahagian belakang pinggang ke kaki.

3. Degenerasi cakera tulang belakang

Kemerosotan cakera boleh berlaku kerana usia. Kerana, seiring bertambahnya usia, cakera tulang belakang cenderung menipis. Akibatnya, cakera tulang belakang dapat menyentuh dan menggosok antara satu sama lain, memicu sakit belakang. Kemerosotan ini juga dapat menyebabkan penurunan kekuatan cakera tulang belakang dalam penekanan berat, lenturan, dan kegiatan lain yang melibatkan cakera tulang belakang.

4. Stenosis Tunjang

Stenosis tulang belakang adalah keadaan apabila terdapat penyempitan saluran saraf di tulang belakang. Keadaan ini menyebabkan penderita merasa sakit seperti kekejangan, lemah badan, mati rasa, terutama ketika dia berdiri atau berjalan. Kesakitan biasanya muncul di punggung bawah, leher, dan punggung.

5. Perubahan Struktur Tulang

Keadaan ini boleh berlaku kerana postur yang lemah dan penyakit lain yang mencetuskan perubahan struktur tulang, seperti scoliosis, kyphosis, dan lordosis.

6. Gangguan Ginjal

Gangguan pada buah pinggang, seperti batu ginjal atau pendarahan di buah pinggang boleh menyebabkan sakit belakang. Dalam kes ini, sakit belakang biasanya disertai dengan:

  • Rasa sakit itu kolik, tiba-tiba timbul dan teruk. Kesakitan yang timbul biasanya disertai dengan rasa mual dan muntah.
  • Sakit di bahagian belakang, di bawah tulang belakang, hingga memancar ke bahagian bawah perut, pangkal paha, atau kawasan kemaluan.
  • Kekerapan membuang air kecil menjadi lebih kerap daripada biasa. Sebenarnya, anda mungkin mengalami kesakitan ketika membuang air kecil. Air kencing yang keluar juga mungkin berdarah, berwarna, dan berbau.

Oleh itu, jika anda mempunyai aduan sakit belakang, anda harus segera berjumpa doktor. Untuk berbincang dengan doktor, anda boleh menggunakan aplikasinya . Anda hanya perlukan muat turun permohonan di App Store atau Google Play. Selepas itu, anda boleh memasukkan ciri Hubungi Doktor dalam aplikasi untuk berbincang dengan doktor bila-bila masa dan di mana sahaja berbual, dan Panggilan Suara / Video. Oleh itu, mari gunakan aplikasi sekarang.