Adakah Diet Keto Selamat Dilakukan?

Jakarta - Diet adalah salah satu cara bagi banyak orang untuk mendapatkan berat badan ideal atau mengekalkan tubuh yang sihat. Jumlah pelbagai jenis diet di era yang semakin moden ini, membuat anda harus bijak memilih. Nah, salah satu jenis diet yang sekarang sangat diminati adalah diet keto.

Katanya, diet keto berkesan untuk membantu menurunkan berat badan kerana ia dilakukan dengan mengurangkan pengambilan karbohidrat dan meningkatkan pengambilan lemak. Sementara pengambilan protein dikekalkan pada tahap yang seimbang. Sudah tentu, ada tujuan yang harus dicapai mengapa pengambilan lemak dalam diet ini meningkat. Persoalannya, adakah diet ini cukup selamat dilakukan?

Diet Keto, Adakah Selamat?

Matlamat meningkatkan pengambilan lemak dalam diet keto adalah agar tubuh mencapai keadaan yang dikenali sebagai ketosis. Apabila keadaan ini berlaku, tubuh menggunakan lemak sebagai sumber tenaga utama kerana pengambilan karbohidrat yang berkurang. Lemak ini akan ditukar menjadi keton di hati yang merupakan bekalan tenaga utama otak sehingga dapat berfungsi dengan optimum.

Baca juga: Ini adalah 4 tanda bahawa diet keto berfungsi

Sebenarnya, diet keto cukup selamat dilakukan, terutama bagi orang yang mengalami kegemukan. Walau bagaimanapun, mengikuti diet ini mesti berada di bawah pengawasan dan arahan pakar pemakanan. Jadi, anda tidak boleh melakukannya. Lebih baik jika anda bertanya terlebih dahulu kepada doktor mengenai diet keto dan keadaan badan anda, agar anda mendapat faedah yang optimum. Anda boleh menggunakan aplikasi supaya soalan dan jawapan dengan pakar pemakanan lebih mudah dan tidak perlu menunggu lama.

Pertimbangkan Kemungkinan Risiko

Namun, masih ada perkara yang perlu dipertimbangkan, iaitu jangka masa menjalani diet jenis ini. Terdapat risiko yang mungkin berlaku jika diet keto dilakukan dalam jangka panjang, termasuk:

  • Tubuh kekurangan pengambilan karbohidrat yang sihat.

  • Tubuh kehilangan faedah utama mineral dan vitamin yang sangat diperlukan.

  • Terdapat peningkatan risiko ketoasidosis.

  • Masalah ginjal mungkin muncul jika diet keto diikuti dengan pengambilan protein yang berlebihan dan dalam jangka masa panjang.

Baca juga: Perlu Tahu, 6 Kesan Sampingan Diet Keto

Anda perlu tahu, bahawa terdapat beberapa kesan sampingan yang mungkin berlaku di dalam badan semasa anda menjalani diet keto. Sebagai tahap penyesuaian, anda mungkin mengalami keadaan yang dikenali sebagai selesema keto , seperti badan menjadi mudah lemah, sukar tidur, mudah merasa gelisah, mual, sukar fokus dan menumpukan perhatian, dan timbulnya rasa lapar yang mengganggu. Namun, keadaan ini akan berkurang setelah beberapa lama anda membiasakan diri dengan diet ini.

Sebenarnya, mengikuti jenis diet apa pun, termasuk diet keto, selalu ada faedah dan risiko. Jadi, jangan mudah tergoda dengan faedah yang anda dapat, kerana anda harus mempertimbangkan keadaan badan anda dan risiko yang mungkin dialami ketika melakukannya. Semakin cepat penurunan berat badan berlaku, semakin tinggi risikonya.

Baca juga: 5 Fakta Yang Anda Perlu Tahu Mengenai Keto Diet

Jadi, selalu fahami keadaan badan anda, ya. Jangan hanya memilih diet tanpa terlebih dahulu mengkaji kebaikan dan keburukan diet ini. Bagaimanapun, berat badan yang ideal tidak hanya dilakukan dengan berdiet, tetapi memerlukan gaya hidup yang sihat untuk memaksimumkan hasil program diet yang Anda jalani.

Rujukan:
NetDoctor. Diakses pada tahun 2020. Diet Ketogenik: Adakah Selamat dan Adakah Ia Berfungsi?
Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Diet Ketogenik Mungkin Menjadi Trend Penurunan Berat Badan Seterusnya, tetapi Sekiranya Anda Mencubanya?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Diet Keto Mendapat Populariti, tetapi Adakah Selamat?