6 Petua Mengelakkan Kanak-kanak Ketagih dengan Permainan Dalam Talian

, Jakarta - Kemajuan teknologi semasa bukan sahaja merosakkan orang dewasa, tetapi juga kanak-kanak. Pelbagai aplikasi permainan atas talian telah datang untuk menggantikan permainan tradisional. Keterukan, permainan atas talian ini juga menjadikan kanak-kanak menjadi ketagih.

Masalah ketagihan permainan atas talian pada anak-anak sebenarnya menjadi perkara serius yang tidak boleh dipandang rendah oleh ibu bapa. Kerana, ketika anda mula bermain permainan atas talian, kanak-kanak yang ketagihan boleh bermain selama berjam-jam sehingga mengganggu jadual belajar mereka. Akibatnya, prestasi mereka menurun. permainan dalam taliane juga disyaki mempunyai kesan buruk terhadap kesihatan mental anak-anak, jadi ibu bapa perlu berusaha mencegah anak-anak daripada ketagih dengan permainan dalam talian.

Baca juga: Kanak-kanak Selalunya Bermain Permainan? Berhati-hati dengan 7 kesan ini

Petua untuk mengelakkan kanak-kanak ketagih dengan permainan dalam talian

Apakah cara untuk mengelakkan kanak-kanak ketagihan permainan dalam talian? Lihat ulasan berikut!

 • Tetapkan Had. Adakah anak menghabiskan terlalu banyak masa dengan permainan atas talian? Adakah dia kelihatan keliru tanpa alat? Kemudian bantu anak untuk mengembalikan keseimbangan antara dunia permainan atas talian dan dunia nyata. Jadi, tetapkan had masa, lokasi, dan juga had berdasarkan hari dalam seminggu.
 • Ambil Alat dan Jauhkan dari Kanak-kanak. Sekiranya penetapan batas tidak berjalan dengan baik, jelaskan kepada anak itu permainan atas talian menjadi terlalu penting dalam hidupnya. berjimat alat di tempat yang tidak diketahui oleh kanak-kanak itu. Ingat, belajar adalah perkara terpenting bagi anak-anak pada masa kini. Beritahu anak itu, dia dapat merasa bahagia tanpa bermain permainan atas talian. Selepas itu, bincangkan dengan baik setiap kali anak dapat memainkannya.
 • Kongsi Alat. Kaedah berkesan seterusnya untuk mengelakkan kanak-kanak ketagihan permainan atas talian meminta dia berkongsi alat dengan ibu bapa. Mengatakan bahawa alat dulu bermain permainan atas talian bukan milik sesiapa, katakan saja ibu bapa juga memerlukannya untuk tujuan kerja. Ini akan menunjukkan bahawa ibu bapa sangat serius dalam menetapkan had permainan permainan atas talian untuk kanak-kanak.

Baca juga: Ketagihan Permainan Boleh Menyebabkan Kejang pada Kanak-kanak

 • Sembunyikan. Apabila kanak-kanak terlalu bergantung pada alat dulu bermain permainan atas talian, cuba sembunyikannya sebentar. Cuba pujuk anak-anak untuk melakukan kerja sekolah mereka dan melakukan kerja rumah lain semasa alat disimpan. Apabila anak telah menjalankan tugasnya dengan baik, maka berikanlah alat untuk kanak-kanak bermain sebentar.
 • Jadikannya sebagai Ganjaran. Ibu bapa juga boleh bermain permainan atas talian sebagai cabaran dan ganjaran untuk anak-anak. Contohnya, jika anak dapat menyelesaikan 3 tugas atau melakukan sesuatu yang positif maka dia boleh bermain permainan atas talian selama 1 jam (atau apa sahaja yang ditentukan oleh ibu bapa). Namun, jadikannya sebagai hukuman, misalnya, jika anak tidak dapat menyelesaikan tugasnya, dia tidak dibenarkan bermain.
 • Bercakap mengenai Kesan Bermain Permainan Dalam Talian. Sekiranya anak menjadi terlalu kritikal dan tidak menikmati peraturan yang dipakai oleh ibu bapa, sebenarnya dia sudah mula menunjukkan kepandaiannya. Kemudian ibu bapa boleh bercakap dengannya tentang alasan ibu bapa membataskan permainan anak-anak mereka permainan atas talian. Terangkan kepadanya tabiat dan ketagihan permainan atas talian adalah perkara buruk dan memberi kesan negatif.

Sekiranya kaedah ini masih tidak berjaya, sudah tiba masanya ibu bapa meminta pertolongan profesional dan pergi ke hospital terdekat untuk berjumpa dengan psikologi kanak-kanak. Kini lebih mudah untuk membuat temu janji dengan psikologi atau pakar pediatrik dengan aplikasinya . Anda boleh memilih jadual dan datang terus pada waktu yang ditentukan tanpa perlu beratur dan mendaftar lagi di hospital.

Baca juga: WHO: Ketagihan permainan adalah gangguan mental

Risiko dan Masalah Kesihatan Kerana Ketagihan Permainan Dalam Talian

Ingat, ketagihan permainan video boleh memberi kesan negatif pada minda atau badan anak yang sedang berkembang. Pemain yang matang juga mungkin mengalami kesan buruk akibat permainan atas talian. Berikut adalah beberapa masalah kesihatan yang boleh timbul pada kanak-kanak yang ketagih permainan atas talian:

 • Kurang Bergerak Secara Aktif. Kekurangan latihan fizikal kerana bermain terlalu lama permainan atas talian telah menyebabkan masalah kesihatan, seperti kenaikan berat badan, postur tubuh yang buruk, dan peningkatan risiko diabetes jenis 2 pada kanak-kanak dan remaja.
 • Kekurangan Interaksi Sosial. Permainan atas talian tidak dapat mempersiapkan kanak-kanak untuk dapat bersosial dengan rakan sebaya. Mempelajari cara berinteraksi dengan orang lain dalam suasana dunia nyata adalah kemahiran sosial yang penting yang mungkin akan dilupakan oleh kanak-kanak yang bermain terlalu lama permainan atas talian.
 • Gangguan Kepekatan dan Perhatiann. Kesannya, kanak-kanak tidak berjaya di sekolah.
 • Keganasan meningkat.Permainan atas talian yang mempunyai banyak pertengkaran, pertempuran, atau keganasan boleh menyebabkan kanak-kanak berlatih pemandangan ini di dunia nyata.
 • Kejang dan Kecemasan Tekanan Berulang. Jurnal Perubatan Britain (BMJ) menerbitkan artikel mengenai risiko permainan video untuk pemain dengan epilepsi atau gangguan sawan lain. Grafik, cahaya dan warna paparan permainan video kerlipan boleh mencetuskan aktiviti kejang pada beberapa pemain. Terdapat juga bukti bahawa bermain permainan secara kompulsif boleh menyebabkan kecederaan tekanan berulang di pergelangan tangan atau tangan.

Rujukan:
Pusat Ketagihan Amerika. Diakses pada tahun 2021. Gejala dan Rawatan Ketagihan Permainan Video.
Hampshire CAMHS - NHS UK. Diakses pada tahun 2021. Ketagihan Permainan.
Fikiran Sangat Baik. Diperoleh pada tahun 2021. Tanda dan Kesan Ketagihan Permainan Video.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Ketagihan Permainan Video.