Terbukti Sihat, Inilah 4 Manfaat Puasa untuk Pencernaan

, Jakarta - Puasa terbukti mempunyai banyak manfaat kesihatan, dari kenaikan berat badan hingga fungsi otak yang lebih baik. Menurut Dr. Michael Mosley, pengarang buku Diet Cepat , berpuasa bukan sahaja dapat membantu orang menurunkan berat badan, tetapi juga menawarkan pelbagai manfaat kesihatan yang lain.

Ini termasuk menstabilkan tekanan darah, kolesterol, dan mengurangkan risiko diabetes. Kajian lain, yang dilakukan oleh Dr. Valter Longo dan rakan-rakannya dari University of Southern California (USC) di Los Angeles, mendapati bahawa tempoh puasa yang lebih lama dapat meningkatkan sistem imun, menyingkirkan tubuh sel-sel kekebalan lama dan menjana semula yang baru, dan dapat melindungi dari kerosakan sel yang disebabkan oleh penuaan. disebabkan oleh faktor seperti penuaan dan kemoterapi.

Baca juga: Inilah 4 Khasiat Puasa untuk Kesihatan Fizikal dan Mental

Khusus untuk pencernaan, berikut adalah kelebihan puasa:

  1. Mengistirahatkan Sistem Pencernaan

Apabila anda berpuasa, tubuh akan berhenti daripada keperluan pencernaannya yang berterusan yang mengurangkan jumlah masa yang diperlukan untuk mengatasi gejala gangguan pencernaan. Di samping itu, dengan mengurangkan makan secara keseluruhan, lebih mudah untuk menghasilkan makanan yang sesuai untuk sokongan pencernaan.

  1. Memaksimumkan Metabolisme Pencernaan Makanan

Makanan kita dapat mengubah komuniti mikroba usus dengan ketara. Jumlah relatif lemak, karbohidrat, dan protein yang kita makan boleh mengubah bentuk komuniti mikroba yang hidup di usus. Selain itu, waktu makan juga boleh mempengaruhi mikrobioma usus, dan kesihatan metabolisme kita.

  1. Mengurangkan Keradangan dalam Pencernaan

Ketika anda berpuasa, tidak ada makanan yang melewati saluran pencernaan anda kecuali air. Ini bukan sahaja menghentikan aliran sebatian yang berpotensi meradang, dan mengurangkan keradangan lebih jauh. Ketika dalam keadaan berpuasa, terdapat aktiviti sitokin anti-radang yang lebih besar, dan lebih sedikit aktiviti sitokin pro-radang dan menjadikan tubuh menjadi anti-radang.

  1. Mengurangkan Tekanan Pencernaan

Puasa mengurangkan tekanan oksidatif melalui gen. Ini adalah kerosakan yang dilakukan pada sel dari pendedahan kepada toksisiti. Protein, lipid, dan DNA sel sebenarnya terjejas, dan akhirnya mengubah fungsi sel-sel tersebut. Proses inilah yang sebenarnya mencegah anti-oksidan, jadi penting untuk mengaktifkannya, dan memakannya ketika tidak berpuasa.

Puasa adalah intervensi yang kuat untuk mengurangkan tekanan pada pencernaan, dengan itu mencegah usus bocor. Walaupun pendedahan kepada toksisitas diminimumkan dan keradangan berkurang, secara positif sel-sel tubuh mungkin memiliki ruang untuk pertumbuhan semula.

Baca juga: Cara menjaga badan semasa berpuasa

Manfaat Kesihatan Lain

Selain memberikan manfaat nyata untuk pencernaan, puasa juga dikaitkan dengan peningkatan atau penurunan risiko penyakit jantung. Ketika kita berpuasa, sel-sel di dalam badan memulakan proses "pembuangan sampah" selular yang disebut autophagy.

Ia melibatkan sel-sel yang memecah dan memetabolisme protein yang rosak dan tidak berfungsi yang terbentuk di dalam sel dari masa ke masa. Peningkatan autophagy dapat memberikan perlindungan terhadap beberapa penyakit, termasuk barah dan penyakit Alzheimer.

Baca juga: 4 Jenis Sukan Selepas Tarawih

Memperbaiki pola tidur juga merupakan manfaat lain dari berpuasa, menjaga sel-sel saraf, kerana sangat penting untuk fungsi otak, serta mempercepat pertumbuhan sel saraf otak dan membawa kepada fungsi memori dan kognitif yang lebih baik.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai faedah berpuasa untuk pencernaan dan kesihatan lain, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .