Makluman, Sakit Pelvis Boleh Menjadi Tanda Kista Ovari

, Jakarta - Kista ovari adalah kantung berisi cairan di ovari atau di permukaannya. Wanita mempunyai dua ovari, masing-masing ukuran dan bentuk badam di setiap sisi rahim. Ovum, yang berkembang dan matang di ovari, dilepaskan dalam kitaran bulanan sepanjang tahun kelahiran.

Ramai wanita mempunyai sista ovari pada satu ketika. Sebilangan besar sista ovari menunjukkan sedikit atau tidak ada rasa tidak selesa dan tidak berbahaya. Sebilangan besar wanita dengan kista ovari akan hilang tanpa rawatan dalam beberapa bulan.

Walau bagaimanapun, sista ovari, terutama yang pecah, boleh menyebabkan gejala yang serius. Untuk melindungi kesihatan anda, cubalah menjalani pemeriksaan panggul secara berkala dan perhatikan gejala-gejala yang dapat menandakan masalah yang berpotensi serius.

Kesakitan panggul, yang merupakan gejala umum kista ovari, boleh menyebabkan sakit kusam, rasa berat di pelvis, hingga sakit tiba-tiba, teruk dan tajam.

Baca juga: Ujian Perlu Dilakukan untuk Mengesan Kista Ovari

Punca Kista Ovari

Sebilangan besar sista ovari yang berlaku dapat berkembang akibat dari kitaran haid. Jenis sista lain lebih jarang berlaku. Ovari biasanya tumbuh struktur seperti sista yang disebut folikel setiap bulan.

Folikel ini menghasilkan hormon estrogen dan progesteron, dan melepaskan telur ketika seorang wanita ovulasi. Sekiranya folikel bulanan normal terus tumbuh, ia disebut sebagai sista berfungsi. Terdapat dua jenis sista berfungsi, iaitu:

  1. Sista folikel

Sekitar titik tengah kitaran haid, telur keluar dari folikelnya dan bergerak ke bawah tiub fallopio. Kista folikular bermula apabila folikel tidak pecah atau melepaskan telurnya, tetapi terus tumbuh.

  1. Corpus Luteum Cyst

Apabila folikel melepaskan telurnya, pengeluaran estrogen dan progesteron mula berlaku untuk persenyawaan. Folikel ini kini dipanggil corpus luteum. Kadang-kadang, cecair menumpuk di dalam folikel, menyebabkan korpus luteum tumbuh menjadi sista.

Kista berfungsi biasanya tidak berbahaya, jarang menyebabkan kesakitan, dan sering hilang sendiri dalam dua atau tiga kitaran haid.

Faktor Risiko Sista Ovari

Risiko seorang wanita terkena sista ovari boleh meningkat kerana:

  • Masalah hormon: Ini termasuk mengambil ubat kesuburan clomiphene, yang digunakan untuk menyebabkan wanita mengalami ovulasi.

  • Kehamilan: Kadang kala, sista yang terbentuk ketika seseorang berovulasi tetap berada di ovari semasa kehamilan.

  • Endometriosis: Keadaan ini menyebabkan sel endometrium rahim tumbuh di luar rahim anda. Sebilangan tisu boleh melekat pada ovari dan membentuk pertumbuhan.

  • Jangkitan pelvis yang teruk: Sekiranya jangkitan merebak ke ovari, boleh menyebabkan kista.

  • Kista ovari sebelumnya Sekiranya anda pernah mengalaminya, anda mungkin menghidapnya lagi dan mungkin lebih parah.

Baca juga: Kista Ovari, Benarkah Sukar Mempunyai Anak?

Komplikasi Kista ovari

Sebilangan wanita mengalami jenis sista yang kurang biasa yang dijumpai oleh doktor semasa pemeriksaan pelvis. Kista ovari yang berkembang selepas menopaus mungkin barah. Oleh itu, sangat penting untuk menjalani ujian pelvis secara berkala. Komplikasi jarang yang berkaitan dengan sista ovari termasuk:

  1. Kilasan ovari

Kista yang membesar boleh menyebabkan ovari bergerak, meningkatkan peluang memutar ovari yang boleh menyakitkan. Gejala boleh merangkumi timbulnya sakit panggul secara tiba-tiba, loya, dan muntah. Kilasan ovari juga dapat mengurangkan atau menghentikan aliran darah ke ovari.

  1. Berdarah

Kista yang pecah boleh menyebabkan kesakitan teruk dan pendarahan dalaman. Semakin besar kista, semakin besar risiko pendarahan. Kegiatan yang kuat yang mempengaruhi pelvis, seperti hubungan faraj juga meningkatkan risiko.

Baca juga: Kista ovari boleh berlaku pada remaja?

Itulah perbincangan mengenai sakit pelvis yang boleh menjadi gejala sista ovari. Sekiranya anda mengalami sakit pelvis dan ingin diperiksa, anda boleh menghubungi doktor melalui aplikasi . Perbincangan dengan doktor dapat dilakukan dengan mudah Berbual atau Suara / Panggilan video . Ayuh, muat turun aplikasinya kini ada di App Store dan Google Play!