Ketahui Perbezaan Antara Pleural Effusion dan Pneumonia

, Jakarta - Efusi pleura dan radang paru-paru adalah penyakit yang menyerang paru-paru. Walaupun begitu, efusi pleura dan radang paru-paru adalah penyakit yang berbeza. Perbezaan kedua penyakit ini dapat dilihat dari sebab dan gejala yang muncul. Jadi, apa perbezaan antara efusi pleura dan radang paru-paru?

Terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan gangguan kesihatan paru-paru. Dalam kes radang paru-paru, penyakit ini berlaku kerana terdapat radang paru-paru yang disebabkan oleh jangkitan. Keadaan ini boleh menyebabkan gejala ringan hingga teruk. Sementara efusi pleura adalah sejenis gangguan kesihatan yang muncul sebagai komplikasi penyakit lain, termasuk radang paru-paru.

Baca juga: Pneumonia Boleh Menyebabkan Pleural Effusion, Inilah Sebabnya

Pleural Effusion sebagai Komplikasi Pneumonia

Efusi pleura dicirikan oleh penumpukan cecair di rongga pleura. Rongga pleura berada di antara lapisan pleura yang menutupi paru-paru dan lapisan pleura yang melekat pada dinding di dalam rongga dada. Biasanya, keadaan ini muncul sebagai komplikasi penyakit lain yang tidak dapat dirawat dengan baik, termasuk radang paru-paru.

Sementara radang paru-paru adalah penyakit paru-paru yang dicirikan oleh keradangan akibat jangkitan. Keadaan ini biasanya dicirikan oleh beberapa gejala, seperti batuk kahak, demam, sukar bernafas atau sesak nafas. Gejala yang muncul sebagai tanda penyakit ini boleh ringan hingga parah.

Pneumonia aka paru-paru basah berlaku kerana jangkitan yang menyebabkan keradangan alveoli atau kantung udara di paru-paru. Jangkitan boleh berlaku pada satu atau kedua paru-paru. Ini kemudian menyebabkan alveoli dipenuhi dengan cairan atau nanah, menyebabkan penderita pneumonia sukar bernafas.

Selain penyebab berlainan, efusi pleura dan radang paru-paru juga mempunyai gejala yang berbeza. Gejala radang paru-paru boleh berbeza-beza, tetapi gejala umum adalah batuk, demam, sesak nafas, keletihan, dan menggigil. Manakala efusi pleura biasanya akan mencetuskan gejala yang lebih teruk jika dibandingkan dengan gejala pneumonia.

Baca juga: Bolehkah Pleural Effusion Disembuhkan?

Efusi pleura dapat menyebabkan penderita mengalami gejala sesak nafas, sakit dada ketika bernafas, dan batuk kering. Biasanya, gejala ini akan muncul dan dirasakan pada orang dengan efusi pleura yang teruk. Sementara itu, dalam efusi pleura ringan, penghidapnya mungkin tidak merasakan sebarang gejala.

Selain itu, efusi pleura biasanya juga akan menyebabkan gejala lain, mengikut penyebabnya. Contohnya, demam, selera makan menurun, menggigil, cegukan yang berlaku secara berterusan, atau pembengkakan kaki. Rawatan yang diperlukan untuk kedua-dua keadaan ini juga boleh berbeza, bergantung pada sebab dan keparahannya.

Pada radang paru-paru yang berlaku kerana jangkitan teruk, rawatan yang dapat dilakukan adalah dengan memberi antibiotik. Doktor juga boleh memberikan jenis ubat lain, seperti ubat batuk, ubat penahan sakit, atau ubat penurun demam untuk menghilangkan gejala yang muncul. Orang yang menderita radang paru-paru mungkin mengalami kesukaran bernafas, dalam hal ini doktor biasanya akan memberikan tambahan oksigen atau alat pernafasan.

Manakala rawatan untuk efusi pleura dilakukan untuk membuang cecair yang terkumpul di rongga pleura. Selain itu, rawatan juga dilakukan untuk mencegah penumpukan terjadi lagi, dan untuk mengatasi penyakit yang menyebabkan efusi pleura. Rawatan dijalankan oleh doktor atau pakar terlatih.

Baca juga: Efusi pleura tidak boleh dipandang ringan, inilah sebabnya

Rawatan radang paru-paru dan efusi pleura perlu dilakukan segera, terutama dalam keadaan teruk. Sekiranya demikian, penghidapnya mungkin perlu dimasukkan ke hospital untuk mengelakkan komplikasi maut. Agar rawatan perubatan dapat diperoleh dengan segera, cuba gunakan aplikasi untuk mencari senarai hospital terdekat. Muat turun aplikasi di sini!

Rujukan
Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2021. Semua yang Anda Perlu Tahu mengenai Pneumonia.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Pneumonia.
Perubatan Johns Hopkins. Diakses pada tahun 2021. Pneumonia.
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2021. Sebab, Tanda & Rawatan Efusi Pleural.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Apa itu Pleural Effusion?