Jangan risau, ini adalah kandungan kolesterol daging kambing

, Jakarta - Kolesterol adalah sebatian seperti lemak yang menyerupai lilin. Kolesterol kebanyakannya dihasilkan di hati dan sebahagiannya diperoleh dari makanan. Kolesterol terbahagi kepada dua jenis, iaitu kolesterol baik ( lipoprotein berketumpatan tinggi / HDL) dan kolesterol jahat ( lipoprotein berketumpatan rendah / LDL). Fungsi kolesterol adalah

Baca juga: Bolehkah Ibu Hamil Makan Daging Kambing?

Kolesterol baik, asalkan tidak terlalu banyak

Dalam tahap yang mencukupi, kolesterol bermanfaat untuk tubuh. Antaranya untuk menghasilkan sel, hormon, dan vitamin D yang sihat yang diperlukan oleh tubuh. Walau bagaimanapun, tahap kolesterol yang berlebihan boleh membahayakan tubuh. Keadaan ini disebabkan oleh banyak perkara. Kurangnya aktiviti fizikal, faktor genetik, terlalu banyak pengambilan makanan berlemak (terutama lemak tepu).

Kolesterol yang berlebihan akan disimpan di dalam badan sebagai lemak, dan terkumpul di sepanjang dinding arteri sebagai plak. Akibatnya, aliran darah di sekitar saluran darah menjadi tersumbat dan membuat banyak bahagian badan kekurangan bekalan darah. Keadaan ini berisiko menyebabkan serangan jantung atau strok strok .

Daging Kambing Lebih rendah Lemak dan Kalori

Orang dengan kolesterol tinggi dianjurkan untuk menjaga diet mereka, terutama menghindari pengambilan makanan berlemak dan kolesterol tinggi. Contohnya, ayam, kambing, dan daging lembu. Ini kerana dalam hidangan 85 gram, ketiga daging mengandungi banyak lemak dan kolesterol. Berikut adalah kandungan nutrien pada ayam, kambing, dan daging lembu yang perlu anda ketahui:

  • Ayam: 6.2 gram lemak, 76 miligram kolesterol, dan 162 kalori.
  • Daging kambing: 2.6 gram lemak, 64 miligram kolesterol, dan 122 kalori.
  • Daging sapi: 7.9 gram lemak, 73 miligram kolesterol, dan 179 kalori.

Dari penjelasan di atas, dapat diketahui bahawa jumlah lemak dan kolesterol dalam daging kambing cenderung lebih rendah daripada ayam dan daging lembu. Daging kambing juga mengandungi banyak protein dan zat besi yang diperlukan oleh tubuh. Selain itu, daging kambing juga lebih mudah dicerna oleh badan.

Baca juga: Mana Yang Lebih Sihat, Daging Sapi atau Kambing?

Perkara yang menjadikan daging kambing sering dianggap penyebab kolesterol tinggi adalah kerana kaedah pemprosesan yang tidak betul. Secara umum, banyak orang memproses daging kambing menjadi kari dengan santan pekat atau sate dengan kuah kacang. Sebenarnya, santan pekat dan kuah kacang mengandungi lemak dan kolesterol tinggi.

Cara Memilih dan Memproses Daging Kambing

Pemilihan daging kambing yang betul dapat meminimumkan risiko kolesterol tinggi. Yaitu dengan memilih bahagian badan yang mengandungi sedikit atau tidak ada lemak. Contohnya, di tenderloin (daging di dalam), daging belakang, dan kaki.

Sementara itu, cara memproses daging kambing yang disarankan adalah dengan memanggang atau membakar. Jangan masukkan minyak atau lemak terlalu banyak, juga garam semasa memproses daging. Akhir sekali, perbanyakkan hidangan yang diperbuat daripada sayur-sayuran dan kacang. Ingatlah bahawa selagi daging kambing diproses dengan betul, daging kambing dapat menjadi sumber protein yang sihat.

Baca juga: Daging kambing bukanlah penyebab tekanan darah tinggi, inilah sebabnya

Itulah fakta mengenai kandungan kolesterol dalam daging kambing. Selain memakan daging kambing, anda dapat mengekalkan stamina dengan mengambil vitamin. Untuk mendapatkannya, anda tidak perlu lagi bersusah payah pergi ke farmasi kerana anda boleh membeli vitamin di . Kaedahnya sangat mudah, hanya memesan vitamin yang anda perlukan melalui ciri-ciri Penghantaran Farmasi dalam aplikasi . Kemudian, tunggu kurang dari 1 jam untuk pesanan tiba. awak, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play.