Mengenal Penolakan Kehamilan atau Kehamilan Kriptik

Jakarta - Ibu mana yang tidak gembira ketika mendapati dirinya hamil? Kehamilan adalah perkara yang paling dinantikan oleh pasangan suami isteri. Kehadiran bayi akan meningkatkan kebahagiaan keluarga kecil yang baru sahaja dipupuk.

Secara umum, haid lewat adalah gejala kehamilan awal yang paling biasa. Namun, bagaimana jika ibu mengandung kehamilan kripto? Oleh itu, agar anda dapat memahami dengan lebih baik, anda perlu mengetahui terlebih dahulu mengenai kehamilan kripto.

Kehamilan kripto, juga dikenali sebagai penolakan kehamilan Kehamilan adalah keadaan yang berlaku tanpa gejala. Keadaan ini membuat si ibu tidak menyedari bahawa dia hamil, kerana perubahan pada badan yang tidak mempunyai gejala. Kehamilan samar ini berlaku kerana tahap hormon hCG yang rendah di dalam tubuh ibu, jadi ia tidak dapat dikesan ketika melakukan ujian darah atau ultrasound.

Sekurang-kurangnya, ada seorang wanita hamil yang mengalami kehamilan samar daripada setiap 450 kehamilan yang berlaku. Secara amnya, ibu tidak menyedari adanya perubahan badan semasa mengandung sehingga mereka memasuki 20 minggu kehamilan atau pada pertengahan trimester kedua. Walaupun begitu, terdapat juga kes ketika wanita hamil sama sekali tidak menyedari kehamilannya sehingga sebelum melahirkan.

Apa yang Menyebabkan Kehamilan Cryptic?

Hormon hCG yang tidak dapat dikesan dalam kit ujian kehamilan dianggap sebagai pencetus utama kehamilan kripto. Hormon ini dihasilkan oleh plasenta ibu setelah janin yang masih dalam bentuk embrio berjaya melekat pada dinding rahim.

Baca juga: Ketahui tempoh subur sebagai penentu kehamilan

Walau bagaimanapun, kehamilan kripto juga boleh berlaku disebabkan oleh beberapa faktor lain, seperti:

Tahap Lemak Badan Yang Terlalu Rendah

Sebilangan pakar kesihatan berpendapat bahawa kehamilan kripto juga boleh berlaku kerana tahap lemak yang rendah dalam tubuh wanita hamil. Keadaan ini mencetuskan ketidakseimbangan hormon, sehingga kehamilan sukar dikesan. Biasanya, kekurangan lemak badan dialami oleh atlet sukan atau wanita yang dinyatakan terlalu kurus.

Ibu Mengalami Perimenopause

Perimonepause adalah tempoh peralihan yang akan dialami oleh wanita sebelum mengalami menopaus. Pada masa ini, pengeluaran hormon estrogen di dalam badan ibu menjadi lebih tidak stabil atau sering berubah-ubah. Ia juga dapat mengelakkan ibu menyedari bahawa dia hamil.

Kesan Kehamilan Sebelumnya

Ibu yang baru melahirkan juga boleh mengalami kehamilan kripto. Ini disebabkan oleh hormon yang masih tidak stabil setelah melahirkan sebelumnya. Akibatnya, ibu tidak menyedari bahawa kehamilan berikutnya telah berlaku, terutama jika waktu antara kehamilan dan selepas bersalin cukup dekat.

Tekanan yang berlebihan

Tekanan boleh menyebabkan ketidakstabilan hormon dalam badan. Ironinya, wanita lebih cenderung kepada tekanan dan kemurungan. Pada akhirnya, risiko ibu mengalami kehamilan kripto akan menjadi lebih besar.

Kejadian Sindrom Ovari Polikistik

Sindrom Ovari Polikistik adalah keadaan di mana terdapat ketidakseimbangan hormon dalam tubuh wanita kerana tahap hormon testosteron yang lebih tinggi. Sindrom ini dicirikan oleh penampilan sista pada ovari dan tempoh yang tidak teratur.

Baca juga: Ketahui Masa yang Tepat untuk Ujian Kehamilan

Bagaimana Melahirkan Ibu yang Mengandung Kripto?

Nasib baik, gejala sebelum bersalin yang dialami oleh ibu dengan keadaan kehamilan yang tidak jelas tidak berbeza dengan kehamilan yang normal, sehingga tidak mempengaruhi proses kelahiran. Ibu masih boleh melahirkan bayi secara normal, kecuali ada petunjuk tertentu yang memerlukan ibu melahirkan secara semula jadi caesar .

Terdapat juga tanda-tanda yang akan dirasakan ibu sebelum melahirkan adalah mata yang pusing, kepala yang pusing dan keringat sejuk, payudara, sakit pelvis dan pelvis, penebalan dinding faraj, hingga rasa sakit pada kaki hingga ke paha.

Ketiadaan simptom dan tanda menjadikan ibu perlu mengetahui dan mengenali kehamilan samar secara menyeluruh, sehingga ibu dapat mengambil tindakan antisipasi secepat mungkin jika mereka mengalaminya. Segera tanyakan kepada doktor sekiranya ibu merasakan simptom pelik di badan ketika hamil dengan bayi. Gunakan aplikasinya yang mempunyai ibu muat turun pertama melalui App Store atau Google Play Store. Permohonan Anda juga boleh menggunakannya untuk membeli ubat, anda tahu!