Inilah Bahaya Epididimitis untuk Lelaki

, Jakarta - Pernah dengar istilah epididimitis? Keadaan ini adalah keradangan epididimis, atau saluran yang berfungsi sebagai tempat penyimpanan dan pengedaran sperma.

Keradangan ini biasanya disebabkan oleh jangkitan atau penyakit kelamin. Epididimis terdiri daripada caput (kepala), korpus (badan), dan cauda (ekor). Kepala epididimis berfungsi sebagai tempat penyimpanan sperma. Baca lebih lanjut mengenai keradangan epididimis di bawah!

Tanda-tanda Epididimitis

Epididimis berfungsi sebagai tempat pematangan sperma yang memakan masa sekitar seminggu. Sementara ekor epididimis, berfungsi untuk menyalurkan sperma ke dalam saluran ejakulasi. Epididimis terletak di belakang Mr. P dan sambung Mr. P dengan vas deferens , untuk terus ke saluran ejakulasi, saluran kencing, dan prostat semasa ejakulasi.

Apabila seorang lelaki mengalami epididimitis, saluran itu membengkak, menyebabkan kesakitan. Keradangan ini juga boleh merebak kepada Mr. P.

Baca juga: Lelaki Berusia Produktif, Bolehkah Prostatitis Terjejas?

Epididymitis biasanya dicirikan oleh rasa sakit dan pembengkakan skrotum yang boleh ringan atau teruk. Sekiranya keradangannya teruk, biasanya penderita tidak dapat berjalan kerana keperitan kesakitan. Jangkitan ini juga boleh menjadi sangat teruk dan merebak ke Mr. P. bersebelahan

Kesakitan dari jangkitan teruk ini menyebabkan demam, dan kadang-kadang mengakibatkan abses (nanah). Berikut adalah gejala lain yang mungkin dijumpai:

 1. Darah dalam air mani.

 2. Encik. P yang terasa sakit ketika membuang air kecil.

 3. Skrotum akan membengkak, terasa hangat, dan menyakitkan apabila disentuh.

 4. Kesakitan juga dirasakan di satu sisi Mr. P.

 5. Kerap membuang air kecil dan selalu merasa tidak lengkap.

 6. Pangkal paha membengkak di satu sisi yang terkena epididimitis.

 7. Terdapat kesakitan semasa persetubuhan dan semasa ejakulasi.

 8. Kemunculan ketulan di sekitar Mr. P disebabkan oleh penumpukan bendalir.

 9. Tuan Edge Pelepasan P tidak normal, biasanya dikaitkan dengan penyakit kelamin.

 10. Kelenjar getah bening yang membesar di pangkal paha.

 11. Ketidakselesaan atau sakit di bahagian bawah perut atau di sekitar pelvis.

Punca Epididimitis

Kes epididimitis kebanyakannya disebabkan oleh jangkitan bakteria yang bermula dari prostat, pundi kencing, dan uretra. Berikut adalah penyebab epididimitis lain:

Baca juga: Puan P Sakit? Hati-hati dengan Epididimitis

 1. Penyebab utama epididimitis pada lelaki muda adalah penyakit kelamin, seperti klamidia dan gonorea. Chlamydia adalah penyakit kelamin yang disebabkan oleh bakteria C hlamydia trachomatis . Walaupun gonorea atau gonorea adalah salah satu penyakit kelamin yang biasa, dan disebabkan oleh bakteria yang disebut N Eisseria gonorrhoeae atau G onococcus .

 2. Jangkitan bakteria bukan seksual juga boleh menyebabkan epididimitis. Bakteria boleh berpindah dari kawasan yang dijangkiti ke epididimis jika seseorang mengalami jangkitan saluran kencing atau prostat.

 3. Kehadiran pemendapan air kencing di epididimis. Ini berlaku apabila terdapat aliran air kencing ke arah yang bertentangan kerana mengangkat benda berat atau regangan.

 4. Amiodarone yang merupakan ubat untuk jantung yang boleh menyebabkan keradangan epididimis.

 5. Adanya trauma akibat kecederaan yang dialami di paha.

 6. Dalam kes yang jarang berlaku, jangkitan tuberkulosis juga boleh menjadi penyebab epididimitis.

Keadaan ini juga mempunyai sejumlah faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang untuk menghidap epididimitis keadaan. Berikut adalah faktor-faktor yang dapat meningkatkan risiko epididimitis:

 1. Tidak disunat.

 2. Berhubungan seks dengan orang yang mempunyai penyakit kelamin, tanpa menggunakan perlindungan.

 3. Mempunyai gangguan pada saluran kencing.

 4. Mempunyai prostat yang membesar.

Epididimitis sangat biasa pada lelaki berusia antara 19 dan 35 tahun. Sekiranya anda mendapati simptomnya, anda boleh berbual secara langsung dengan doktor pakar dalam aplikasi tersebut melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video , bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. muat turun sekarang di Google Play atau App Store!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Epididymitis
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Epidiymitis