Ketahui Punca Sakit Dada Kanan

, Jakarta - Secara umum, orang lebih mengetahui tentang sakit dada kiri dan bagaimana ia dapat menjadi petunjuk adanya masalah jantung yang serius. Bukan hanya sakit dada kiri, sakit dada kanan juga merupakan tanda kecederaan atau keradangan struktur tertentu.

Kecemasan atau tekanan yang teruk boleh mencetuskan serangan kecemasan. Pada sesetengah orang, serangan kecemasan berkongsi banyak gejala serangan jantung yang sama, termasuk sakit dada, pening, berdebar-debar, dan kesukaran bernafas. Maklumat lanjut ada di bawah!

Punca Sakit Dada Kanan

Serangan kegelisahan boleh disebabkan oleh tekanan atau ia boleh berlaku secara rawak. Oleh kerana banyak simptom yang serupa dengan serangan jantung, adalah penting bagi sesiapa yang tidak pasti mengenai gejala mereka untuk mendapatkan maklumat perubatan mengenai kesakitannya.

Dinding dada terdiri daripada banyak otot yang berbeza. Sangat mudah untuk mengetatkan atau meregangkan otot dari tahap latihan atau aktiviti, atau dari tekanan atau ketegangan.

Sakit dada jenis ini, walaupun tidak selesa, mudah diatasi dengan rehat dan penghilang rasa sakit. Kecederaan traumatik, seperti jatuh, pukulan tajam ke dada, atau kemalangan kenderaan bermotor, boleh merosakkan saraf, saluran darah, dan otot di dada.

Baca juga: Asid Perut Boleh Mencetuskan Serangan Jantung, Benarkah?

Kemungkinan besar ini boleh merosakkan jantung, paru-paru, atau organ dalaman yang lain. Sesiapa yang mengalami kemalangan seperti ini harus menghubungi doktor atau perkhidmatan kecemasan, kerana kecederaan dalaman tidak selalu kelihatan.

Costochondritis adalah keradangan tulang rawan yang menghubungkan tulang rusuk ke sternum utama di bahagian depan dada. Sakit kerana kosokondritis mungkin teruk dan mungkin disebabkan oleh batuk, jangkitan, atau kecederaan traumatik yang teruk.

Costochondritis biasanya hilang dengan sendirinya, tetapi orang mungkin memerlukan rehat tambahan, melegakan kesakitan, dan kompres panas atau sejuk untuk membantu pemulihan. Fraktur tulang rusuk adalah patah tulang yang melindungi organ dalaman di dada.

Ia boleh menjadi sangat menyakitkan dan boleh menyebabkan komplikasi serius jika tidak dirawat dengan baik. Fraktur tulang rusuk biasanya disebabkan oleh kejatuhan atau pukulan ke dada, tetapi juga disebabkan oleh batuk yang teruk.

Sekiranya rehat di sebelah kanan, ia boleh menyebabkan rasa sakit, bengkak, dan kelembutan di kawasan itu. Paru-paru pneumotoraks atau runtuh berlaku ketika udara keluar dari paru-paru dan memasuki ruang antara paru-paru dan dinding dada.

Ini menyukarkan paru-paru mengembang ketika bernafas dan boleh menyebabkan kesakitan atau ketidakselesaan yang tiba-tiba dan ketara. Seseorang dengan keadaan ini juga akan mengalami sesak nafas, degupan jantung yang cepat, dan pening. Mereka, mungkin jatuh secara tiba-tiba.

Sakit Dada Kanan kerana Keradangan Paru-paru

Pleurisy adalah keradangan membran yang mengelilingi paru-paru. Keradangan ini menyebabkan geseran di antara dua lapisan tisu ini, yang boleh menyebabkan rasa sakit yang tajam dan teruk ketika bernafas.

Biasanya, terdapat ruang yang tipis dan berisi cecair antara lapisan paru-paru dan lapisan rongga dada. Apabila seseorang bernafas masuk dan keluar, paru-paru dapat meluncur di atas tisu ini dengan lancar.

Baca juga: 6 Cara Menjaga Kesihatan Perut pada Hari Pertama Puasa

Efusi pleura adalah penumpukan cecair antara lapisan tisu di luar paru-paru. Ini boleh menyebabkan sakit dada dan sesak nafas. Nafas mungkin menjadi lebih sukar dari masa ke masa, jadi penting untuk berjumpa doktor.

Pneumonia adalah jangkitan paru-paru. Ia boleh disebabkan oleh pelbagai bakteria, virus, dan organisma jamur. Orang yang menghidap radang paru-paru sering mengalami sakit dada ketika bernafas dan batuk. Gejala pneumonia lain termasuk demam, menggigil, batuk, dan hilang selera makan.

Maklumat lebih terperinci mengenai sakit dada kanan boleh ditanya terus di . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Berbual dengan doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual , bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah.

Rujukan:

Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apa yang menyebabkan sakit dada di sebelah kanan?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Menyebabkan Sakit di Bahagian Dada Saya Kanan?