Untuk Menjaga Bibir Secara Semulajadi Pink Walaupun Anda Tidak Menggunakan Gincu

, Jakarta - Memakai gincu merah atau merah jambu sering dilakukan oleh wanita untuk meningkatkan keyakinan diri. Sebabnya, tidak sedikit wanita yang merasakan penampilannya menjadi lebih sempurna setelah menggunakan gincu ke bibir. Anda salah satu daripadanya?

Bagi sesetengah orang, gincu mungkin merupakan salah satu jenis kosmetik yang paling digemari. Namun, tidak jarang orang menggunakan gincu kerana mereka merasa tidak selamat dengan warna bibir semula jadi mereka. Sekiranya demikian, bukankah lebih baik jika anda tidak lagi perlu memakai lipstik tebal hanya untuk meningkatkan keyakinan anda? Jangan risau, kerana bibir merah jambu pemerah pipi boleh didapati dengan cara yang mudah!

Bibir Merah Secara Semula Jadi

Terdapat beberapa tabiat yang boleh menyebabkan bibir kehilangan warna semula jadi, iaitu warna merah jambu yang cantik. Bukan hanya itu, jika tidak dirawat dengan baik, bibir boleh menjadi kasar, kering, dan retak. Semua keadaan ini boleh menyebabkan bibir kelihatan kusam sehingga warna semula jadi bahagian badan ini akan ditutup. Nah, ternyata ada beberapa hujung bibir kekal merah jambu perkara semula jadi yang boleh anda lakukan walaupun anda tidak memakai gincu, anda tahu. Bagaimana untuk?

1. Jangan Gigit Bibir Anda

Tanpa disedari, anda mungkin menggigit bibir, misalnya ketika anda merasa tertekan atau sengaja, dengan mengandaikan bahawa menggigit bibir anda sendiri boleh menjadikannya lebih merah. Anggapan ini sama sekali tidak benar. Sebenarnya, kebiasaan menggigit bibir boleh menyebabkan bahagian-bahagian ini sakit, berdarah, dan menghalang proses penyembuhan bibir. Menggigit bibir anda juga boleh mencetuskan bibir pecah-pecah yang boleh mengganggu penampilan anda.

2. Elakkan Merokok

Banyak kajian mengatakan bahawa merokok boleh mencetuskan masalah kesihatan kulit, termasuk kulit bibir. Untuk itu, jika anda mahukan warna merah jambu secara semula jadi jaga bibir agar anda dapat mengelakkan kebiasaan yang satu ini.

Sebenarnya, merokok boleh menyebabkan kulit seseorang menjadi berkerut dan usia semakin cepat. Tabiat merokok juga boleh menjadikan tubuh kehilangan kolagen dan menjadikan sel kulit lebih mudah rosak. Satu perkara yang sering berlaku ialah merokok boleh mencetuskan bibir menjadi hitam dan gelap.

3. Minum banyak air

Menjaga bibir yang sihat juga dapat dilakukan dengan memenuhi keperluan air dalam badan. Sebabnya, minum air secukupnya sangat digalakkan untuk menjaga kesihatan dan kecantikan kulit badan. Minum air juga dapat mencegah dehidrasi, dan kekurangan pengambilan cecair di dalam badan.

Orang dewasa memerlukan pengambilan air sekurang-kurangnya dua liter atau bersamaan lapan gelas dalam satu hari. Keperluan air yang mencukupi dapat membantu menghidrat badan dengan betul, termasuk menjaga kulit dan bibir yang sihat.

4. Topeng Bibir

Salah satu kunci bibir cantik dan merah jambu adalah menjaga kesihatan mereka. Anda boleh menggunakan topeng bibir untuk melembapkan dan mencegah masalah pecah-pecah, kering, dan masalah lain. Pada masa ini, terdapat banyak produk kecantikan untuk merawat bibir yang terdapat di pasaran. Tetapi jika anda keliru, anda boleh menggunakan bahan semula jadi untuk membuat topeng bibir anda sendiri.

Itulah petua bibir yang betul merah jambu semula jadi yang anda boleh amalkan. Mempunyai masalah kesihatan dan memerlukan nasihat doktor? Gunakan aplikasinya hanya! Lebih senang menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan petua untuk menjaga kesihatan dan cadangan untuk membeli ubat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • 6 Cara Mudah Mengatasi Bibir Kering Tanpa Balsem Bibir
  • 5 Petua Merawat Bibir Walaupun Dengan Gincu Setiap Hari
  • Serangan Udara Sejuk, Ketahui Kelebihan Pelembap Bibir