5 Cara Mengelakkan Kecemburuan Antara Anak Kembar

, Jakarta - Selain menjadi hadiah, mempunyai anak kembar kadang-kadang menjadi cabaran. Dalam membesarkan anak kembar kadang-kadang pelbagai masalah timbul, salah satunya adalah kecemburuan yang mungkin timbul pada anak-anak. Hmm, namanya juga kanak-kanak, semula jadi bukan?

Oleh itu, itulah sebabnya ibu perlu mengambil tindakan atau jalan keluar, sekiranya si kecil menunjukkan tanda cemburu antara satu sama lain. Persoalannya, bagaimana untuk mengelakkan rasa cemburu antara kembar?

Baca juga: Inilah sebab mengapa kembar mempunyai ikatan dalaman yang kuat

1. Tiada Anak Kegemaran

Tidak memilih satu anak sebagai anak kesayangan atau kegemaran adalah salah satu cara untuk mengelakkan rasa cemburu antara anak kembar.

Walaupun ibu atau bapa cenderung lebih berminat dengan keperibadian salah satu kembar, jangan tunjukkan di hadapan anak kecil anda. Dengan kata lain, cubalah untuk tetap berkecuali dengan anak kembar yang masih kecil.

Juga, jangan bandingkan balita dengan anak kembar. Contohnya, “Lihat, kakakmu jauh lebih baik daripada kamu. Hati-hati, kata-kata atau tindakan seperti ini boleh membuat si kecil anda cemburu, malah boleh menyakitkan hati anak anda.

2. Beritahu Pemilik

Cara untuk mengelakkan rasa cemburu antara anak kembar juga boleh dilakukan dengan menegaskan identiti pemilikan yang jelas. Jangan terkejut jika anda melihat balita kembar berebut mainan untuk membuatnya bertengkar.

Oleh itu, ibu dapat memberitahu mereka sejak dini bahawa mainan atau barang itu milik "kakak", bukan untuk "kakak" atau sebaliknya. Namun, memberi pemahaman ini kadang-kadang sangat sukar, kerana usia muda mereka menyukarkan mereka untuk memahaminya. Cuba jelaskan masalah identiti pemilikan ini dalam pertuturan atau sikap yang mudah mereka fahami.

Baca juga: 5 Petua Mempunyai Anak Kembar

3. Masa Berkualiti

Selanjutnya, bagaimana untuk mengelakkan rasa cemburu antara anak kembar juga dapat membahagikan masa masa berkualiti bersama-sama dengan mereka. Contohnya, bawa anak ke taman selama satu atau dua jam pada hari Sabtu pagi. Kemudian, bawa anak-anak lain pada sebelah petang.

Masa berkualiti bersendirian dengan anak membolehkan setiap anak bercakap dengan ibu tanpa perlu risau anak-anak lain mendengar apa yang dia katakan. Kuncinya di sini adalah membina budaya komunikasi dan keadilan. Anda pasti mahu mendengar cerita dari kedua belah pihak, bukan?

4. Jangan Memaksa Minat Mereka

Memang sangat lucu melihat anak-anak kembar bermain bola sepak bersama atau bermain badminton di sebelah satu sama lain. Namun, yang perlu diingat, adakah mereka berdua menyukai aktiviti ini?

Atau adakah ibu yang memaksa mereka memilih sukan jenis ini? Hati-hati, memaksakan minat atau hobi yang disukai oleh kanak-kanak, boleh mencetuskan rasa cemburu di antara mereka.

5. Kerjasama, Bukan Persaingan

Selain empat perkara di atas, bagaimana untuk mengelakkan rasa cemburu antara kembar juga dapat menanamkan nilai kerjasama, bukan persaingan walaupun mereka hidup berdampingan. Ibu bapa dapat menanamkan nilai kerjasama pada anak kembar dengan menunjukkan contoh yang mudah kepada mereka.

Contohnya, ketika ibu memasak, bapa mengajak anak-anak bermain, atau sebaliknya. Contoh-contoh mudah ini secara perlahan dapat membentuk pemahaman tentang erti bekerjasama pada anak-anak.

Baca juga:Tanda-tanda Ibu Mengandung dengan Kembar

Bagaimana, berminat untuk mencuba cara-cara di atas supaya anak-anak kembar tidak saling cemburu? Ketahuilah, kecemburuan boleh mencetuskan pergaduhan atau persaingan yang tidak sihat pada anak kembar.

Baiklah, bagi ibu-ibu yang ingin mengetahui tentang perkara di atas atau kesihatan anak-anak, anda boleh meminta psikologi atau pakar pediatrik secara langsung melalui aplikasi . Ibu juga boleh membeli ubat atau vitamin untuk merawat keluhan kesihatan pada anak-anak, jadi tidak perlu bersusah payah meninggalkan rumah. Sangat praktikal, bukan?Rujukan:
Keluarga Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Pertarungan Kembar
Ceramah Ibu Bapa Semua Wanita. Diakses pada tahun 2020. 7 Petua untuk Menghindari Cemburu di kalangan Kembar.