4 Jenis Nasi Sihat untuk Menggantikan Nasi Putih

, Jakarta - Nasi adalah makanan pokok di banyak negara, termasuk Indonesia. Nasi adalah sumber tenaga yang murah dan berkhasiat untuk berbilion orang di seluruh dunia. Mungkin selama ini anda tahu ada dua jenis beras, beras putih dan coklat. Namun, ternyata masih banyak varian atau jenis beras lain selain nasi putih.

Jenis beras yang berbeza ini berbeza dari segi warna, rasa, dan nilai pemakanan. Sebahagian daripadanya mengandungi nutrien dan sebatian tumbuhan yang kuat dan bermanfaat untuk kesihatan. Berikut ini akan membincangkan jenis beras yang boleh menggantikan beras putih.

1. Nasi Coklat (Nasi Gandum)

Tidak seperti beras putih, oat masih mengandungi lapisan dedak dan kerak yang keduanya mengandungi sejumlah nutrien. Dedak beras gandum mengandungi antioksidan flavonoid apigenin, quercetin, dan luteolin. Sebatian ini penting dalam pencegahan penyakit. Pengambilan makanan kaya flavonoid secara berkala dapat menurunkan risiko gangguan kronik, seperti penyakit jantung dan barah tertentu.

Baca juga: Inilah Yang Anda Dapatkan Semasa Makan Roti Gandum

Gandum memberikan jumlah kalori dan karbohidrat yang sama dengan nasi putih. Pelbagai coklat dari nasi coklat mempunyai serat tiga kali lebih banyak dan lebih tinggi protein. Kedua-dua serat dan protein meningkatkan rasa kenyang dan dapat membantu anda menjaga berat badan yang sihat. Dengan memilih nasi coklat sebagai pengganti beras putih dapat membantu mengatur gula darah dan insulin, hormon yang menyokong kadar gula darah yang sihat.

nasi coklat mungkin menjadi pilihan bagi mereka yang menghidap diabetes. Lebih-lebih lagi, kandungan magnesium dan mineralnya tinggi, memainkan peranan penting dalam gula darah dan metabolisme insulin.

2. Nasi Hitam

Varieti beras hitam mempunyai warna hitam pekat yang sering berubah menjadi ungu ketika dimasak. Jenis ini kadang-kadang disebut sebagai beras terlarang, kerana ia dikhaskan untuk royalti di China kuno. Nasi hitam mempunyai aktiviti antioksidan tertinggi dari semua jenis beras, menjadikannya pilihan berkhasiat.

Antioksidan adalah sebatian yang melindungi sel dari kerosakan yang disebabkan oleh kelebihan molekul yang disebut radikal bebas, yang menyumbang kepada keadaan yang dikenali sebagai tekanan oksidatif. Tekanan ini dikaitkan dengan perkembangan keadaan kronik seperti penyakit jantung, barah tertentu, dan penurunan mental.

Antosianin yang terkandung dalam beras hitam terbukti mempunyai sifat antikanker yang kuat. Terdapat juga kandungan antosianin yang lebih tinggi, yang dikaitkan dengan risiko kanser tertentu yang lebih rendah.

3. Nasi Coklat

Jenis beras perang di sini, seperti beras perang Himalaya dan beras perang Thailand, sangat berpigmen dan mengandungi sejumlah nutrien dan sebatian tumbuhan yang bermanfaat. Jenis ini lebih tinggi protein dan serat daripada beras putih. Walau bagaimanapun, faedah yang paling terkenal adalah kandungan antioksidannya. Seperti beras hitam, beras perang dibungkus dengan antioksidan flavonoid, termasuk antigenian apigenin, myricetin, dan quercetin.

Baca juga: Nasi Putih Membuat Anda Ketagihan, Bagaimana Anda Boleh?

4. Nasi Liar

Walaupun padi secara teknis liar, ditanam dari rumput air, ia popular digunakan sebagai padi di dapur. Nasi ini dikenali sebagai biji-bijian dan mengandungi kira-kira tiga kali lebih banyak serat dan lebih banyak protein daripada beras putih, menjadikannya pilihan untuk dipertimbangkan.

Rujukan:

Garis Kesihatan. Diperoleh pada 2019. Apakah Jenis Beras Yang Paling Sihat?

WebMD. Diakses pada tahun 2019. Biji-bijian utuh: Pilihan Menyihatkan untuk Diet yang Sihat