Harus Tahu, Inilah Kepentingan Menyuntik Vaksin COVID-19 Tahap 2

, Jakarta - Proses vaksinasi COVID-19 kini memasuki tahap kumpulan kedua. Setelah pegawai perubatan berada di tahap pertama, kini pegawai perkhidmatan awam akan menjalani tahap kedua vaksinasi. Bermula dari tentera, polis, hingga pegawai yang memberikan perkhidmatan langsung kepada masyarakat.

Baca juga : Vaksin Corona Tidak Cukup Satu Suntikan, Inilah Sebabnya

Sama dengan tahap pertama, suntikan vaksin COVID-19 akan dilakukan mengikut dos yang diperlukan, iaitu dua suntikan. Suntikan vaksin COVID-19 tahap 2 diperlukan agar antibodi yang dibentuk oleh tubuh dapat menjadi optimum. Nah, untuk maklumat lebih lanjut, lihat ulasan dalam artikel ini!

Inilah sebabnya vaksin COVID-19 perlu dijalankan dalam 2 peringkat

Selain menjalankan protokol kesihatan dengan menjalankan 3M dan mengelakkan orang ramai, anda juga dapat mencegah COVID-19 dengan menjalankan vaksin COVID-19 yang telah diatur oleh pemerintah.

Vaksinasi adalah proses memasukkan vaksin ke dalam badan sehingga seseorang menjadi lebih kebal dan terlindung dari penyakit tertentu. Oleh itu, dengan menerima vaksin, seseorang akan mengalami gejala yang lebih ringan daripada orang yang belum menerima vaksin.

Agar vaksin COVID-19 menjadi lebih optimum, sudah tentu anda perlu melakukan suntikan mengikut dos yang disyorkan. Vaksinasi COVID-19 akan dilakukan dalam 2 peringkat suntikan.

Siti Nadia Tarmizi, Jurucakap Vaksinasi dari Kementerian Kesihatan mengatakan bahawa vaksin COVID-19 mesti diterima dalam 2 dos dalam dua suntikan. Vaksin Sinovac COVID-19 yang digunakan oleh pemerintah Indonesia secara optimum akan membentuk antibodi setelah 28 hari selepas suntikan.

Dalam 14 hari selepas suntikan pertama, vaksin akan berfungsi sekitar 60 peratus. Selepas itu, penerima vaksin perlu menyuntik dos kedua. Hanya 28 hari selepas suntikan pertama, vaksin yang diberikan dapat berfungsi dengan optimum.

Baca juga : Dosis Kedua Vaksin Corona Disuntik, Bilakah Antibodi Presiden Jokowi Akan Dibentuk?

Bambang Heriyanto, Setiausaha Korporat Bio Farma juga mengatakan perkara yang sama. Dia menjelaskan bahawa penerima vaksin diminta untuk mendapatkan dua dos suntikan untuk mengoptimumkan manfaat vaksin.

Namun, jika penerima vaksin sakit atau ada beberapa syarat yang tidak dapat dipenuhi semasa suntikan kedua, penerima vaksin dapat mengunjungi klinik kesihatan secepat mungkin apabila syarat dapat dipenuhi.

Walaupun ada toleransi untuk penundaan, itu tidak bermaksud bahawa penerima vaksin korona mungkin sengaja menangguhkan suntikan kedua. Sudah tentu, semua orang yang terlibat akan diminta untuk mengikuti jadual yang telah diberikan agar program vaksinasi COVID-19 dapat berjalan dengan lancar dan mendapat hasil yang sesuai dengan harapan.

Mari Dapatkan Vaksin untuk Mengatasi Wabak COVID-19!

Sekarang, untuk mendapatkan manfaat vaksin COVID-19, anda tidak perlu ragu untuk mengikuti proses vaksinasi yang telah ditetapkan oleh pemerintah. Vaksin dari Sinovac adalah jenis vaksin yang digunakan oleh pemerintah Indonesia.

Sudah tentu, vaksin Sinovac telah melalui proses yang panjang sehingga dijamin selamat untuk digunakan oleh orang ramai. Vaksin Sinovac juga telah melalui beberapa tahap ujian klinikal sehingga dianggap berkesan untuk mengatasi pandemi COVID-19 yang telah berjalan hampir setahun di Indonesia.

Vaksin COVID-19 boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan yang ringan. Di tempat suntikan, biasanya akan ada rasa sakit dan sedikit bengkak. Namun, ini dapat diatasi dengan cara memampatkan sejuk di tempat suntikan.

Sakit kepala, demam kelas rendah, dan ketidakselesaan juga merupakan kesan kecil lain dari proses vaksinasi ini. Atasi dengan mendapatkan banyak rehat, minum air, dan makan makanan yang sihat. Dengan begitu, keperluan pemakanan dan vitamin dapat dipenuhi.

Baca juga : Wajib untuk terus menggunakan topeng walaupun sudah divaksin terhadap virus korona, mengapa?

Sekarang, anda boleh menggunakan aplikasinya sebagai penyelesaian lengkap untuk kesihatan anda. Dengan menggunakan perkhidmatan pembelian ubat, anda boleh membeli ubat dari rumah dan ubat akan dihantar terus dari farmasi dalam masa 60 minit. Berlatih? Ayuh, muat turun melalui App Store atau Google Play sekarang!

Kesan sampingan ringan dianggap agak normal selepas proses vaksinasi. Ini kerana vaksin berfungsi dalam membina sistem imun. Keadaan ini akan bertambah baik dalam beberapa hari akan datang.

Rujukan:
Kompas Dalam Talian. Diakses pada tahun 2021. Vaksinasi COVID-19 Tidak Berlaku Seperti yang Dirancangkan, Apa Akibatnya?
Kompas Dalam Talian. Diakses pada tahun 2021. Sebab-sebab Kepentingan Dosis Kedua Suntikan Vaksin Covid-19.
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2021. Apa Yang Harus Diharapkan setelah Mendapatkan Vaksin COVID-19.