Bahagian dan Jenis Makanan yang Betul untuk Mengelakkan Peningkatan Berat Badan

, Jakarta - Mengatur diet dan memilih jenis makanan yang masuk ke dalam tubuh dapat menjadi salah satu cara untuk mengekalkan berat badan yang seimbang. Diet yang betul dapat membantu mencegah kenaikan berat badan. Tetapi perlu diingat, penurunan berat badan bukan hanya untuk makan sehingga anda merasa kenyang.

Penting untuk selalu memperhatikan memilih makanan yang tepat, bukan hanya makanan yang membuat anda merasa kenyang tetapi juga mempunyai jumlah kalori yang paling sedikit. Jenis makanan tertentu hanya memuaskan rasa lapar buat sementara waktu, tetapi tidak memberikan rasa kenyang jangka panjang. Untuk lebih jelas, lihat penjelasan dan petua mengenai bahagian makan untuk mengelakkan kenaikan berat badan berikut!

Petua Mengelakkan Peningkatan Berat Badan

Makan ketika anda kenyang adalah salah tanggapan. Kerana, tidak semua jenis makanan pengisian semestinya sihat. Sebaliknya, makanan yang kurang mengisi sebenarnya dapat meningkatkan risiko kenaikan berat badan. Banyak faktor yang menentukan kenyang makanan. Berikut adalah beberapa daripadanya:

Bahagian

Jumlah atau bahagian makanan yang dimakan sangat mempengaruhi rasa kenyang. Apabila makanan mengandungi banyak air atau udara, isinya meningkat tanpa menambahkan kalori.

Protein

Protein memberikan rasa kenyang lebih daripada karbohidrat dan lemak. Diet protein yang lebih tinggi meningkatkan rasa kenyang sehingga pengambilan kalori keseluruhan lebih rendah daripada diet protein rendah.

Serat Tinggi

Serat memberikan sensasi dan membantu anda merasa kenyang. Sebabnya, serat dapat melambatkan pergerakan makanan melalui saluran pencernaan yang membuat anda merasa kenyang lebih lama.

Baca juga: 4 Makanan ringan yang sihat di pejabat sehingga anda tidak berlebihan berat badan

Kalori Rendah

Ternyata makan banyak karbohidrat memberi anda rasa kenyang dengan cepat, tetapi tidak bertahan lama.

Berikut adalah empat peraturan cara makan untuk mengelakkan kenaikan berat badan yang ketara.

1. Menggantikan Nasi dengan Kentang Rebus

Kerana kandungan karbohidratnya yang lebih tinggi, banyak orang mengelakkan kentang ketika berusaha menurunkan berat badan, tetapi sebenarnya tidak. Kentang rebus penuh dengan vitamin, serat dan nutrien penting lain. Kentang rebus juga mengandungi jenis pati yang disebut pati tahan.

Baca juga: Mengapa Makanan Sihat Kadang-kadang Tidak Baik?

Pati tahan mengandungi setengah kalori pati biasa. Dalam sistem pencernaan, ia dapat berfungsi seperti serat larut, membantu anda merasa kenyang.

Menariknya, penyejukan kentang selepas memasak meningkatkan kandungan kanji tahan. Menyejukkan dan memanaskan semula kentang beberapa kali dapat meningkatkan kesan menahan lapar.

2. Sarapan pagi dengan Telur

Telur adalah makanan lain yang sangat sihat dan kaya dengan beberapa nutrien penting. Sebilangan besar nutrien terdapat dalam kuning telur. Telur adalah protein lengkap, yang bermaksud mengandungi sembilan asid amino penting.

Selain itu, telur memberikan rasa kenyang lebih lama, terutama ketika dimakan pada waktu pagi. Orang yang makan telur untuk sarapan menurunkan indeks jisim badan mereka (BMI) dan menurunkan berat badan lebih banyak daripada mereka yang makan bagel.

3. Sarapan pagi dengan Oatmeal dan bukannya Bijirin Sedia untuk dimakan

Oatmeal adalah sejenis bubur atau bijirin panas yang sering dimakan untuk sarapan pagi. Makanan ini berada di kedudukan ketiga di indeks makanan yang mampu memberikan rasa kenyang yang lebih lama. Ini kerana kandungan seratnya yang tinggi dan kemampuannya menyerap air.

Oatmeal adalah sumber serat larut yang baik yang disebut beta-glukan, yang membantu melambatkan pencernaan dan penyerapan karbohidrat. Jika dibandingkan dengan bijirin sarapan siap makan, oatmeal lebih baik menekan selera makan, meningkatkan rasa kenyang, dan mengurangkan pengambilan kalori sepanjang hari.

Baca juga: Perlu Makan Ini Selepas Makan Makanan Ringan

4. Makan Sayur-sayuran Sebelum Masuk ke Menu Utama

Sayuran rendah kalori dan mempunyai sebatian berasaskan tumbuhan yang menjadikannya bahagian penting dalam diet yang sihat. Selain itu, sayur-sayuran kaya dengan air dan serat, jadi sangat bagus untuk pencernaan. Salad sangat membantu dalam memuaskan rasa lapar, terutama ketika dimakan sebelum makan. Makan salad sebelum makan makanan utama anda dapat membantu mengurangkan keinginan untuk karbohidrat.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai diet yang betul untuk menurunkan berat badan, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Doktor boleh dihubungi dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu keluar rumah ..

Rujukan:
NHS UK. Diakses pada tahun 2020. Cara diet seimbang.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Cara Makan Sihat untuk Menurunkan Berat Badan.
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2020. Peningkatan Berat & Cuti: Langkah-langkah untuk Mencegah.
Sekolah Kesihatan Awam Harvard. Diakses pada tahun 2020. Beyond Willpower: Diet Quality and Quantity Matter.