6 Gejala Jangkitan Ginjal

, Jakarta - Adakah anda pernah mengalami kesakitan di bahagian perut atau punggung? Sekiranya anda mengalaminya, berhati-hatilah kerana ini boleh menjadi salah satu gejala jangkitan buah pinggang. Penyakit ginjal ini dikenali sebagai pielonefritis yang berlaku kerana pemindahan bakteria dari pundi kencing ke ginjal.

Dalam banyak kes, wanita menderita penyakit ini lebih kerap kerana wanita mempunyai uretra yang lebih pendek daripada lelaki. Akibatnya, lebih mudah bakteria memasuki pundi kencing.

Jangkitan ginjal bukanlah suatu keadaan yang dianggap remeh kerana memerlukan rawatan perubatan segera. Sekiranya dibiarkan atau tidak dirawat, jangkitan akan bertambah teruk dan boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang secara kekal. Oleh itu, anda mesti menyedari gejala yang muncul sehingga penyakit ini dapat dikesan sebelum terlambat.

Kemungkinan Gejala Jangkitan Ginjal

Bakteria atau virus yang memasuki ginjal melalui uretra biasanya menyebabkan gejala berikut:

  • Sakit belakang. Ginjal manusia terletak di bahagian belakang rongga perut, lebih tepat sepasang ginjal cenderung lebih dekat ke belakang. Ginjal dijangkiti dan bengkak, yang memberi tekanan pada punggung bawah. Akibatnya, orang dengan penyakit ginjal merasakan sensasi sakit belakang sebagai gejala jangkitan buah pinggang.

Baca juga: Terlalu Banyak Minum Soda Menyebabkan Gangguan Ginjal?

  • Kerap membuang air kecil. Gejala lain yang muncul ketika seseorang mengalami jangkitan buah pinggang adalah keinginan untuk membuang air kecil secara berterusan. Ini berlaku kerana bakteria yang menyebabkan jangkitan buah pinggang bergerak ke pundi kencing dan menyebabkan kerengsaan, mencetuskan keinginan untuk membuang air kecil walaupun pundi kencing kosong.

  • Sakit Semasa Kencing. Selain sering ingin membuang air kecil, ketika melakukannya penderita merasa sakit. Ini kerana bakteria yang menyebabkan jangkitan buah pinggang tidak memakan lapisan ginjal dan pundi kencing, tetapi juga memasuki tisu saraf pundi kencing. Akibatnya, rasa sakit muncul dan membuat anda merasa tidak selesa ketika membuang air kecil.

  • Demam. Demam adalah gejala jangkitan buah pinggang yang dipicu oleh peningkatan tindak balas imun badan terhadap bakteria yang menyebabkan penyakit buah pinggang. Kesannya, suhu badan meningkat. Dalam beberapa kes, demam boleh disertai dengan keringat sejuk.

Baca juga: Sukar membuang air kecil, berhati-hati dengan batu ginjal

  • Kencing Mendung dan Berbau. Apabila anda mengalami jangkitan, tubuh anda menghasilkan lebih banyak sel darah putih untuk melawan bakteria yang menyebabkan jangkitan. Apabila anda mengalami jangkitan buah pinggang, warna air kencing anda menjadi keruh kerana peningkatan jumlah sel darah putih di dalam badan anda. Bau yang tidak menyenangkan ini adalah hasil penapaian bakteria yang menyebabkan jangkitan.

  • Terdapat nanah di dalam air kencing. Nanah ini dalam air kencing berlaku kerana jangkitan buah pinggang yang telah memasuki tahap yang teruk. Pus muncul kerana terdapat penumpukan sel darah putih dan bakteria yang keluar bersama air kencing.

Baca juga: Kencing Berdarah? Hati-hati dengan Hematuria

Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai gejala jangkitan buah pinggang atau penyakit buah pinggang lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda di aplikasi , melalui ciri Tanya Doktor . Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video . Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!