Sakit otot, pilih urut atau ubat topikal untuk mengatasinya?

"Kesakitan otot adalah masalah yang agak biasa bagi kebanyakan orang. Terdapat dua jenis rawatan yang dapat dilakukan, iaitu penggunaan ubat topikal atau terapi urut. Kedua-duanya mempunyai kelebihan masing-masing dan pilihannya juga bergantung kepada anda. Pilih yang paling selesa dan paling mungkin dilakukan. "

, Jakarta - Sebenarnya, tidak ada yang suka mengalami sakit otot. Tidak hanya menyakitkan, sakit otot juga boleh sangat mengganggu dan mempengaruhi kerja serta kesihatan fizikal.

Untuk mengatasi sakit otot, banyak orang tidak suka mengambil ubat penahan sakit, kecuali mereka benar-benar memerlukannya. Oleh itu, rawatan lain sering menjadi pilihan. Terdapat dua rawatan yang dapat membantu mengurangkan sakit otot. iaitu dengan ubat-ubatan, seperti krim panas (analgesik topikal) atau urut. Jadi, mana yang terbaik?

Baca juga:Penting, Ketahui Perbezaan Antara Kesakitan Otot Biasa dan Kecederaan Otot

Penggunaan ubat topikal untuk sakit otot

Pertama, baik untuk mengetahui bagaimana kedua-dua rawatan berfungsi. Ubat topikal, juga dikenali sebagai analgesik topikal, umumnya mengandungi bahan yang menjengkelkan ujung saraf pada kulit. Kerengsaan kontra ini menyebabkan input tambahan pada saraf yang menyampaikan isyarat kesakitan asal ke otak, dan akibatnya pengalaman kesakitan berkurang.

Berikut adalah ramuan yang paling biasa terdapat dalam salap tanpa resep:

  • Counterirritant. Bahan-bahan, seperti mentol, metil salisilat (minyak cemara), dan kapur barus dipanggil pengimbang kerana mereka menimbulkan sensasi terbakar atau sejuk yang menghilangkan minda dari rasa sakit.
  • Salisilat. Apabila bahan-bahan ini diserap ke dalam kulit, ia dapat menahan sakit, terutama pada sendi yang dekat dengan kulit, seperti jari, lutut, dan siku.
  • Capsaicin. Ia adalah ramuan utama cili panas, capsaicin Ia juga merupakan salah satu bahan yang paling berkesan untuk menghilangkan rasa sakit topikal. Ia boleh membantu sakit sendi dan sakit saraf diabetes. Semasa pertama kali digunakan, krim capsaicin menyebabkan sensasi kesemutan atau terbakar, tetapi ia akan bertambah baik dari masa ke masa. Anda mungkin perlu menggunakan krim ini selama beberapa hari hingga beberapa minggu sebelum berasa lega.

Anda sekarang boleh memesan ubat topikal untuk membantu melegakan sakit otot di kedai kesihatan , kamu tahu! Terutama dengan perkhidmatan penghantaran, anda tidak perlu lagi bersusah payah keluar dari rumah untuk membelinya kerana pesanan anda akan dihantar dalam masa kurang dari satu jam. Praktikal bukan?

Baca juga: Cara merawat sakit otot yang boleh dilakukan di rumah

Bagaimana dengan Terapi Urut?

Sementara itu, urut adalah teknik memberi tekanan pada bahagian badan yang bertujuan untuk memanipulasi lapisan otot dan tisu penghubung yang dangkal dan dalam. Urut terbukti berkesan dalam rawatan sakit belakang dan mempunyai kesan yang baik dalam mengurangkan kegelisahan. Sebenarnya, ia dapat menurunkan tekanan darah dan degupan jantung buat sementara waktu.

Urut boleh dilakukan dengan pelbagai cara, misalnya, urut Sweden terbukti dapat mengurangkan hormon vasopressin, hormon yang menyekat saluran darah dan meningkatkan tekanan darah. Penurunan hormon ini menghasilkan tindak balas relaksasi yang melancarkan peredaran dan penghantaran oksigen ke tisu sekitarnya.

Hormon stres kortisol juga dikurangkan dengan mengurut menyebabkan anda mengalami perasaan relaks dan tenang. Terdapat juga bukti baru-baru ini bahawa urut dapat mengurangkan keradangan pada tisu otot setelah cedera atau bersenam.

Baca juga: 3 Penyakit Disifatkan oleh Sakit Otot

Mana yang Lebih Baik untuk Sakit Otot?

Nampaknya terapi seperti urut mungkin merupakan pilihan yang lebih baik untuk merawat kesakitan daripada menggunakan krim dan analgesik topikal lain. Ini kerana analgesik topikal hanya berfungsi dengan baik dalam jangka masa pendek seperti untuk sendi artritis yang dekat dengan kulit seperti tangan dan lutut. Walaupun terapi urut adalah pilihan rawatan yang sesuai untuk kebanyakan otot, tisu penghubung, dan masalah sendi yang lebih mendalam seperti bahu, pinggul, dan tulang belakang.

Tidak ada yang dapat menggantikan tangan yang mahir semasa sesi urut. Walaupun begitu, anda boleh melakukan beberapa teknik urut sendiri atau menjemput pasangan anda untuk mencubanya.

Rujukan:
Persatuan Terapi Urut Amerika. Diakses pada 2021. Urut dan Ubat.
Premax Australia. Diakses pada tahun 2021. Rawatan Sakit Otot atau Sendi: Krim Panas berbanding Terapi Urut.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Pelepasan Sakit Topikal: Krim, Gel, dan Gosok.