Ketahui Perbezaan Antara Antibodi Vaksin dan Antibodi Jangkitan Semula Jadi

, Jakarta - Akhir-akhir ini, anda mungkin mendengar banyak perbincangan mengenai antibodi, termasuk dalam perbincangan mengenai virus korona dan vaksin untuk mencegah jangkitan dengan virus ini. Namun, pernahkah anda terfikir apa sebenarnya antibodi itu? Mengapa pemberian vaksin dapat membantu membina antibodi? Apakah perbezaan antara antibodi vaksin dan antibodi semula jadi?

Secara amnya, antibodi adalah bahan kimia yang memasuki sistem imun atau sistem imun manusia. Bahan ini beredar di aliran darah. Antibodi mempunyai peranan yang sangat penting bagi tubuh, salah satunya adalah pertahanan terhadap virus, bakteria, atau bahan toksik lain yang boleh menyebabkan penyakit.

Baca juga: Antigen Swab Boleh Mengganti Ujian Cepat Antibodi

Antibodi Semula jadi Vs Vaksin

Antibodi memasuki sistem imun manusia. Dengan kata lain, bahan ini berfungsi sebagai benteng untuk melindungi dan menghindari jangkitan dengan virus, bakteria, atau bahan lain yang dapat mencetuskan penyakit. Dengan adanya antibodi, jangkitan dapat dicegah dan risiko terkena penyakit dapat dikurangkan. Antibodi berfungsi dengan melawan bahan yang memasuki badan dan dianggap berbahaya oleh sistem imun.

Antibodi muncul sebagai tindak balas badan terhadap bakteria atau virus. Bahan ini dibuat oleh sel darah putih. Antibodi yang terbentuk setelah seseorang mengalami jangkitan dan gejala penyakit muncul disebut antibodi berjangkit semula jadi. Setelah dijangkiti, tubuh akan mengenali virus atau bakteria yang menyerang. Kemudian, sistem imun akan berfungsi dan membentuk antibodi untuk mengenali virus pada masa akan datang.

Ini bermaksud bahawa orang yang telah dijangkiti virus tertentu, seperti virus selesema, sudah memiliki antibodi terhadap virus tersebut. Kemudian, badan mungkin lebih sukar untuk menangkap virus itu lagi atau walaupun diserang, gejala penyakit yang muncul biasanya akan lebih ringan. Antibodi berjangkit semula jadi biasanya akan terbentuk dan mula melindungi beberapa waktu selepas jangkitan berlaku.

Baca juga: Jangan salah faham, ini adalah perbezaan antara ujian antigen cepat dan antibodi

Selain daripada jangkitan semula jadi, antibodi juga dapat terbentuk dari pemberian vaksin. Anda mungkin pernah mendengar bahawa vaksin digunakan untuk membantu mencegah jangkitan virus tertentu. Nah, ini dapat terjadi kerana vaksin diberikan dengan tujuan merangsang pembentukan antibodi untuk melawan serangan virus, bakteria, atau zat tertentu.

Ringkasnya, vaksin diberikan untuk membantu memerangi virus yang menyebabkan penyakit tertentu. Vaksin yang terbuat dari virus yang dibunuh atau dilemahkan dimasukkan ke dalam badan. Kemudian, imuniti badan akan berfungsi dengan mengenali virus yang dibawa oleh vaksin. Selepas itu, imuniti akan mengenali virus dan membina antibodi.

Apabila virus yang sama masuk kembali atau menyerang kemudian, sistem kekebalan tubuh telah mengenalinya dan segera mengaktifkan antibodi. Tidak seperti antibodi jangkitan semula jadi, antibodi dari vaksin juga dapat membantu mengurangkan risiko jangkitan atau membuat gejala penyakit yang mungkin tampak lebih ringan.

Oleh itu, adakah antibodi vaksin dan antibodi jangkitan semula jadi mempunyai tahap perlindungan yang berbeza? Soalan ini mungkin tidak dapat dijawab dengan mudah. Sebenarnya, topik penting bagi penyelidik adalah potensi peranan antibodi dalam melindungi tubuh. Ini adalah perbincangan yang rumit dan tidak dapat dibandingkan. Kerana, tidak semua vaksin mempunyai sifat yang sama dan tidak semua tindak balas tubuh manusia akan sama.

Baca juga: Demam, Pilih Ujian Cepat Antigen atau Ujian Cepat Antibodi?

Sekiranya anda mengalami kesakitan yang teruk dan semakin teruk, anda harus segera pergi ke hospital. Sekiranya anda keliru mencari hospital, anda boleh menggunakan aplikasi tersebut . Tetapkan lokasi dan cari hospital terdekat. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Baiklah. Diperoleh pada tahun 2021. Antibodi Dari Vaksin vs. Antibodi Dari Jangkitan Semula Jadi.
Pesakit. Diakses pada tahun 2021. Ujian Antibodi dan Antigen.