Bagaimana Percubaan Vaksin Corona akan Berlanjutan di Indonesia?

, Jakarta - Melihat jumlah kes virus korona di Indonesia yang semakin tinggi, orang berharap vaksin dapat dijumpai segera. Di Indonesia, percobaan vaksin Sinovac sedang dilakukan pada lebih dari 1.400 sukarelawan di Bandung, Jawa Barat. Jadi, bagaimana kesinambungan perbicaraan?

Dilaporkan dari Kompas, Setiausaha Korporat PT Bio Farma, Bambang Heriyanto, mendedahkan bahawa percubaan vaksin Sinovac dari China telah memasuki fasa percubaan klinikal tahap III. Calon vaksin pertama kali disuntik kepada sukarelawan pada 11 Ogos 2020 dan terus dipantau kemajuannya selama 6 bulan. Ujian klinikal fasa III calon vaksin dijangka selesai pada Januari 2021.

Baca juga: Inilah Cara Vaksin Virus Corona Berfungsi pada Badan

Proses Percubaan Vaksin Sinovac di Indonesia

Suntikan calon vaksin korona yang dibuat oleh Sinovac di Indonesia dilakukan dalam gelombang. Kumpulan suntikan pertama dilakukan pada minggu kedua bulan Ogos dengan sasaran 120 sukarelawan.

Kemudian, proses suntikan seterusnya dilakukan pada minggu ketiga dan keempat bulan Ogos, masing-masing kepada 144 sukarelawan. Gelombang suntikan vaksin kepada sukarelawan dan pemantauan masih dilakukan hingga minggu ketiga bulan Disember dengan jumlah keseluruhan 1.620 sukarelawan.

Sekiranya percubaan klinikal fasa III ini berjalan lancar, hasilnya akan didaftarkan di Badan Pengawasan Makanan dan Dadah (BPOM). Setelah lulus BPOM, PT Bio Farma dapat menghasilkan vaksin secara besar-besaran pada bulan Januari 2021. Bio Farma dianggarkan dapat menghasilkan 250 juta dos vaksin korona setiap tahun.

Bahan aktif untuk pembuatan vaksin korona belum ada di Indonesia. Oleh itu, ramuan akan dibekalkan sepenuhnya oleh Sinovac Biotech Ltd dari China, untuk dirumuskan lebih lanjut di Indonesia oleh pengilang ubat Bio Farma.

Baca juga: Perlu 18 bulan untuk membuat vaksin COVID-19, apa alasannya?

Hasil Awal Percubaan Vaksin Sinovac Selamat tetapi Lemah untuk Warga Emas

Dipetik dari halaman Reuters , hasil awal percubaan vaksin Sinovac peringkat pertama hingga pertengahan menunjukkan bahawa calon vaksin kelihatan selamat untuk orang tua (warga tua). Walau bagaimanapun, tindak balas imun yang dicetuskan oleh vaksin dilihat sedikit lebih lemah pada orang tua daripada pada orang dewasa muda.

Pakar kesihatan meragui kemampuan vaksin eksperimental untuk melindungi orang tua dengan selamat, kerana sistem kekebalan tubuh mereka biasanya bereaksi kurang kuat terhadap coronavirus, yang telah menyebabkan lebih dari 896,000 kematian di seluruh dunia.

Walaupun begitu, Liu Peicheng, jurucakap Sinovac mengungkapkan kepada Reuters bahawa calon vaksin Sinovac, CoronaVac, tidak menyebabkan kesan sampingan yang teruk dalam ujian klinikal fasa I dan II yang dilancarkan pada Mei 2020. Percubaan ini melibatkan 421 peserta berusia sekurang-kurangnya 60 tahun.

Melalui percubaan vaksin Sinovac, terdapat tiga kumpulan peserta yang masing-masing mengambil dua suntikan CoronaVac dos rendah, sederhana dan tinggi. Hasilnya, lebih daripada 90 peratus daripadanya mengalami peningkatan tahap antibodi yang ketara. Walau bagaimanapun, tahap antibodi pada orang tua dilihat sedikit lebih rendah daripada yang dilihat pada subjek yang lebih muda, tetapi masih sesuai dengan jangkaan.

Harus diingat bahawa empat dari lapan vaksin dunia sedang dalam proses percubaan, tiga daripadanya berasal dari China. CoronaVac kini sedang diuji di Brazil dan Indonesia dalam ujian manusia tahap akhir. Tujuannya adalah untuk menilai sama ada vaksin itu berkesan dan cukup selamat untuk mendapatkan persetujuan untuk penggunaan secara besar-besaran.

Pembangunan Ujian Vaksin Tempatan

Sementara itu, untuk pengembangan calon vaksin lokal, Bambang mengatakan, pembuatan vaksin lokal dilakukan dalam bentuk konsortium yang melibatkan banyak pihak, seperti Eijkman, LIPI, dan Litbangkes Kementerian Kesihatan. Prototaip Vaksin tempatan dijangka akan diserahkan kepada Bio Farma pada bulan Februari atau Mac 2022. Kemudian, Bio Farma akan melakukan percubaan secara berperingkat seperti vaksin Sinovac.

Baca juga: WHO sedang menguji 3 daripada 70 Vaksin Virus Corona pada Manusia

Itulah penjelasan mengenai kelanjutan percobaan vaksin Sinovac corona di Indonesia, yang telah memasuki fase III. Perlu difahami, hingga kini vaksin korona masih dalam masa percubaan. Anda harus selalu menjaga kesihatan anda dengan memakai topeng ketika anda keluar dari rumah, mencuci tangan dengan kerap, dan menjaga ketahanan badan anda dengan kuat.

Sekiranya anda mengalami gejala yang serupa dengan gejala penyakit virus korona, anda boleh memeriksa COVID-19 melalui aplikasi , kamu tahu. Ayuh, muat turun permohonan sekarang.

Rujukan:
Reuters. Diakses pada tahun 2020. Sinovac China mengadakan perjanjian bekalan dengan Indonesia untuk dos vaksin COVID-19.
Reuters. Diakses pada tahun 2020. Calon vaksin Sinovac coronavirus China kelihatan selamat, sedikit lemah pada orang tua