3 Petua Memilih Penyedut yang Betul untuk Kanak-kanak

, Jakarta - Inhaler adalah alat untuk merawat asma. Alat ini boleh digunakan oleh orang dewasa dan kanak-kanak dengan asma. Alat sedut digunakan sebagai alat kawalan pada waktu tertentu (seperti yang disarankan oleh doktor) dan untuk mengenali gejala awal serangan asid yang menunjukkan alat sedut perlu digunakan sebagai penyelamat dan untuk berhenti mengi.

Harap maklum, tidak semua ubat yang diresepkan untuk orang dewasa dengan asma boleh digunakan untuk kanak-kanak. Sebilangan ubat hanya sesuai untuk kanak-kanak 12 tahun ke atas dan bukan untuk anak kecil. Sekiranya bapa dan ibu mempunyai anak yang menghidap asma, doktor akan menentukan jenis penyedut asma yang sesuai berdasarkan usia dan keparahan asma anak.

Baca juga:Sesak nafas ketika berpuasa, tanda asma?

Cara Memilih Penyedut yang Betul untuk Kanak-kanak

Sebagai ibu bapa, sudah tentu anda memerlukan maklumat mengenai ubat-ubatan yang diresepkan kepada anak anda, cara menggunakannya dengan betul dan alternatif yang diperlukan dalam rawatan. Peralatan tambahan mungkin diperlukan, seperti alat sedut yang lebih sesuai untuk kanak-kanak.

Penting untuk memastikan bahawa ciri-ciri pada alat sedut menyumbang untuk membuat si kecil merasa selesa ketika menggunakannya. Inilah cara memilih alat sedut yang tepat untuk anak anda, iaitu:

1. Jenis Penyedut

Terdapat dua jenis penyedut untuk asma, iaitu: penyedut dos bermeter (MDI) dan inhaler serbuk kering (DPI). Jenis MDI terdiri daripada tiub yang diisi dengan ubat cair yang ditekan ke dalam penutup mulut plastik untuk dihirup. Peranti ini mempunyai meter untuk mengelakkan dos ubat dikeluarkan terlalu banyak.

Ada juga yang dilengkapi dengan spacer, yang merupakan alat tambahan untuk mempercepat kadar ubat hingga mencapai paru-paru. Fungsinya adalah untuk memberikan jarak dari mulut, sehingga tidak menyembur langsung ke mulut. Secara amnya, penyedut MDI tanpa spacer hanya mencapai bahagian belakang tekak, bukan kawasan saluran udara bawah.

Sementara itu, penyedut DPI digunakan dengan menyedut dengan cepat dan kuat. Inhaler jenis ini juga menggunakan ubat dalam bentuk serbuk kering. Inhaler ini boleh dipilih untuk kanak-kanak yang lebih tua, yang dapat menarik nafas panjang. Sekiranya diberikan kepada anak yang terlalu muda, dia mungkin tidak menyedut semasa menggunakannya, tetapi menghembuskannya.

Baca juga: Anak Obesiti Viral Meninggal Asma, Ini adalah Penjelasan Perubatan

2. Sesuaikan Usia Anak

Pilihan alat sedut mesti disesuaikan dengan usia kanak-kanak. Bagi kanak-kanak di bawah umur 5 tahun yang menghidap asma kronik, penyedut MDI boleh menjadi pilihan. Namun, ketika digunakan, ia dilengkapi dengan sistem spacer dan penutup oksigen untuk mempermudahnya. Ajar dan latih anak-anak untuk menggunakan alat penyedut dan alat pengatur jarak dengan betul.

Sementara itu, jika kanak-kanak berumur 5 tahun ke atas, mereka boleh menggunakan alat sedut MDI atau DPI. Sesuaikan dengan keinginan dan kemampuan anak untuk menggunakan alat sedut.

Baca juga: 5 Perkara yang Harus Dielakkan oleh Orang yang Menghidap Asma

3. Minta Kelulusan Doktor

Sebelum membuat pilihan mengenai jenis alat sedut tertentu, jangan lupa untuk terlebih dahulu berbincang dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Doktor akan mengesyorkan alat sedut yang sesuai untuk si kecil anda. Doktor juga memberikan petunjuk mengenai dos ubat, cara menggunakan alat sedut, dan rawatan.

Selain berhati-hati dalam memilih alat sedut untuk anak kecil anda, tempoh penggunaan alat sedut juga harus sesuai dengan cadangan doktor. Sekiranya asma bertambah baik dan ubat penyedut dihentikan secara sepihak, maka asma boleh kembali dan semakin teruk.

Pastikan ayah dan ibu menghentikan ubat untuk anak sekiranya doktor mengesyorkannya. Jangan lupa untuk selalu memeriksa kesihatan anak anda dengan kerap ke doktor. Ibu dan ayah boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital melalui aplikasi supaya lebih praktikal.

Rujukan:

Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Penyedut Asma untuk Kanak-kanak
Garis Panduan. Diakses pada tahun 2021. Pemilihan peranti pada kanak-kanak dan orang dewasa