5 Penyakit Kerana Kerosakan Saraf

, Jakarta - Sistem saraf terlibat dalam semua yang dilakukan oleh tubuh, dari mengatur pernafasan, hingga mengendalikan kerja otot hingga merasakan panas dan dingin. Terdapat tiga jenis saraf di dalam badan, yang pertama adalah saraf autonomi. Saraf ini mengawal aktiviti badan sukarela atau separa, termasuk degup jantung, tekanan darah, pencernaan, dan pengaturan suhu.

Yang kedua adalah saraf motorik. Saraf ini mengawal pergerakan dan tindakan dengan memberikan maklumat dari otak dan saraf tunjang ke otot. Yang ketiga adalah saraf deria yang berfungsi untuk menyampaikan maklumat dari kulit dan otot kembali ke saraf tunjang dan otak. Maklumat tersebut kemudian diproses untuk membiarkan anda merasa sakit dan sensasi lain.

Kerana saraf sangat penting untuk semua yang anda lakukan, sakit dan kerosakan saraf boleh menjejaskan kualiti hidup anda. Gejala dan kesakitan akibat kerosakan saraf bergantung pada lokasi dan jenis kerosakan saraf.

Kerosakan boleh berlaku pada saraf di otak dan saraf tunjang. Ia juga boleh berlaku pada saraf periferi yang terdapat di seluruh badan. Kerosakan saraf autonomi dapat menghasilkan gejala yang akhirnya membawa kepada penyakit berikut:

  1. Angina dan Serangan Jantung

Akibat ketidakupayaan untuk merasakan sakit di dada

  1. Hiperhidrosis

Ini kerana kulit tidak dapat merasakan sensasi perubahan suhu yang biasanya bermula dengan gejala awal. Kerana kehilangan sensasi, hiperhidrosis berlaku, di mana badan berkeringat terlalu banyak.

  1. Disfungsi Pundi kencing

Apabila saraf gagal memberikan isyarat untuk membuang air kecil, seseorang yang mengalami kerosakan saraf kehilangan keupayaan untuk membuang air kecil secara normal. Menahan keinginan untuk membuang air kecil boleh menyebabkan disfungsi pundi kencing.

  1. Sembelit

Sama seperti disfungsi pundi kencing, penyakit saraf dapat membuat orang yang mengalaminya kehilangan isyarat awal keinginan untuk buang air besar. Oleh itu, sembelit boleh berlaku.

  1. Achalasia

Achalasia boleh berlaku dengan pelbagai sebab. Ini mungkin disebabkan keturunan atau mungkin akibat dari keadaan autoimun. Dengan keadaan ini, sistem kekebalan tubuh secara salah menyerang sel-sel yang sihat di dalam badan anda. Fungsi saraf yang merosot di kerongkongan juga sering menyumbang kepada gejala achalasia yang maju.

Kerosakan saraf motorik boleh menghasilkan gejala, seperti kelemahan otot, berkedut atau juga dikenali sebagai fasciculations, mengalami kelumpuhan. Kerosakan saraf deria, sebaliknya, boleh menghasilkan gejala, seperti sakit, hipersensitiviti, mati rasa, sensasi kesemutan dan sensasi terbakar.

Dalam beberapa kes, orang yang mengalami kerosakan saraf akan mengalami gejala yang menunjukkan kerosakan pada dua atau tiga jenis saraf yang berbeza. Contohnya, penghidapnya mungkin mengalami sensasi kelemahan dan kaki terbakar pada masa yang sama.

Kerosakan saraf tidak dapat disembuhkan sepenuhnya. Walau bagaimanapun, terdapat pelbagai rawatan yang dapat mengurangkan gejala. Oleh kerana kerosakan saraf sering berlaku, adalah penting untuk berjumpa doktor apabila seseorang mula-mula menyedari gejala. Dengan cara itu, penghidap dapat mengurangkan kemungkinan kerosakan kekal.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai penyakit yang disebabkan oleh kerosakan saraf, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Baca juga:

  • Kerosakan Saraf Boleh Membuat Orang Mendapat Achalasia
  • Ini adalah Pengendalian untuk Achalasia atau Gangguan Menelan yang Sukar
  • Mengidam Kerap, 1 daripada 8 Tanda Kerosakan Saraf