Inilah Proses Memeriksa Ketagihan Dadah Tidur

, Jakarta - Pil tidur adalah sejenis ubat yang digunakan untuk mengatasi gangguan tidur, seperti insomnia. Walau bagaimanapun, ubat jenis ini tidak boleh digunakan secara sembarangan. Pil tidur dilarang digunakan dalam jangka masa panjang kerana boleh menyebabkan ketergantungan kepada ubat. Sekiranya demikian, kesan sampingan berbahaya mungkin muncul.

Seseorang dikatakan ketagihan dadah sekiranya mereka telah lama menggunakan jenis ubat tertentu atau melebihi dosnya. Orang yang ketagihan dadah juga cenderung tidak dapat melepaskan diri dan mengalami gejala tertentu. Ini boleh membahayakan, terutamanya jika ketergantungan berlaku pada pil tidur. Jadi, bagaimana proses pemeriksaan ketergantungan ubat tidur?

Baca juga: Mengalami Ketagihan Dadah? Inilah Cara Mengatasinya

Tanda-tanda Ketagihan Dadah Tidur

Periksa kebergantungan pada pil tidur perlu dilakukan. Kerana pada dasarnya, pil tidur hanya boleh digunakan untuk mengatasi masalah tidur dalam jangka pendek. Selain itu, pil tidur tidak boleh digunakan melebihi dos. Pada mulanya, pil tidur boleh digunakan untuk merawat insomnia. Tetapi jika diambil secara berlebihan, ubat ini sebenarnya dapat membuat insomnia menjadi lebih teruk.

Gejala insomnia atau gangguan tidur yang lain sebenarnya boleh menjadi lebih teruk apabila orang yang bergantung berhenti berhenti minum pil tidur. Selain itu, ketergantungan dadah juga menjadikan seseorang tidak dapat berhenti mengambil ubat tersebut dan tidak dapat melepaskan diri. Ini berlaku kerana badan mula "menyesuaikan" pil tidur yang masuk.

Baca juga: Periksa Ketagihan Dadah, Inilah Prosedur yang Perlu Dilalui

Akhirnya, apabila tubuh tidak lagi mendapat pengambilan ubat, tubuh akan mencetuskan reaksi. Ia timbul kerana tubuh merasakan sesuatu yang berbeza, iaitu ketidakpatuhan zat kimia yang telah menjadi kebiasaan dalam tubuh. Terdapat beberapa gejala yang dapat muncul ketika seseorang kecanduan pil tidur, termasuk:

  • Mengalami gangguan tidur yang berpanjangan.
  • Kerosakan ingatan.
  • Sukar memberi tumpuan dan tumpuan.
  • Pergerakan badan yang tidak terkawal atau tidak sedar muncul.

Ketergantungan pada pil tidur juga boleh mencetuskan gejala seperti pening, mulut kering, gangguan koordinasi pergerakan badan, kehilangan kesedaran, masalah bernafas, gegaran dan kejang, halusinasi, berpeluh dan sukar tidur pada waktu malam. Dalam kes yang teruk, ketagihan pil tidur juga boleh menyebabkan seseorang mengalami kemurungan ketika mereka tidak menerima ubat.

Diagnosis ketergantungan ubat tidur akan melibatkan doktor, psikiatri, dan psikologi. Untuk kriteria pengukuran, profesional kesihatan mental merujuk kepada Manual Diagnostik dan Statistik Gangguan Mental (DSM-5), yang diterbitkan oleh Persatuan Psikiatri Amerika . Kriteria ini digunakan sebagai standard untuk mendiagnosis ketergantungan ubat.

Seterusnya, doktor akan meneruskan ujian darah, air kencing, dan makmal. Satu siri ujian dilakukan untuk mendiagnosis kehadiran penggunaan dadah. Walau bagaimanapun, ujian itu bukan ujian diagnostik untuk ketergantungan ubat. Meski begitu, rawatan ini dapat membantu memantau dan menilai rawatan yang dilakukan untuk merawat ketergantungan pada pil tidur.

Baca juga: Ketahui Langkah Terapi dalam Memeriksa Ketagihan Dadah

Sekiranya terbukti ketagihan pil tidur, doktor boleh melakukan terapi untuk menghilangkan gejala dan menghilangkan ketagihan terhadap pil tidur. Terapi penting kerana sehingga kini masih belum ada penawar untuk ketagihan. Semakin cepat ia dirawat, risiko kesan sampingan dari ketergantungan pada pil tidur dapat dielakkan.

Ketahui lebih lanjut mengenai memeriksa kebergantungan pada pil tidur dengan meminta doktor di aplikasi . Doktor boleh dihubungi dengan mudah melalui Video / Panggilan suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan
Pusat Ketagihan. Diakses pada tahun 2020. Gejala Pil Tidur dan Tanda Amaran.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Tanda-tanda Ketagihan Dadah.