Bukan Wabak Biasa, Inilah 10 Cara Berkesan Untuk Mencegah Ebola

Jakarta - Dari sekian banyak penyakit global yang mematikan, Ebola adalah salah satu yang harus diperhatikan. Pada tahun 2014, WHO menyatakan bahawa sekurang-kurangnya 18,000 kes Ebola berlaku di Afrika Barat, dengan kadar kematian 30 peratus.

Virus Ebola, yang diduga berasal dari kelawar buah, pertama kali dikesan pada tahun 1976 berhampiran Sungai Ebola, Kongo. Pada dasarnya, Ebola paling sering dijumpai di Afrika, tetapi juga boleh dijumpai di bahagian lain di dunia. Jadi, bagaimana anda mencegah Ebola?

Baca juga: Indonesia Selamat dari Ebola, Benarkah?

Sebelum mengetahui cara mencegah Ebola, ada baiknya mengetahui bagaimana penyakit ini ditularkan. Virus Ebola boleh merebak melalui kontak langsung dengan darah atau cairan tubuh orang yang dijangkiti. Contohnya, air liur, air kencing, tinja, dan air mani.

Lalu, siapa yang rentan dijangkiti virus ini? Virus ini sebenarnya berisiko lebih tinggi ditularkan kepada sekumpulan orang yang tinggal di rumah yang sama dengan orang yang menghidapinya atau orang yang merawat orang dengan Ebola, seperti pekerja perubatan.

Bagaimana Mengelakkan Wabak Ebola?

Menurut WHO, salah satu cara yang paling tepat untuk mencegah Ebola adalah dengan mengelakkan kontak dengan cecair badan. Bagi pekerja kesihatan sendiri, mesti memakai sarung tangan dan peralatan pelindung. Contohnya, topeng dan mencuci tangan dengan kerap.

Di samping itu, elakkan memakan daging haiwan liar mentah. Ini kerana kelawar buah dianggap sebagai makanan istimewa di kawasan Guinea di mana wabaknya bermula. Bukan hanya itu, elakkan juga kontak dengan kelawar, monyet, dan monyet yang dijangkiti ini.

Baca juga: 4 Cara Penularan Ebola

Di Liberia sendiri, menteri kesihatan di sana menasihati orang untuk berhenti melakukan hubungan seks, bahkan tidak berjabat tangan atau mencium penghidapnya. Menurut WHO, orang dengan Ebola masih dapat menyebarkan virus melalui air mani mereka hingga tujuh minggu setelah pulih dari Ebola.

Berikut adalah beberapa cara untuk mencegah Ebola:

  1. Dapatkan maklumat sebanyak mungkin mengenai virus Ebola.

  2. Elakkan melakukan hubungan seks dengan penghidap Ebola tanpa menggunakan perlindungan atau lebih baik tidak melakukannya sama sekali.

  3. Sekiranya ada ahli keluarga yang menghidap atau mungkin dijangkiti Ebola, segera bawa mereka ke hospital untuk mendapatkan rawatan.

  4. Elakkan pergi ke kawasan yang terdedah kepada virus Ebola.

  5. Elakkan bersentuhan langsung dengan haiwan yang berpotensi menyebarkannya, termasuk daging atau darahnya. Contohnya, kelawar pemakan buah atau codot dan monyet.

  6. Basuh tangan anda dengan sabun dan air. Lebih baik menggunakan pembersih tangan berasaskan alkohol juga.

  7. Jangan menyentuh objek di sekeliling orang yang menghidap Ebola. Contohnya, linen tempat tidur atau pakaian.

  8. Sentiasa basuh dan kupas buah-buahan dan sayur-sayuran sebelum memakannya.

  9. Pastikan memasak daging dan sayur-sayuran haiwan dengan teliti sebelum memakannya.

  10. Mayat penghidap Ebola mesti ditangani dengan perlindungan maksimum. Contohnya, dikendalikan oleh pihak yang terlatih dan berpengalaman dalam menangani kes jenis ini.

Baca juga: 3 Sebab Mengapa Ebola Maut

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai Ebola dan bagaimana mencegahnya? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!