Inilah sebabnya soda adalah minuman yang mesti dikurangkan

, Jakarta - Satu tin minuman bersoda sejuk mungkin menyegarkan. Namun, anda tahu, minuman jenis ini tidak digalakkan untuk dikonsumsi secara berlebihan. Terdapat banyak sebab mengapa minuman berkarbonat harus dikurangkan. Bukan tanpa sebab, minuman jenis ini sebenarnya dapat meningkatkan risiko masalah kesihatan.

Pengambilan minuman ringan secara berlebihan boleh menyebabkan kenaikan berat badan, kerana minuman ini mempunyai kandungan gula yang tinggi. Seperti diketahui, kelebihan berat badan atau gemuk dapat meningkatkan risiko pelbagai masalah kesihatan. Di samping itu, apa lagi yang boleh berlaku apabila seseorang terlalu banyak minum minuman bersoda? Cari di sini!

Baca juga: Pengambilan Soda Terlalu Banyak Boleh Mencetuskan Penyakit Ini

Kesan Buruk Minuman Ringan

Minuman ringan umumnya mengandungi air berkarbonat, pemanis, pewarna, dan pengawet. Beberapa jenis minuman ringan juga sering mengandungi kafein dan alkohol, walaupun dalam jumlah kecil. Itulah salah satu sebab mengapa minuman ringan tidak boleh dikonsumsi secara berlebihan.

Minuman bertenaga juga dikatakan dapat meningkatkan risiko penyakit, seperti strok, tekanan darah tinggi, gangguan buah pinggang, kegemukan, hingga barah. Berikut adalah penjelasan mengenai risiko penyakit yang boleh timbul dan sebab-sebab untuk mengurangkan minuman bersoda!

1. Obesiti

Pengambilan minuman ringan secara berlebihan dapat meningkatkan berat badan dan menyebabkan kegemukan. Kandungan gula dalam minuman ini dapat berkumpul dan mencetuskan simpanan lemak di dalam badan. Obesiti juga boleh menjadi "pintu masuk" penyakit lain.

2. Risiko Strok dan Serangan Jantung

Minuman bertenaga juga dapat meningkatkan risiko strok dan serangan jantung. Risiko penyakit ini menjadi lebih besar jika minuman berkarbonat dikonsumsi secara berlebihan, misalnya setiap hari. Sebabnya, pengambilan minuman beralkohol dapat meningkatkan kadar kolesterol, ketahanan insulin, dan keradangan.

Baca juga: Pengambilan Minuman Ringan Fizzy Mencetuskan Sakit Kepala?

3. Mencetuskan Diabetes

Tahap gula yang tinggi dalam minuman ringan boleh mencetuskan diabetes, penyakit yang berlaku kerana kadar gula yang tinggi dalam darah. Sekiranya anda terbiasa, keadaan ini juga dapat meningkatkan risiko komplikasi yang berkaitan dengan penyakit lain.

4. Masalah Pergigian

Selain memicu diabetes, kandungan gula yang tinggi dalam minuman ringan juga boleh mempengaruhi kesihatan gigi. Kandungan glukosa dan fruktosa dalam minuman ringan dapat meningkatkan risiko berlakunya rongga. Minuman bertenaga juga mengandungi asid yang boleh merosakkan enamel gigi. Untuk mengurangkan risiko kerosakan gigi, disarankan untuk selalu menggosok gigi, terutama setelah minum soda.

5. Osteoporosis

Pengambilan soda yang berlebihan juga dapat meningkatkan risiko osteoporosis. Ini berlaku kerana minuman ringan dikatakan mencetuskan penurunan kemampuan penyerapan kalsium tulang. Ini dipercayai dapat meningkatkan risiko osteoporosis. Namun, sehingga kini diperlukan kajian lebih lanjut untuk membuktikan ini.

Walaupun begitu, ini tidak bermaksud bahawa penggunaan soda dilarang sama sekali, hanya perlu dikurangkan. Mengonsumsi minuman soda dalam jumlah terhad agak selamat kerana tahap pemanis buatan dianggap tidak membahayakan kesihatan. Walau bagaimanapun, disarankan untuk memilih soda diet, yang mempunyai kalori lebih sedikit. Namun, minuman ringan tidak boleh dikonsumsi secara berlebihan apalagi diminum setiap hari.

Baca juga: Terlalu Banyak Minum Soda Menyebabkan Gangguan Ginjal?

Mempunyai masalah kesihatan dan memerlukan nasihat doktor segera? Gunakan aplikasinya hanya. Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Video / Panggilan suara atau Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2020. Soda, Teh dan Kopi: Mana Yang Boleh Membuat Tulang Anda rapuh?
NHS Choices UK. Diakses pada tahun 2020. Minuman Ringan Gula Berkaitan dengan Risiko Diabetes.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Soda dan Kesihatan Anda: Risiko Dibahaskan.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Soda dan Osteoporosis: Adakah Terdapat Sambungan?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 13 Cara Soda Gula Buruk Bagi Kesihatan Anda.