Adakah perlu atau tidak untuk anak-anak mempunyai kawan rapat?

, Jakarta - Mempunyai teman dapat menolong anak mengembangkan kemahiran hidup yang akan meningkatkan kebijaksanaan, keyakinan, dan harga diri mereka. Melalui persahabatan, anak-anak akan belajar untuk tidak mementingkan diri sendiri dan menerima perbezaan.

Mempunyai rakan karib adalah berkat kerana tidak semua orang boleh menjadi teman rapat. Namun, apa yang lebih penting daripada persoalan sama ada seorang anak harus mempunyai teman dekat atau tidak ialah adakah rakan itu mempunyai pengaruh yang baik atau buruk terhadap anak itu.

Faedah Mempunyai Rakan-rakan dalam Perkembangan Anak

Kawan dapat menolong anak mengembangkan kemahiran komunikasi dan kelangsungan hidup. Di samping itu, terdapat beberapa faedah lain untuk mempunyai rakan untuk perkembangan anak, iaitu:

Baca juga: Sudahkah Teman Mencegah Kemurungan?

1. Ketahui Makna Persahabatan Sejati

Mereka akan belajar bahawa rakan baik akan mengutamakan minat mereka dan menyokong mereka.

2. Belajar Mengatasi Konflik

Konflik memang timbul dalam persahabatan. Melalui persahabatan, anak-anak akan memperoleh pandangan dan peluang bagaimana menyelesaikan konflik.

3. Jangan Rasa Sendiri

Mempunyai rakan sebaya membolehkan kanak-kanak menyampaikan kebimbangan, impian, dan ketakutan yang biasa dihadapi semasa pertumbuhan dan perkembangan mereka.

4. Menciptakan Kenangan Indah

Semasa mereka dewasa, kanak-kanak akan mempunyai kenangan masa kecil untuk dikenang dan diingat betapa seronoknya bersama rakan.

5. Membuat Komunikasi Langsung

Berkawan dapat menjadikan anak-anak mengehadkan penggunaannya permainan video , SMS, dan alat elektronik lain dan bukannya bertemu secara langsung dengan rakan-rakannya.

Baca juga: Adakah benar bahawa wanita yang berjaya cenderung merasa kesepian?

6. Mencari Komuniti

Anak-anak akan dapat membina komuniti mereka sendiri ketika berkawan.

7. Membangunkan Kemahiran Kepimpinan

Keupayaan untuk membuat keputusan meningkat apabila anak-anak bermain dengan rakan sebaya tanpa campur tangan langsung dari ibu bapa

8. Kembangkan Imaginasi

Persahabatan membantu anak-anak mengembangkan imaginasi yang penting untuk pertumbuhan dan perkembangan mereka.

9. Mengenali dan Memahami Perbezaannya

Bermain dengan beberapa anak akan memberitahu mereka bagaimana keluarga lain berkomunikasi dan berinteraksi. Ini akan lebih kurang mempersiapkan anak untuk menerima dan memahami perbezaan.

Beritahu Anak Kriteria untuk Rakan Baik

Ibu bapa tidak dapat mengelakkan kemungkinan anak-anak mengalami kesedihan apabila ternyata rakan yang mereka anggap sebagai teman rapat bukanlah orang yang baik. Pada akhirnya, perjalanan hidup akan menjadikan anak-anak mencari rakan karib yang menerima diri mereka sebagaimana adanya.

Baca juga: Ini adalah 4 jenis narsisis, salah satunya mungkin ada

Apa yang dapat dilakukan oleh ibu bapa adalah memberi pemahaman bahawa kawan baik adalah:

1. Mereka yang menunjukkan minat yang tulen terhadap apa yang berlaku kepada anak pandai mendengar apa yang dikatakan, difikirkan dan dirasakan oleh anak itu.

2. Terima anak-anak sebagaimana adanya.

3. Dengarkan anak dengan penuh perhatian.

4. Rasa selesa untuk berkongsi perkara mengenai dirinya.

Jangan lupa, mencari kawan baik bukan hanya mengenai orang lain, tetapi juga tentang diri anda. Ingatkan anak-anak untuk bersikap ramah, tidak mementingkan diri sendiri, berkongsi dan memperhatikan rakan-rakan mereka. Masa akan memberitahu siapa kawan baik dan mana yang memanfaatkan. Mencari kawan rapat adalah penting, tetapi jangan biarkan persahabatan membuat anak anda kehilangan nilai-nilai baik dalam dirinya.

Itu hanya maklumat mengenai makna rakan. Apa yang ibu bapa boleh lakukan adalah mengarahkan dan mempersiapkan anak-anak mereka untuk berdikari. Sekiranya anak anda sakit, tanyakan terus kepada . Ibu bapa boleh meminta sebarang masalah kesihatan dan doktor terbaik dalam bidangnya akan memberikan penyelesaian. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor malah ibu boleh memilih untuk berbual Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Rujukan:
Kesihatan Mental.net. Diakses pada tahun 2020. Mengapa Penting untuk Anak-Anak Kita Mempunyai Teman.
Panduan Bantuan.org. Diakses pada tahun 2020. Menjalin Rakan Baik.