5 Petua Merawat Cacar Air pada Kanak-kanak

Jakarta - Cacar air (varicella) adalah penyakit yang disebabkan oleh virus Varicella zoster. Penyakit ini dicirikan oleh munculnya ruam pada kulit, terutama pada wajah, belakang telinga, kulit kepala, dada, perut, lengan, dan kaki. Ruam ini akan berubah menjadi ruam merah berisi air, yang kemudian mengering dan mengelupas sendiri dalam 1-2 minggu.

Baca juga: Petua Mengatasi Pedih ulu hati pada Wanita Hamil

Cacar air boleh menyerang sesiapa sahaja, termasuk kanak-kanak dan orang dewasa. Pada kanak-kanak, penyakit ini dapat dicegah dengan vaksinasi. Walaupun tidak termasuk dalam imunisasi wajib, vaksinasi cacar sangat digalakkan. Ini kerana penyakit ini sangat menular. Sehingga kanak-kanak dengan penyakit ini harus diasingkan dari tempat awam, terutama 1-2 hari sebelum ruam muncul hingga 1 minggu setelah nodul kering menjadi kudis.

Petua Merawat Cacar Air pada Kanak-kanak

Sebenarnya, cacar air akan sembuh dengan sendirinya kerana disebabkan oleh virus. Rawatan dilakukan untuk mengurangkan penyebaran virus dan meningkatkan daya tahan tubuh. Walau bagaimanapun, agar keadaan anak kecil anda pulih dengan cepat, berikut adalah beberapa petua untuk merawat cacar air pada kanak-kanak:

Baca juga: Cara Mengatasi Cacar Air pada Bayi

  • Mencegah Dehidrasi

Memenuhi keperluan cecair anak anda semasa sakit untuk mengelakkan dehidrasi. Elakkan makanan yang membuat mulut anda sakit, seperti makanan pedas atau masin. Ais juga boleh diberikan untuk mengurangkan rasa sakit dan gatal di mulut.

  • Elakkan Menggaru Nodul Cacar

Cecair dalam nodul sangat berjangkit. Menggaru hanya akan meningkatkan risiko jangkitan pada orang lain dan meninggalkan parut yang sukar dibuang. Untuk mengurangkan gatal yang disebabkan, ibu boleh menggunakan losyen atau serbuk yang mengandungi calamine pada nodul cacar yang belum pecah. Dadah antihistamin Anda juga boleh memberikannya selagi mengikut nasihat doktor.

  • Beri Pakaian Yang Selesa

Untuk mengurangkan geseran antara nodul cacar dan kulit, ibu boleh menggayakan si kecil dengan pakaian longgar dan kapas. Ini juga dilakukan untuk mengelakkan timbulnya rasa sakit dan risiko nodul cacar pecah akibat menggosok pakaian yang dipakainya.

  • Jaga Kebersihan Kulit

Untuk mengelakkan jangkitan sekunder pada nodul cacar yang retak, ibu dapat membantu si kecil dalam menjaga kebersihan kulit. Contohnya, dengan menggunakan sabun antiseptik yang mengandungi iodin povidone semasa mandi. Sebaiknya, ahli keluarga yang tinggal di rumah juga mandi dengan sabun antiseptik ini untuk mengelakkan penularan penyakit.

Baca juga: Gejala Herpes Zoster yang perlu diperhatikan

  • Ambil Penghilang Sakit

Sekiranya anak kecil anda menghidap cacar air ketika berusia di bawah 3 bulan, anda perlu berbincang dengan doktor anda sebelum memberi sebarang ubat. Untuk mempermudahnya, ibu boleh berbincang dengan pakar pediatrik yang berada di untuk mendapatkan cadangan nasihat ubat . Selepas itu, ibu boleh membeli ubat yang disyorkan secara langsung melalui aplikasi . Pesanan anda akan dihantar dalam masa kurang dari 1 jam. Jadi jomlah muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.