Hati-hati, Ini adalah Komplikasi yang Disebabkan oleh Hipotensi

, Jakarta - Hipotensi atau tekanan darah rendah terjadi ketika tekanan darah badan lebih rendah dari 90/60. Maksudnya, hipotensi berlaku apabila daya darah bergerak melalui arteri ketika jantung mengepam darah sangat rendah. Terdapat dua jenis hipotensi yang biasa: hipotensi ortostatik dan hipotensi perantara saraf.

Seseorang yang hipotensi biasanya mengalami gejala pengsan, pening, dan loya. Walau bagaimanapun, gejala ini boleh berlaku dalam situasi yang berbeza. Sebilangan hipotensi yang dialami seseorang sekiranya tidak dirawat dengan segera boleh mengakibatkan komplikasi.

Baca juga: Kenali Punca Wanita Hamil Rentan Hipotensi

Kemungkinan Komplikasi Hipotensi

Walaupun biasanya bukan keadaan perubatan yang serius, hipotensi boleh menyebabkan kecederaan akibat pingsan dan jatuh. Sekiranya hipotensi tidak dirawat, otak, jantung, dan organ lain tidak dapat memperoleh cukup darah dan tidak dapat berfungsi dengan optimum. Hipotensi yang teruk boleh menyebabkan kejutan, yang boleh membawa maut.

Hipotensi ortostatik meningkatkan risiko seseorang untuk mengalami keadaan kesihatan yang serius, seperti:

 • Serangan jantung;
 • Kegagalan jantung;
 • fibrilasi atrium;
 • strok;
 • Sakit dada;
 • Kegagalan buah pinggang kronik;
 • Peningkatan risiko jatuh akibat hipotensi ortostatik.

Hipotensi dibahagikan kepada klasifikasi yang berbeza mengikut ketika tekanan darah turun:

 1. Hipotensi Ortostatik: Penurunan tekanan darah yang berlaku ketika anda beralih dari duduk atau berbaring ke posisi berdiri. Keadaan ini biasa berlaku pada orang dari semua peringkat umur.
 2. Hipotensi Postprandial: Penurunan tekanan darah yang berlaku sejurus selepas makan. Orang dewasa yang lebih tua, terutamanya mereka yang menghidap penyakit Parkinson, lebih cenderung untuk mengalami hipotensi pasca kelahiran.
 3. Hipotensi yang disebabkan oleh saraf. Berlaku setelah anda berdiri lama. Kanak-kanak mengalami bentuk hipotensi ini lebih kerap daripada orang dewasa.
 4. Hipotensi teruk. Hipotensi ini dikaitkan dengan kejutan. Kejutan berlaku apabila organ tubuh tidak mendapat darah dan oksigen, ia perlu berfungsi dengan baik. Hipotensi yang teruk boleh mengancam nyawa jika tidak dirawat dengan segera.

Baca juga: Adakah Daging Kambing Berkesan untuk Orang dengan Darah Rendah?

Rawatan Hipotensi Yang Boleh Dilakukan

Rawatan hipotensi akan bergantung kepada penyebab hipotensi. Rawatan boleh merangkumi ubat untuk penyakit jantung, diabetes, atau infeksi. Minum banyak air untuk mengelakkan hipotensi akibat dehidrasi, terutamanya jika anda muntah atau mengalami cirit-birit.

Menghidrasi juga dapat membantu merawat dan mencegah gejala hipotensi yang disebabkan oleh saraf. Sekiranya anda mengalami tekanan darah rendah ketika berdiri untuk jangka waktu yang lama, maka pastikan untuk berehat dan duduk. Cuba kurangkan tahap tekanan untuk mengelakkan trauma emosi.

Rawat hipotensi ortostatik dengan pergerakan perlahan dan beransur-ansur. Daripada bangun dengan cepat, anda harus terus ke posisi duduk atau berdiri dengan gerakan kecil. Anda juga dapat mengelakkan hipotensi ortostatik dengan tidak menyilangkan kaki semasa duduk.

Hipotensi yang teruk atau kejutan adalah bentuk keadaan yang paling serius. Hipotensi yang teruk juga harus dirawat dengan segera. Sekiranya hipotensi berlaku, tanda-tanda penting mesti stabil segera.

Baca juga: Adakah benar bahawa tekanan darah dipicu oleh penyakit jantung?

Sekiranya anda mengalami simptom hipotensi, anda harus segera berjumpa dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Tekanan darah rendah akan hilang jika dirawat. Anda boleh menjalani kehidupan seharian tanpa terhalang oleh gejala hipotensi sekiranya anda membuat perubahan gaya hidup yang sedar.

Begitu juga, apabila anda melihat gejala kejutan pada diri sendiri atau orang lain, anda harus segera menghubungi doktor. Ini kerana hipotensi yang teruk berkaitan dengan kejutan, tekanan darah akan turun jauh lebih rendah daripada jenis hipotensi lain. Maut, jika tidak dirawat dengan segera boleh mengakibatkan kematian.

Rujukan:
Hipotensi. Diakses pada tahun 2020. Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Tekanan Darah Rendah
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Gejala Tekanan Darah Rendah
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Tekanan darah rendah (hipotensi)