Mengalami Insomnia Semasa Kehamilan, Inilah Cara Mengatasinya

"Insomnia adalah salah satu keluhan yang sering terjadi pada wanita hamil. Menurut Persatuan Kehamilan Amerika, kira-kira 78 peratus wanita hamil mengalami gangguan tidur. Sebenarnya, insomnia adalah perkara biasa yang boleh berlaku pada bila-bila masa semasa kehamilan. "

Jakarta - Sebilangan besar wanita hamil mengalami insomnia pada trimester kedua hingga ketiga. Saiz perut yang semakin meningkat menyukarkan ibu untuk tidur dengan selesa. Malangnya, kurang tidur pastinya akan membuatkan ibu berasa letih dan tidak mempunyai cukup tenaga untuk melakukan aktiviti.

Baca juga: 5 Gangguan Tidur yang dialami oleh Wanita Hamil yang mudah dialami

Cara Mengatasi Insomnia semasa Mengandung

Insomnia semasa mengandung harus diubati dengan segera. Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda cuba:

  • Tetapkan Jadual Tidur Biasa

Salah satu kaedah terbaik yang dapat dilakukan oleh ibu untuk mengatasi masalah insomnia semasa mengandung adalah dengan mewujudkan tabiat tidur yang baik. Mulakan dengan mencuba tidur pada waktu yang sama setiap malam. Sebelum tidur, lakukan aktiviti santai untuk membantu anda berehat.

Elakkan berinteraksi dengan alat sekurang-kurangnya sejam sebelum tidur. Sebabnya ialah cahaya biru dari TV, telefon bimbit, atau tablet dapat mempengaruhi irama sirkadian tubuh ibu. Sebaliknya, cuba baca buku. Mandi suam juga boleh membuat anda mengantuk. Namun, pastikan suhu air tidak terlalu panas kerana berbahaya bagi janin yang sedang berkembang, terutama pada awal kehamilan.

  • Bersenam

Bersenam secara teratur pada waktu siang juga dapat membantu wanita hamil untuk tidur dengan lebih mudah pada waktu malam. Tidak perlu melakukan senaman berat kerana ibu harus mengurangkan aktiviti berat agar tidak mengancam keselamatan janin.

  • Minum Air secukupnya

Memenuhi keperluan cecair dengan minum banyak air sepanjang hari. Namun, kurangkan pengambilannya selepas pukul tujuh malam. Di samping itu, elakkan pengambilan kafein bermula pada waktu petang.

  • Jangan Biarkan Perut Anda Kelaparan Pada Waktu Malam

Cara lain untuk mengatasi insomnia adalah dengan makan malam yang sihat, jangan lupa makan dengan perlahan sehingga anda tidak mengalami pedih ulu hati. Makan malam lebih awal juga membantu mencegah pedih ulu hati, tetapi pastikan anda tidak tidur lapar.

Makan makanan ringan jika anda merasa lapar pada waktu malam, seperti makanan berprotein tinggi yang dapat menjaga kadar gula darah anda stabil sepanjang malam. Segelas susu suam juga boleh membuatkan ibu hamil mengantuk.

Baca juga: 5 Latihan Paling Disarankan untuk Wanita Hamil

  • Jadikan suasana bilik senyaman mungkin

Kunci untuk mendapatkan wanita hamil untuk tidur nyenyak pada waktu malam adalah dengan menjadikan diri anda dan bilik tidur anda seaman mungkin. Berbaring dalam posisi yang selesa, seperti berbaring di sebelah anda, menyelipkan bantal di antara perut anda, atau meletakkan bantal di bawah perut anda yang sedang membesar.

Di samping itu, jadikan suasana bilik sejuk dan tenang untuk kualiti tidur yang lebih optimum. Gunakan lampu malam jika perlu. Lampu redup dari lampu di sisi katil tidak akan terlalu mengganggu.

Baca juga: Ini adalah kedudukan tidur yang disyorkan semasa mengandung

  • Alihkan Diri Anda dengan Melakukan Sesuatu

Sekiranya anda masih tidak dapat tidur setelah berbaring selama 20-30 minit, bangun dan mengalihkan perhatian anda dengan melakukan aktiviti yang dapat membuat badan anda cukup letih untuk tertidur. Kaedah ini lebih berkesan untuk membantu ibu tidur daripada hanya berbaring di tempat tidur dan menatap jam.

  • Lakukan Teknik Relaksasi

Berlatih meditasi atau berehat juga dapat membantu ibu mengatasi insomnia semasa hamil. Kaedah ini sering diajar di kelas melahirkan anak.

Itulah beberapa cara untuk mengatasi insomnia semasa kehamilan yang boleh anda cuba. Sekiranya insomnia tidak bertambah baik, tidak ada salahnya bercakap dengan doktor anda. Ibu boleh menggunakan aplikasinya untuk mendapatkan nasihat doktor mengenai gangguan tidur yang dialami oleh ibu. Kaedahnya tidak sukar, sungguh, ibu hanya memerlukan muat turunpermohonan di telefon bimbit anda dan boleh bertanya dan menjawab soalan dengan doktor anda pada bila-bila masa.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Cara Menangani Insomnia pada Kehamilan Awal