Ini 4 Fakta mengenai Ujian Antigen untuk Pengesanan Virus Corona

, Jakarta - Satu-satunya cara untuk mendiagnosis COVID-19 adalah dengan melakukan ujian COVID-19. Ujian ini umumnya diperlukan ketika seseorang mengalami gejala yang menunjukkan COVID-19, sebagai keadaan ketika mereka ingin melakukan perjalanan ke kawasan tertentu atau menjalani prosedur kesihatan.

Di Indonesia saja, ada empat pilihan ujian saringan COVID-19, yaitu ujian cepat molekul (TCM), tindak balas rantai polimerase (PCR), ujian pantas antibodi dan ujian pantas antigen. Sekarang, ujian pantas antigen agak baru di Indonesia. Sudah tentu, ujian ini berbeza dengan tiga ujian COVID-19 yang lain. Mari lihat beberapa fakta mengenai jenis ujian ini.

Baca juga: Antigen Swab dan Antigen Rapid Test, Berbeza atau Sama?

Fakta Mengenai Ujian Antigen untuk Pengesanan COVID-19

1. Baru di Indonesia

Berbanding dengan ujian pantas molekul, ujian pantas antibodi, dan ujian PCR, ujian pantas antigen agak baru di Indonesia. Melancarkan dari halaman Pasukan Petugas Penanganan COVID-19, Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) mengumumkan bahawa mereka akan memberikan 120 juta ujian pantas atau ujian pantas Antigen COVID-19 untuk negara berpendapatan rendah dan sederhana dengan sebilangan besar kes.

Menurut jurucakap Pasukan Petugas Penanganan COVID-19, Prof. Wiku Adisasmito, Indonesia adalah salah satu negara yang telah menerima cadangan dari WHO. Kemudian, pemeriksaan ini mesti dilakukan di kemudahan perkhidmatan kesihatan (Fasyankes) yang telah kabinet keselamatan bio .

2. Sama dengan Ujian PCR

Lebih banyak fakta mengenai ujian pantas antigen adalah cara pengambilan sampel yang serupa dengan tindak balas rantai polimerase (PCR) ujian . Kaedah yang digunakan dalam persampelan ujian pantas Antigen adalah sapuan dari hidung atau tekak. Kaedah ini bertujuan untuk mengambil sampel antigen dalam bentuk lendir dari hidung dan tekak. Melalui lendir, antigen, protein yang dikeluarkan oleh virus, termasuk COVID-19 dapat dikesan.

Baca juga: Ketahui Penjelasan Hasil Ujian Cepat Antigen dan Ujian Cepat Antibodi

3. Lebih tepat daripada Ujian Antibodi

Ujian pantas antibodi adalah sejenis ujian pantas yang telah dilakukan di Indonesia. Sekarang, ujian pantas antigen diramalkan dapat memberikan hasil yang lebih tepat daripada ujian pantas antibodi. Ini adalah kerana, ujian pantas antigen langsung mengesan antigen virus COVID-19 dalam sampel. Virus COVID-19 yang masuk ke dalam tubuh dianggap sebagai antigen oleh sistem kekebalan tubuh, yang dapat dikesan dengan melakukan pemeriksaan ujian pantas antigen.

Kerana secara langsung mengesan kehadiran antigen COVID-19, ujian pantas antigen dinilai memberikan hasil yang lebih tepat daripada ujian pantas antibodi. Walau bagaimanapun, ketepatan ujian pantas antigen juga bergantung pada masa pemeriksaan. Untuk mendapatkan hasil yang lebih tepat, ujian ini harus dilakukan maksimum lima hari setelah merasakan simptom COVID-19

4. Proses Murah dan Cepat

Namanya juga ujian pantas , tentu saja ujian ini hanya memerlukan masa. Sama seperti persampelan Ujian PCR , sapuan hidung dan tekak untuk ujian pantas antigen mengambil masa lebih kurang satu minit. Sementara itu, untuk mendapatkan hasilnya, ujian pantas antigen secara amnya dapat diperoleh dalam 15-30 minit.

Baca juga: AS menyediakan alat ujian antigen yang berpatutan untuk penggunaan rutin

Itulah beberapa fakta mengenai ujian antigen untuk mengesan virus korona. Sekiranya anda bimbang dijangkiti COVID-19, sekarang anda juga dapat memeriksa risiko dijangkiti virus korona secara dalam talian melalui aplikasi , kamu tahu. Ayuh, muat turun permohonannya sekarang.

Rujukan:
CDC. Diakses pada tahun 2020. Panduan Interim untuk Ujian Antigen Cepat untuk SARS-CoV-2.
WHO. Diakses pada tahun 2020. Nasihat mengenai penggunaan ujian imunodiagnostik titik rawatan untuk COVID-19.
Pasukan Petugas Mengendalikan COVID-19. Diakses pada tahun 2020. WHO Memberi Saran Bagi Indonesia untuk Mengatur Antigen Rapid Test.