Prosedur Ujian untuk Mendiagnosis Hepatitis B

, Jakarta - Hepatitis B adalah jangkitan hati yang disebabkan oleh virus Hepatitis B (HBV). Ujian darah hepatitis B dilakukan untuk mengesan protein virus (antigen), yang merupakan antibodi yang dihasilkan sebagai tindak balas terhadap jangkitan dan untuk mengesan dan menilai DNA virus.

Hasil ujian boleh menjadi petunjuk sama ada seseorang mempunyai jangkitan aktif saat ini, pernah terdedah kepada HBV pada masa lalu, atau mempunyai kekebalan akibat vaksinasi. Akan ada satu siri ujian yang dilakukan untuk mendiagnosis hepatitis B. Maklumat lebih lanjut boleh didapati di bawah!

Prosedur Diagnostik Hepatitis B

Tidak ada persiapan khas yang diperlukan untuk mengikuti ujian Hepatitis B. Anda hanya perlu memberitahu doktor anda sekiranya anda mengambil ubat penipisan darah. Prosedurnya ialah doktor akan mengambil sampel darah dari lengan.

Kakitangan perubatan akan membersihkan kawasan yang akan diambil darah dengan alkohol dan kemudian memasukkan jarum ke dalam urat. Apabila jumlah darah yang mencukupi ditarik, jarum dikeluarkan, dan kawasan yang akan ditarik ditutup dengan alas penyerap. Kemudian, sampel darah akan dibawa ke makmal untuk dianalisis.

Baca juga: Prosedur Ujian Hepatitis B Yang Perlu Anda Ketahui

Sekiranya hasilnya normal, ini bermaksud bahawa anda tidak menderita hepatitis, tidak pernah dijangkiti hepatitis atau pernah divaksinasi. Sekiranya sampel darah positif untuk antibodi, itu boleh bermakna beberapa perkara:

  1. Anda mempunyai jangkitan hepatitis, mungkin jangkitan baru atau sudah lama dijangkiti.
  2. Anda pernah mengalami jangkitan hepatitis pada masa lalu, tetapi tidak lagi berjangkit dan tidak menular.
  3. Anda telah diberi vaksin untuk hepatitis.

Seperti ujian darah apa pun, ada risiko kecil Anda mungkin diuji untuk Hepatitis B. Anda mungkin mengalami lebam kecil di tempat jarum. Dalam kes yang jarang berlaku, urat boleh membengkak setelah darah diambil. Keadaan ini dikenali sebagai phlebitis dan boleh dirawat dengan kompres hangat beberapa kali setiap hari.

Pendarahan yang berterusan boleh menjadi masalah jika anda mengalami gangguan pendarahan atau mengambil ubat penipisan darah, seperti warfarin ( Coumadin ) atau aspirin.

Sekiranya anda mempunyai maklumat yang lebih terperinci mengenai prosedur ujian untuk mendiagnosis Hepatitis B, anda boleh bertanya melalui aplikasi . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau berbual, bila-bila masa dan di mana sahaja.

Jenis Ujian Diagnostik Hepatitis B

Menurut data kesehatan yang diterbitkan oleh Hepatitis B Foundation, dinyatakan bahwa untuk mendiagnosis hepatitis memerlukan tes darah yang disebut "Hepatitis B Panel". Hanya diperlukan satu sampel darah, tetapi ada 3 bahagian untuk panel Hepatitis B.

Baca juga: Mengapa Wanita Hamil Perlu Diuji untuk Hepatitis B?

Ketiga-tiga ujian tersebut adalah seperti berikut:

  1. HBsAg (Antigen permukaan Hepatitis B).
  2. Anti-HBs atau HBsAb (Antibodi permukaan Hepatitis B).
  3. Anti-HBc atau HBcAb (antibodi anti-hepatitis B).

Keputusan ketiga-tiga keputusan ujian darah diperlukan untuk membuat diagnosis. Pastikan anda meminta salinan ujian darah anda sehingga anda benar-benar memahami ujian mana yang positif atau negatif, dan apakah status hepatitis B.

Kakitangan perubatan boleh mengulangi ujian darah enam bulan selepas lawatan pertama untuk mengesahkan status Hepatitis B. Sekiranya anda fikir anda baru-baru ini dijangkiti hepatitis H mungkin diperlukan, sehingga sembilan minggu sebelum virus itu dikesan dalam darah.

Memahami keputusan ujian darah Hepatitis B boleh membingungkan. Pastikan anda membincangkan keputusan ujian dengan penyedia perkhidmatan kesihatan anda. Adakah anda mempunyai jangkitan baru, sembuh dari jangkitan yang lalu, atau mempunyai jangkitan kronik.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Panel Hepatitis Viral.
Yayasan Hepatitis B. Diakses pada tahun 2020. Soalan Lazim.