Berpeluh berlebihan? Makluman Hyperhidrosis

, Jakarta - Adakah anda pernah berkeringat secara berlebihan walaupun anda tidak aktif atau di bawah terik matahari? Sekiranya jawapannya ya, ini mungkin merupakan tanda hiperhidrosis. Apa itu?

Hyperhidrosis adalah keadaan yang menyebabkan seseorang berpeluh berlebihan. Biasanya, ini berlaku tanpa sebab yang jelas. Contohnya, peluh yang terus keluar walaupun tidak dalam suhu panas atau tidak bersenam. Secara amnya, peluh yang keluar terus mengalir untuk membasahi pakaian, malah menetes ke tangan.

Jika dilihat dari penyebabnya, hiperhidrosis dapat dibahagikan kepada dua jenis. Pertama, hiperhidrosis primer umumnya tidak diketahui apa penyebabnya. Walau bagaimanapun, keadaan ini dianggap berlaku kerana pengaruh sistem saraf simpatik dan faktor genetik.

Terdapat juga hiperhidrosis sekunder, yang merupakan gangguan peluh yang penyebabnya dapat dikenal pasti. Beberapa perkara yang biasanya mencetuskan keadaan ini adalah kesan sampingan ubat-ubatan, jangkitan, gangguan sel darah, kehamilan, menopaus, dan keadaan kesihatan tertentu seperti orang yang menghidap Parkinson.

Sebenarnya, berpeluh berlebihan ini tidak memberi kesan serius kepada keadaan kesihatan secara keseluruhan. Walau bagaimanapun, ini boleh mengganggu kualiti hidup orang yang mengalaminya. Berpeluh berlebihan boleh menyebabkan seseorang mengalami perasaan malu, tekanan, kegelisahan, dan juga kemurungan.

Baca juga : 5 sebab mengapa seseorang berpeluh dengan mudah

Gejala Hyperhidrosis

Salah satu gejala khas gangguan ini adalah berpeluh berlebihan. Biasanya, seseorang akan banyak berkeringat ketika dia bersenam, berada di persekitaran yang mempunyai suhu yang panas, atau dalam keadaan tertekan. Walau bagaimanapun, dalam kes hiperhidrosis, penghidapnya dapat terus berpeluh walaupun dia tidak melakukan apa-apa.

Peluh yang terlalu banyak dan kerap dapat membuat seseorang "terkunci" dan jauh dari persekitaran. Kerana dia akan menghabiskan banyak masa untuk menangani masalah peluh, dan menghindari hubungan fizikal kerana dia menyedari keadaannya.

Walaupun kesan berbahaya yang minimum, itu tidak bermaksud keadaan ini harus diabaikan. Kerana kadang-kadang berpeluh berlebihan juga boleh menjadi tanda penyakit yang lebih serius. Terutama jika berpeluh berlebihan disertai oleh beberapa gejala seperti peningkatan suhu badan hingga melebihi 40 darjah Celsius, sakit kepala yang tidak tertahankan, sakit di dada, loya, dan menggigil. Sekiranya anda menemui simptom-simptom ini, jangan berlengah untuk segera berjumpa doktor dan mendapatkan bantuan perubatan.

Baca juga : Hidup Selesa dengan Hyperhidrosis

Komplikasi Penyakit

Terlambat untuk menyedari keadaan sebenar penyakit ini boleh mencetuskan perkara lain yang lebih berbahaya. Salah satunya adalah komplikasi penyakit. Hyperhidrosis yang tidak dirawat dengan baik juga boleh mencetuskan masalah lain.

Sebenarnya, ada beberapa keadaan yang boleh menjadi komplikasi gangguan peluh ini. Hyperhidrosis dapat memicu jangkitan kerana ketika seseorang berkeringat banyak, risiko kuman dan bakteria membiak akan menjadi lebih besar.

Selain itu, orang yang berpeluh terlalu banyak juga dapat mengalami kesan psikologi. Contohnya, perasaan malu dan tidak selamat kerana pakaian dan badan yang selalu basah dengan peluh. Pada tahap yang lebih serius, berpeluh berlebihan juga boleh mencetuskan bau badan.

Baca juga: Apa yang Menyebabkan Berpeluh Berlebihan di Muka?

Sekiranya ragu-ragu dan memerlukan nasihat pakar, cuba sampaikan keluhan dan gejala awal hiperhidrosis kepada doktor mengenai permohonannya . Lebih senang menghubungi doktor melalui Panggilan Video dan Suara dan Sembang . Dapatkan cadangan untuk membeli ubat dan petua untuk menjaga kesihatan. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!