Jangan dipandang rendah, ini adalah 4 komplikasi akibat neuroma akustik

, Jakarta - Neuroma akustik adalah tumor yang tumbuh pada saraf yang menghubungkan otak dan telinga. Tumor neuroma akustik masih agak jinak, sehingga tidak merebak ke bahagian lain badan. Perkara yang perlu diperhatikan, tumor ini dapat tumbuh cukup besar sehingga berpotensi merosakkan saraf penting.

Faktor risiko terbesar untuk neuroma akustik adalah sejarah keluarga neurofibromatosis genetik 2. Walau bagaimanapun, sebahagian besar tumor ini muncul secara spontan pada orang yang tidak mempunyai sejarah keluarga penyakit ini.

Para saintis masih belum menemui penyebab utama kemunculan tumor ini. Terdapat beberapa faktor risiko yang dianggap mencetuskan pertumbuhan tumor ini, seperti suara kuat, neuroma paratiroid dan pendedahan tahap radiasi yang rendah semasa kecil.

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara neuroma akustik, diabetes, dan radial

Gejala Neuroma Akustik

Tumor kecil umumnya tidak mempunyai gejala. Gejala hanya akan muncul apabila tumor sudah cukup besar untuk menekan saraf di sekitarnya. Salah satu gejala yang paling biasa adalah kehilangan pendengaran secara beransur-ansur di satu sisi kepala. Kehilangan pendengaran ini biasanya berlaku secara perlahan dari masa ke masa.

Walau bagaimanapun, gangguan pendengaran juga boleh berlaku secara tiba-tiba. Gejala biasa yang lain termasuk vertigo dan dering di telinga. Tumor ini juga boleh menyebabkan masalah mati rasa, kelemahan, dan keseimbangan wajah. Terdapat beberapa gejala yang tidak biasa, seperti:

 • Sakit kepala

 • Masalah dengan penglihatan

 • Kesukaran memahami pertuturan

 • Sakit di muka atau telinga

 • Mati rasa di muka atau telinga

 • Keletihan.

Diagnosis Neuroma Akustik

Sekiranya anda mengalami kehilangan pendengaran atau gejala neurologi lain, penting untuk mengetahui apa yang menyebabkannya. Ini dapat membantu doktor untuk mendiagnosis masalah dengan cepat. Sebelum melakukan beberapa prosedur ujian, doktor akan meminta riwayat perubatan individu dan keluarga secara terperinci.

Selepas itu, pemeriksaan fizikal dilakukan untuk mencari simptom. Untuk mengesan neuroma akustik, anda mungkin perlu menjalani ujian pendengaran. Sebagai tambahan kepada ujian pendengaran, beberapa ujian ini mungkin diperlukan:

 • Ujian tindak balas pendengaran otak untuk memeriksa fungsi neurologi dan pendengaran.

 • Elektronistagmografi untuk mengesan perubahan pergerakan mata yang mungkin disebabkan oleh masalah telinga dalam.

 • MRI dan CT Scan untuk memberikan gambaran bahagian dalam kepala.

Baca juga: Ketahui Perbezaan Antara Tumor Benigna dan Tumor Malignan

Komplikasi Neuroma Akustik

Sekiranya neuroma akustik dapat dikesan dengan cepat, rawatan akan berjalan dengan lebih berkesan, sehingga komplikasi dapat dielakkan. Neuroma akustik boleh menyebabkan pelbagai komplikasi kekal, seperti:

 • Gangguan pendengaran

 • Kebas dan kelemahan wajah

 • Kehilangan keseimbangan

 • Berdering di telinga.

Sekiranya tumor menjadi lebih besar, ia boleh memampatkan batang otak dan mencegah aliran cecair antara otak dan saraf tunjang. Dalam kes ini, cecair dapat menumpuk di kepala (hidrosefalus) yang meningkatkan tekanan di dalam tengkorak.

Rawatan Neuroma Akustik

Rawatan untuk neuroma akustik bergantung pada ukuran, kedudukan tumor, seberapa cepat pertumbuhannya, dan keadaan perubatan anda. Pilihan utama yang boleh dilakukan adalah:

1. Pantau Ketumbuhan

Tumor kecil selalunya hanya perlu dipantau dengan imbasan MRI biasa. Rawatan lain pada amnya hanya disyorkan jika imbasan menunjukkan tumor bertambah besar.

2. Pembedahan Otak

Ukuran tumor yang semakin besar, menekan pada saraf atau batang otak perlu dikeluarkan melalui prosedur pembedahan. Prosedur untuk membuang tumor menggunakan anestesia umum kerana pakar bedah akan membuat luka pada tengkorak.

3. Radiosurgeri stereotaktik

Tumor kecil atau sisa-sisa tumor yang lebih besar selepas pembedahan boleh dirawat dengan pancaran radiasi untuk menghentikannya tumbuh.

Semua pilihan ini membawa risiko. Contohnya, pembedahan dan radiosurgeri kadang-kadang boleh menyebabkan kebas pada wajah atau ketidakupayaan untuk menggerakkan bahagian wajah (lumpuh). Sebaiknya bincangkan pilihan rawatan terbaik dengan doktor anda untuk mengetahui faedah dan risiko.

Baca juga: Harus Tahu, Perbezaan Antara Kanser dan Tumor Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai tumor neuroma akustik, hanya berbincang dengan doktor anda . Gunakan ciri Bercakap dengan Seorang Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!